Hlavní navigace

Programovací jazyk PHP slaví 25 let. Používá jej 80 % webových stránek i Facebook

10. 6. 2020

Sdílet

 Autor: Getty
Někteří programátoři by možná rozporovali hned první větu s tím, že jde spíše o skriptovací jazyk a není kompilovaný. Nicméně je velmi rozšířený hlavně u webových aplikací a je v něm napsána například i Wikipedie. Částečně i Facebook, který jej až na výstup překládá do C++.

Jeho první vydání bylo 8. června 1995 a za autora je považován Rasmus Lerdorf, programátor narozený v Grónsku. PHP vytvořil původně pro počítání návštěv svého webu už o rok dříve a napsal jej v jazyce C (ten má letos již 48 let). Odtud zřejmě zkratka Personal Home Page. Později přibyly i možnosti databází. Nejznámější jsou MySQL ši PostgreSQL.

Kdo se chtěl naučit programovat jen tak trochu, aby si zvládl napsat vlastní webovou aplikaci, sáhl často právě po PHP. A nejen po něm – pro kompletní funkčnost byl potřeba i webový server a databáze, z čehož vznikla zkratka LAMP (Linux, Apache, MySQL a PHP).

WT100

Programujete v PHP

Vývojáři desktopových aplikací o PHP možná ani nezavadí, ale ti weboví mají jiný názor. Podle statistiky používá téměř 80 % webových stránek na internetu právě PHP. Na PHP vznikla řada frameworků pro zjednodušení práce, velmi populární je například Nette od českého programátora Davida Grudla.

zdroj: PHP

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.