Hlavní navigace

Plány AMD: APU Carrizo s Excavatorem a DDR4, Beema s Puma+. Kaveri v únoru

27. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před deseti dny jsme zde informovali o zprávě serveru DigiTimes, podle které AMD muselo odložit Kaveri, novou generaci mainstreamového APU, až na rok 2014, byť bylo v plánu, že přijde ještě letos. Ke stejnému zdroji informací (údajně se jedná o interní dokumenty AMD) se nyní dostal i web VR-Zone, díky němuž se dozvídáme mnohem zajímavější podrobnosti nejen o odkladu Kaveri. VR-Zone přináší první informace k budoucím APU, které zpráva serveru DigiTimes toliko zmiňovala. Nejzajímavější je asi první snůška informací o APU Carizzo, které se (nenastane-li zase „nečekané“ zpoždění) objeví v roce 2015 coby následník zatím nevydaného Kaveri.

Carrizo má být předně vybaveno zbrusu novými jádry CPU. Použita bude architektura Excavator (doslova bagr), která bude evolučním následníkem Steamrolleru a zatím o ní prakticky nic nevíme. Lze nicméně čekat vyšší výkon při stejném taktu a snad i lepší poměry výkonu a spotřeby. O grafice čipu dokumenty údajně říkají jen to, že půjde o „novou generaci,“ nicméně těžko říct, zda se tím míní nová generace architektury GCN nebo něco úplně nového. Grafika má též plně implementovat programovací model HSA (například heterogenní unifikovanou paměť hUMA). Co ale jejímu výkonu asi pomůže víc, budou paměti DDR4. Jejich podpora u této generace APU prý ještě není úplně hotovou věcí, nicméně plány firmy jsou zatím takové, že DDR4 by mělo být.

Čip má mít podporu PCI Express 3.0, to však není novinka, neboť by se měla objevit již v Kaveri. APU bude párováno se stejnými čipsety jako Kaveri, VR-Zone hovoří o sadě A88X („Bolton“). Rád bych věřil, že tyto procesory budou kompatibilní i se stejným socketem FM2+, to je však momentálně ve hvězdách a vyloučit se nedá nic. Zajíamvá je informace, že AMD zvažuje redukci TDP, na kterých tato APU bude prodávat. Standardní (a snad i maximální) hodnota prý bude 65 W, zatímco úspornější verze by byly sešněrovány do 45 W.

Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)
Vzorky APU Kaveri (FM2+ a BGA)

Co se týče APU Kaveri, které ponese jádra Steamroller a grafiku architektury GCN, bohužel se potvrzují zprávy, že je postihlo zpoždění a v tomto roce ho neuvidíme. VR-Zone uvádí, že vzorky budou hotovy až příští měsíc (srpen/august), vzorky finálních čipů až v říjnu (októbri), a masová výroba se má rozjet koncem roku, v prosinci (decembri). Dle VR-Zone tedy může uvedení těchto čipů proběhnout nejdříve v únoru (februári) příštího roku. Uvidíme také, zda AMD (jak už je tradicí) nejprve nevypustí variantu pro notebooky, čipy pro desktop by pak mohly přijít až o pár měsíců později (možná opět v květnu/máji či červnu/júni).

 

Ve stejných dokumentech se nacházejí i informace o lowendových APU Beema a Nolan. O prvním z nich již víme z dalšího úniku, půjde o následníka APU Kabini. I Beema má mít nespecifikovanou „novou generaci“ GPU, také s podporou HSA. Čip by údajně stále měl používat BGA pouzdro FT3, které má Kabini, což asi znamená, že AMD stále zůstane u jednokanálového řadiče pamětí. Je však možné, že APU bude mít inovovanou architekturu CPU, VR-Zone totiž hovoří o jádrech Puma+ (Kabini používá architekturu Jaguar). VR-Zone také zmiňuje podporu technologie Conencted Standby, ačkoliv je možné, že ta bude fungovat jen na tabletové odrůdě Mullins.


 

KL24

Beema je zřejmě věcí příštího roku, a APU Nolan jakožto jejího nástupce tedy asi uvidíme v roce 2015. Jaké GPU a CPU bude uvnitř, známo není, nicméně počet jader prý zůstane na čtyřech (ani AMD zdá se nemá v plánu dále zvyšovat počty jader mimo highend a servery). Nolan bude mít novou variantu pouzdra s označením FT4. Těžko ale říci, zda již v tomto provedení AMD bude používat dvoukanálový řadič pamětí, nebo zda toto lowendové APU již bude stavěno na DDR4.

Zdroj: VR-Zone (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?