Hlavní navigace

Pirátské filmy se možná opozdí. SlySoft končí a s ním i ripovací software AnyDVD HD

29. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamětníci vypalování si jistě vzpomenou na program CloneCD. Ten koupila a následně spravovala společnost SlySoft. Bylo to v době, kdy kopírování disků byla hračka. Když přišly filmové DVD a následně Blu-ray / HD DVD s pokročilými protikopírovacími ochranami, SlySoft se začal specializovat na jejich obcházení.

AnyDVD HD končí
AnyDVD HD končí

Cracknout ochranu CSS používanou na DVD netrvalo dlouho. Dnes už nečiní žádnou překážku a poradí si s ním i bezplatný software, například knihovna libdvdcss. Při navrhování ochran pro disky nové generace však IT giganti byli důslednější. Jenže ani nástupce AACS neodolal. V roce 2006 přišly na trh první kompatibilní mechaniky a ještě tentýž rok jej zlomil Muslix64. Brzy nato se přidal i SlySoft, který v březnu 2008 definitivně zlomil i tehdy údajně neprolomitelnou ochranu BD+.

Konec SlySoftu a s ním i AnyDVD HD

Její software AnyDVD HD se od té doby těší velké oblibě u pirátských skupin, které tak mají stále aktualizovaný ripovací nástroj pro nové filmové Blu-ray. Klíče k ochraně BD+ se sice postupně mění, SlySoft ale reaguje stejně jako filmová studia. Jenže tomu je teď konec.

Firma na svém webu už týden píše, že kvůli „regulačním požadavkům musela zastavit všechny činnosti a že děkuje všem zákazníkům za jejich dlouholetou podporu.“ Podle listu The Daily Observeru lobbovala skupina AACS LA vyvíjející stejnojmennou ochranu u americké vlády a ta zatlačila na úřady ve státě Antiqua a Barbuda, kde SlySoft oficiálně sídlí, aby sjednala pořádek. SlySoft definitivně skončil.

 

Majitel společnost Giancarlo Bettini již v roce 2014 prohrál soud s AACS LA kvůli porušení ochrany a byl nucen zaplatit pokutu 30 000 dolarů. Proti rozsudku se odvolal, k dalšímu řízení nicméně ještě nedošlo. Za problémovou skupinou stojí společnosti Intel, Microsoft, IBM, Sony, Toshiba, Panasonic, Warner Bros a Disney. Teď konečně dosáhly svého.

Vítězství Hollywoodu

Pirátské grupy, se kterými je v kontaktu magazín Torrent Freak, tvrdí, že odstavení AnyDVD HD může zpomalit uvádění nových filmů. Existují sice jiné nástroje, jako například DVDFab Blu-ray Copy nebo MakeMKV, ale u nich prý cracknutí nových ochran trvá dva až tři měsíce.

KL24

A DVDFab před týdnem potvrdila, že ochranu AACS 2.0, která bude na discích Ultra HD Blu-ray, již crackovat ani nehodlá. Věří, že i toto DRM jednou někdo zlomí, ale firma se o to z právních důvodů pokoušet nebude. Prozatím je to velké vítězství Hollywoodu.

Celá aféra má pochopitelně dalekosáhlejší následky, než že piráti budou muset déle čekat. Jsou to další klacky pod nohy platícím uživatelům, protože jim nové ochrany a postavení jejich obcházení mimo zákon znemožňuje vytvořit si kopii pro osobní potřebu. V Česku to legislativa povoluje, ostatně proto platíme „výpalné“ za prázdné disky. (Jinak je to ovšem v Británii.)

Byl pro vás článek přínosný?