Hlavní navigace

Pasivní skříň HDPlex H5 s šestnácti heatpipe uchladí 90W CPU i grafickou kartu

17. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pro takovéto využití nabízí několik výrobců skříně z masivního hliníku, které zároveň slouží jako pasiv pro odvod tepla z komponent. Mezi nimi je i firma HDPlex, která nyní uvedla nový model H5 (respektive druhou generaci této skříně). Toto ležaté šasi obývákového střihu má zvládnout i výkonná desktopová CPU a také samostatnou grafickou kartu.

Nový HDPlex H5 má půdorys 43,0 × 35,3 cm a výšku (s nožičkami) 11,5 cm, dovnitř lze osadit desky typu ATX a menší. Přes relativně malé rozměry má ale umožňovat instalaci poměrně silných komponent. Skříň má chladící bloky pro procesor a volitelně i samostatnou grafiku, z nichž je teplo vyváděno na 7,5 kg těžké šasi pomocí celkem šestnácti heatpipe (oba bloky mají po osmi).

Pasivní skříň HDPlex H5 druhé generace
Pasivní skříň HDPlex H5 druhé generace

Chlazení by mělo podle výrobce stačit pro CPU s TDP až 90 W, což bohužel vylučuje nejnovější „káčkové“ modely Skylake (u nichž navíc Intel doporučuje dimenzovat chlazení na 130 W). Blok pro grafiku má zvládnout GPU se spotřebou až 60 W, což by splňovaly například karty s čipem GM107 nebo ze starších generací Radeony HD 7750 (55 W).

Pasivní skříň HDPlex H5 druhé generace

Do skříně lze kromě dvouslotové grafiky v riseru osadit ještě jednu další rozšiřující kartu plné výšky a jednu další nízkoprofilovou, která riser nepotřebuje. Uvnitř je místo pro tři 3,5" nebo šest 2,5" disků, skříň má dokonce i pozice pro optickou mechaniku – a to jak pro tenkou notebookovou, tak pro 5,25" desktopovou. Do té lze nainstalovat třeba i šuplík pro HDD, panel zvukové karty nebo jinou podobnou periférii.

Pasivní skříň HDPlex H5 druhé generace

Přístup k mechanikám je za odklápěcím čelním panelem z broušeného hlíníku, který může být černý nebo stříbrný (zbytek skříně je vždy lakován černě). Na čele má skříň také vyvedené čtyři porty USB (z toho dva USB 3.0), zvukový výstup a také čtyřpinový konektor, z něhož je možné napájet externí 3,5" disky. Spínací tlačítko je dotykové.

 

Napájení počítače je možné pomocí Flex ATX nebo SFX zdroje, interních měničů, přímo HDPlex také dodává 300W lineární zdroj. ATX zdroje by se měly dát použít externě pomocí adaptéru, do nějž se zvenku připojí individuální větvě. Kromě úplně pasivních komponent je možné použít i například vzduchem chlazenou kartu (pokud vyfukuje záslepkou), v takovém případě má údajně fungovat například i 120W GeForce GTX 960.

KL24

Skříň HDPlex H5 druhé generace už by se měla dát objednat, nicméně cena jak už asi čekáte není zrovna nízká. Oficiálně skříň stojí 275 USD, což by u nás po připočtení DPH s aktuálním kurzem znamenalo bez pár drobných celých 8000 CZK.

Zdroje: HDPlex, FanlessTech (1, 2), AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?