Hlavní navigace

PID Lítačka spuštěna. Praha má pro nákup jízdenek novou aplikaci i web

27. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Petr Havlíček / DPP

V Praze a Středočeském kraji bude ode dneška možné cestovat téměř jako v 21. století. Oficiálně bude spuštěn web pidlitacka.cz, který cestujícím umožní nakupovat na Lítačku předplatní kupóny (na 30 až 365 dní) i bez aktivace ve validátorech.

Zároveň bude možné klasickou zelenou kartičku nahradit pomocí In Karty Českých drah či bezkontaktní platební karty Visa/MasterCard. Na zmíněném webu půjde dodatečné karty registrovat a spravovat. Platný kupón lze přenášet mezi kartami přenášet (aktivní bude logicky jen na jedné). Na webu si také můžete nastavit e-mailové nebo SMS upozornění na konec platnosti kupónu.

Pro jednotlivé/krátkodobé jízdenky (15 minut až 3 dny) lze nakupovat skrz novou aplikaci PID Lítačka, o které jsme psali před týdnem. Ta od září nahradí původní aplikaci PID Info, která bude zrušena. Skrz PID Info bylo možné nakupovat SMS jízdenky, tato možnost zůstane funkční, cestující ale budou muset SMS psát ručně, případně skrze jiné aplikace.

TIP: In Karta konečně v mobilu. České dráhy vylepšují aplikaci Můj vlak

KL24

Přímo platební kartou bude možné jednotlivé jízdenky uhradit v příměstských autobusech a v tramvajové lince 18. Během roku 2019 budou potřebné terminály nainstalovány do všech tramvají.

Oživeno:

  • Kupóny dle zkušenosti našich čtenářů nelze nahrát na některé typy starších In Karet s 10místným kódem.
  • In Karta musí být fyzická, nikoliv virtuální v mobilu.
  • Při registraci na platební kartu je nutné na portál Lítačky nahrát fotku. Bez ní bude možné nakupovat jen přenosné kupóny, které jsou dražší. Pražský celoroční přenosný kupón stojí 6100 Kč, nepřenosný (s fotkou) je za 3650 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?