Hlavní navigace

Pět hloupostí, které škodí telefonům s Windows Phone [komentář]

21. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před týdnem sepsal Radek Kejduš seznam deseti hloupostí, které bzrdí operační systém Android. Systém, který ovládá nadpoloviční většinu trhu, dle mého skromného názoru nedokáže zabrzdit nic. Ale co takové Windows Phone, které se snaží upevnit svou pozici třetí platformy? Důvodů, proč se telefonů s Windows Phone neprodá tolik, co telefonů s Androidem, byste asi sami dokázali vymyslet několik. Z pohledu uživatele, který zatím nemá „investováno“ do žádné chytré platformy jsem se tedy pokusil sestavit žebříček hloupostí, které srážejí potenciál Windows Phone.

1. Instagram

Nedostatek aplikací je na WP obecně známým problémem. To ale není případ Instagramu, pro nějž existuje několik neoficiálních aplikací. Upřímně, nikdy jsem to nepoužíval, netuším, co je na úložišti obrázků se sépiovým filtrem tak revolučního (až tak, že majitelé iPhonu propadali v hysterické záchvaty, když se objevila aplikace pro Android). Ale z nějakého důvodu je to hrozně populární a když se uživatelé doslechnou (nebo z oficiálních stránek vyčtou), že Windows Phone mezi podporovanými systémy není, mají ve výběru jasno. Podobně je na tom např. Dropbox.

Instagram ohledně expanze na nové platformy razí opatrnou strategii

2. Chybějící notifikační centrum

Živé dlaždice vám sice prozradí, kolik máte nových e-mailů, SMS, zmeškaných připomínek kalendáře a tak podobně. Uživatelé ale volají po funkci, která by jim to přehledně shrnula na jedné obrazovce. Microsoft tuto obrazovku zatím tvrdošíjně odmítá doprogramovat, chystá ji až pro Windows Phone Blue v roce 2014.

3. Klávesnice bez alternativy

Co si budeme povídat, dotykové vkládání textu je oproti opravdovým klávesám za trest. Uživatelé sice prediktivní klávesnici Windows Phone 8 chválí, pokud jste si ale oblíbili například ergonomicky přívětivý Swype, máte smůlu. Můžete si sice nainstalovat některou z aplikací, které jeho funkčnost napodobují, systémovou klávesnici ale nahradit nelze – Microsoft to (oficiálně zřejmě z bezpečnostních důvodů) neumožňuje.

4. Slabý hardware

Tohle je hloupost spíše ze strany některých uživatelů, kteří chtějí ten nejlepší a nejrychlejší telefon – ale trochu i ze strany marketingu, který nedokáže přednosti svých produktů dost dobře prodat. Zatímco na Androidu si na zasekávání a prodlevy stěžují i majitelé drahých a objektivně výkonných přístrojů, se svižností a plynulostí Windows Phone prakticky nikdo problém nemá. Kdo ale vybírá telefon podle specifikací, ten je u Windows Phone zklamán. U nejdražších modelů nenajde ani čtyřjádro, ani 2 GB operační paměti, ani displej s rozlišením Full HD. Nic z toho sice Windows Phone nepotřebují, ale telefony působí dojmem, že jsou zastaralé už v okamžiku vydání.

 

5. Omezená podpora NFC

S technologií Near Field Communication, která je v podstatě synonymem pro RFID, můžete dělat spoustu věcí. Asi nejprofláklejší jsou různé elektronické peněženky, kdy telefon zastává funkci čipové karty, ale funguje to i naopak – RFID tagy můžete číst a zapisovat. Pak si takový tag můžete nalepit třeba u vchodu do bytu a telefon při načtení pozná, že má vypnout mobilní data, připojit se na vaši Wi-Fi a přepnout se na domácí profil vyzvánění. V autě si stejným způsobem zapnete Bluetooth a streamujete písničky do audiosystému, Opět zřejmě kvůli mantře bezpečnosti, kterou se Microsoft snaží oslovit firemní zákazníky, Windows Phone změnu nastavení telefonu přes NFC neumí, což snižuje užitek této jinak nadějné technologie.

KL24

Bezkontaktní platby pomocí NFC na Windows fungují, plný potenciál technologie ale zůstává nevyužit


Microsoft už několikrát ukázal, že zákazníkům kapesních zařízení moc nerozumí: jeho hudební přehrávač Zune skončil fiaskem, telefon Kin (kdo si na něj dnes vzpomene?) taktéž, v tabletu Surface RT už firma utopila 900 milionů dolarů. Ještě štěstí, že hardware mají u Windows Phone na starosti Nokia a další. Má systém po vyřešení hloupých problémů má šanci na úspěch, nebo je odsouzen k zániku podle hesla „příliš málo, příliš pozdě“?

Byl pro vás článek přínosný?