Hlavní navigace

Parametry všech šestijader Intel Coffee Lake venku. Dokonce i i5-8400 má vysoké takty

30. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek jsme tady měli parametry připravovaných procesorů Skylake-X až po nejvyšší osmnáctijádro Core i9-7980XE. Unikání informací tento týden ale nekončí, na webu se totiž objevily také kompletní parametry druhé chystané novinky Intelu, procesorů Coffee Lake. Ze stejného zdroje už jsme měli popis čipu Core i7-8700K a nyní byly doplněny také parametry dalších tří šestijader, které se v této rodině chystají a vzhledem k tomu, že jsou určené pro levnější platformu LGA 1151, budou asi pro většinu z vás o dost zajímavější než Skylake-X.

Informace je opět z fóra AnandTech, tentokrát je ale podložená i obrázky dokumentů, z nichž parametry pocházejí. Podobné se již objevily dříve s nižšími frekvencemi, tehdy ale asi šlo o specifikace prototypových čipů ES. Zde už patrně vidíme parametry finálních modelů.

Frekvence nejvyššího modelu Core i7-8700K sedí s tím, co jsme psali minule (3,7 GHz základ, 4,7 GHz jednojádrové turbo, viz zde), takže jej ponecháme stranou a přejdeme na jeho zamčenou verzi Core i7-8700. Ta bude mít TDP 65 W, ale také šest jader, HT a 12 MB L3 cache. Vede to k poměrně velké redukci základní frekvence na 3,2 GHz, ale procesor bude mít docela vysoké turbo frekvence, takže by se v některých případech mohl „káčkové“ verzi blížit víc, než se může zdát ze základu. Pokud to ovšem dovolí spotřeba. Maximální turbo pro jediné jádro je 4,6 GHz, pro dvě jádra 4,5 GHz a pro čtyři a šest jader 4,3 GHz. Až na hodnotu pro šest jader jsou tyto takty vždy jen o 100 MHz nižší než u Core i7-8700K.

Specifikace šestijádrových procesorů Coffee Lake (Zdroj: fórum AnandTech) Specifikace šestijádrových procesorů Coffee Lake (Zdroj: fórum AnandTech)

Levnější řada Core i5, která také zachovává šest jader, ale už jen šest vláken bez HT, bude mít takty nižší. Ale jen relativně k předchozím dvěma soutěžícím. Odemčené Core i5-8600K má základní frekvenci 3,6 GHz, ale pro všechna jádra má umožňovat turbo 4,1 GHz. Pro čtyři nebo dvě jádra pak 4,2 GHz a pro jediné jádro 4,3 GHz. L3 cache má mít kapacitu 9 MB, opět tedy u Core i5 bude redukována na 75 % kapacity. TDP tohoto modelu je 95 W.

Hodně zajímavě nakonec vypadá Core i5-8400, od nějž byste podle označení čekali relativní slabotu (pokud srovnáte s Core i5-6400 a i5-7400). Stále šestijádrový a šestivláknový model má totiž základní takt jen 2,8 GHz. Ovšem Intel razantně navýšil turbo proti předchůdcům (i5-7400 mělo maximum jen 3,5 GHz). Core i5-8400 má při aktivitě všech jader pouštět takt až na 3,8 GHz, při dvou nebo čtyřech jádrech na 3,9 GHz a pro jednovláknové úlohy může jediné jádro vylézt až na 4,0 GHz. Jednovláknový výkon tedy proti i5-7400 (nemluvě o i5-6400) hodně naroste, 500 MHz navíc zde bude znát o dost víc, než 200 MHz u i7-8700K. L3 cache má opět být 9MB.

MMF24

Specifikace šestijádrových procesorů Coffee Lake (Zdroj: fórum AnandTech) Specifikace šestijádrových procesorů Coffee Lake (Zdroj: fórum AnandTech)

I toto CPU má TDP 65 W a je tedy dost otázka, jak často na těchto avizovaných maximech poběží, ale minimálně ono jednovláknové turbo by tímto omezené být nemělo. Je pozoruhodné, že má Coffee Lake dokonce i v nejnižším modelu řady Core i5 přinést takovéto zlepšení, a nejen ve vícevláknovém, ale i v jednovláknovém výkonu. Trochu to vyvolává obavy, že Intel tato CPU nebude prodávat za stejné ceny, jaké mají Core i5 dnes, kdy model i5-7400 začíná už někde pod 5000 Kč (oficiální cena je 182 dolarů). Je asi možné, že šestijádra budou nasazena výš než stojí dnešní čtyřjádra platformy LGA 1151, což ale při nárůstu jader o polovinu ani nelze moc kritizovat. Tento krok by také Intelu umožnil dál prodávat čtyřjádra Kaby Lake, která původně plánoval mít na trhu celý rok, než Coffee Lake z Q1 2018 uspíšil už na letošní léto nebo podzim. Nicméně to jsou spekulace, o cenách zatím žádné konkrétní informace nejsou.

Nepodpora desek s pamětmi DDR3?

Specifikace také jinak sdělují, že všechny tyto modely Coffee Lake budou oficiálně podporovat takt pamětí DDR4 2666 MHz, což bude významné na zamčených modelech, které nemají přetaktování pamětí podporovat. Zdá se také, že by Coffee Lake mohlo mít na rozdíl od Skylake řadič už jen pro paměti DDR4, takže nebude možné ho použít s deskami pro paměti DDR3. Grafické jádro všech čipů bude typu GT2.

Byl pro vás článek přínosný?