Hlavní navigace

Pevný disk místo optické mechaniky? Donya má univerzální adaptér

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Japonská Donya uvedla na trh zajímavý produkt, který by se jistě hodil i leckterému evropskému majiteli notebooků. Umožňuje totiž předělat kterýkoli laptop s běžnou 5,25'' šachtou pro optickou mechaniku s rozhraním SATA i UATA v model s multibay. Do rámečku DN-69810 od tohoto výrobce můžete zabudovat 2,5'' pevný disk či SSD a rychle je měnit za mechaniku a naopak (ale samozřejmě i nechat v laptopu napevno).

 

Tedy alespoň po případné úpravě k takovému použití, mnoho (zejména levnějších) notebooků má mechaniky uchycené za pomoci šroubku, ke kterému se uživatel mnohdy dostane až po částečné rozborce laptopu. Po odšroubování tak již zbývá jen problém s častým taháním mechaniky za dvířka (tak je tomu alespoň v případě mé originální MultiBay od HP, u neoriginální konverze to asi nebude lepší), což jí určitě nesvědčí.

Redukce Donya DN-69810

Obě verze, tedy jak se SATA, tak UATA, jsou k dispozici ve výšce 9,5 i 12,7 mm a to za stejnou cenu necelých 2000 jenů (asi 500 Kč). Při nošení v brašně zabere redukce místo o rozměrech 128 × 126 × 9,5/12,7 mm a přitíží o 60 gramů (bez disku samozřejmě).

Redukce Donya DN-69810

Zdroj: Akihabara News

Byl pro vás článek přínosný?