Hlavní navigace

Plextor má SSD s novým řadičem Monet. Láká na šifrování a spolehlivost

9. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Troufám si říct, že firma Plextor žije v povědomí lidí ještě stále zejména jako synonymum kvalitních vypalovaček optických médií. Za posledních pár let však význam duhových kotoučků upadl a kvalita mechanik již nikoho příliš netrápí. Dnes se tedy Plextor musí napínat síly v jiném sortimentu. Patří do něj třeba úložiště SSD. I v těch si firma očividně snaží vybudovat pověst dodavatele nadstandardního hardwaru pro náročné uživatele. Svědčí o tom SSD Plextor M5 Pro, které co nevidět přijde na trh. Mimo jiného je zajímavé tím, že jako první staví na řadiči Monet od Marvellu.

Tato úložiště patří do vyšších pater nabídky Plextoru (oproti levnějším diskům M3S a M5S, uvedeným dříve). Vedle výkonu se firma při jejich prezentaci ohání zejména spolehlivostí. O bezpečnost uložených dat se má starat speciální firmware a zároveň je každý kus podroben zátěžovým zkouškám. Ty se odehrávají za zvýšených teplot a simulují dlouhodobou zátěž (až si člověk říká, zda to zařízením příliš neubere na životnosti). Další rozsáhlé testování údajně podstoupily prototypy, aby se předešlo jakýmkoliv chybám u sériového výrobku. Jistým výrazem toho, že firma diskům věří, může být záruka, která je stanovena na pět let.

SSD Plextor M5 Pro

Druhým lákadlem, které Plextor nastražil zejména na zákazníky z firemního prostředí, je šifrování. Obsah disku je před nepovolanými slídily chráněn algoritmem AES o šířce klíče 256 bitů. Tím se nyní může Plextor dobře chlubit, jelikož výrobce SSD založených na čipech SandForce v současnosti trápí hardwarová chyba, která u nich sílu šifrování omezuje na 128 bitů. Je však třeba dodat, že Plextor není jediný, kdo má 256bitové šifrování funkční.

Řadičem, na kterém zařízení běží, je čip 88SS9187 Monet, který (jak již bylo řečeno) produkuje Marvell. M5 Pro je mimochodem možná prvním diskem na trhu, který tento řadič obsahuje. Existují náznaky, že stejný čip (ovšem opět s alternativním firmwarem) dal přeznačením vzniknout řadiči Indlinx Everest 2 od OCZ, tato informace však není potvrzená. Série M5 Pro na Monetu založená bude čítat tři modely o kapacitách 128, 256 a 512 GB, jejichž parametry uvádíme v tabulce.

Kapacita

Sekvenční čtení

Sekvenční zápis

Náhodné čtení

Náhodný zápis

Cache

128 GB

540 MB/s

340 MB/s

91 000 IOPS

82 000 IOPS

256 MB DDR3

256 GB

540 MB/s

450 MB/s

94 000 IOPS

86 000 IOPS

512 MB DDR3

512 GB

540 MB/s

450 MB/s

94 000 IOPS

86 000 IOPS

768 MB DDR3

 

 

Vedle zatím poměrně neokoukaného řadiče má však disk od Plextoru uvnitř ještě jednu čerstvou novinku. Je jí NAND, pocházející od Toshiby a vyráběná 19nm litografií. Tato paměť je typu MLC a pracuje v režimu Toggle Mode. Dle serveru AnandTech si v tomto úložišti 19nm NAND odbývá premiéru. Respektive si ji teprve odbude, neboť na trh přijdou zařízení až v srpnu a září (augustu a septembri).

MMF24

Našeho regionu se pak týká pozdější z obou termínů. Bohužel, Plextor se nás rozhodl do té doby ještě trochu napínat a nezveřejnil cenu novinkových SSD. Jak atraktivní budou, se tedy teprve ukáže.

Zdroje: Plextor, AnandTech, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?