Hlavní navigace

Po Raspberry přichází Orange Pi. S lepším hardwarem, Wi-Fi a portem SATA

24. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na laciný minipočítač Raspberry Pi během posledníchlet navázalo mnoho podobných desek s procesory ARM. Nabízely lepší hardware než (značně slabé) Maliny, jenže zase zdaleka nestály tak málo – zejména srovnáme-li s verzí A+ za 20 USD. V poslední době se ale začaly objevovat zajímavé desky, u kterých můžete mít obojí – až směšnou cenu i lepší parametry. Zařízení Orange Pi je s cenou od 40 USD jedním z takových počinů. Přitom se toho do této sumy ale vešlo docela dost.

Orange Pi (inspirace Raspberry Pi a Banana Pi je asi zřejmá) je čínským počinem a nejde o jednu desku, nýbrž o skupinu hned tří typů, založených na procesorech značky Allwinner: Orange Pi Mini, Orange Pi a Orange Pi Plus. Všechny modely mají 1 GB paměti DDR3 – a co potěší, také integrovanou Wi-Fi 802.11n. Takže ani do nejlevnější varianty nebude třeba strkat přídavný adaptér.

Nejlevnějším z trojčat je Orange Pi Mini za 40 USD. Deska s rozměrem 94 × 86 mm je postavena na Allwinneru A20. To je 1GHz dvoujádro na bázi Cortexu-A7, s grafikou ARM Mali-400 MP2. Ve výbavě je kromě onoho Wi-Fi gigabitový Ethernet (Realtek RTL8211E/D), 40pinové GPIO, infračervený přijímač pro dálkové ovládání a dva porty USB 2.0 (plus jedno micoUSB OTG, kterým lze i napájet, ačkoliv přítomen je i vlastní konektor pro adaptér).

Orange Pi Mini
Orange Pi Mini

Orange Pi Mini Orange Pi Mini Orange Pi Mini

Deska má HDMI, kompozitní výstup videa, LVDS, dále audio výstup, ale dokonce i mikrofon, přičemž kamera se snad dá dokoupit. Skoro nejzajímavější je to ale s řešením úložiště. Zdá se, že Orange Pi Mini má hned dvě čtečky karet MicroSD, ale navíc i regulérní port SATA (3 Gb/s, přítomen je i vývod pro napájení) k připojení dospělého SSD či pevného disku. Kutilové si tedy mohou vyrobit třeba vlastní NAS, aniž by bylo HDD nutno připojovat k USB. Spotřeba Orange Pi Mini má údajně dělat okolo 3 W, i když není uvedeno, v jakém režimu.

 

Základní verze Orange Pi stojí 49 USD a hardwarově je z velké části podobná, i když má jiné a větší PCB. Procesor je stejný, změněno je ale GPIO. To má zde 26 pinů s určitou kompatibilitou s Raspberry Pi a k tomu 18 dalších pinů. Deska má už čtyři porty USB 2.0, jinak je ale zachována výbava verze Mini, včetně onoho portu SATA. Místo jedné ze čteček je ale údajně již z výroby připájena paměť NAND pro instalaci systému. Specialitou je přítomnost analogového výstupu videa D-Sub, což je u těchto desek spíše ojedinělá věc, a údajně je snad deska i připravena na napájení akumulátorem typu Li-Pol.

Orange Pi, základní verze
Orange Pi, základní verze

Orange Pi, základní verze Orange Pi, základní verze Orange Pi, základní verze Orange Pi, základní verze

 

Nejvyšší model Orange Pi Plus má stát už vcelku vysokých 70 USD. Na oplátku povyšuje použitý procesor na Allwinner A31s. Ten má už jádra Cortex-A7 čtyři (zřejmě stále na 1 GHz) a k tomu grafiku PowerVR SGX544MP2. Cenově to pravda vychází o dost hůř než Odroid-C1, ten ale má jen pomalejší jádra Cortex-A5. K tomuto kousku bohužel ještě nejsou známé podrobnější specifikace. Podle fotografií má Ethernet, čtveřici USB 2.0, stejné GPIO jako Orange Pi, HDMI, ale bohužel ne port SATA, který by se zrovna hodil k pokusům o sestavení ARMového „desktopku“.

Orange Pi Plus
Orange Pi Plus

Orange Pi Plus Orange Pi Plus Orange Pi Plus

MMF24

Z operačních systémů má jít nainstalovat Android 4.4 a Linuxová distra Raspian, Ubuntu a Debian. Pozitivem Orange Pi je, že desky mají být po stránce softwaru kompatibilní s existujícími konkurenty (Raspberry Pi, Banana Pi u verze Mini, u prostředního Orange Pi mají zase fungovat obrazy pro Raspberry a Cubieboard). U tohoto druhu hardwaru je obrovsky důležitá podpora komunity, takže tento krok je plus, neboť nebude třeba začínat od nuly. I tak to ale jako obvykle u platformy ARM asi nebude úplně bezstarostná jízda.

Zdroje: Liliputing, CNX-Software, Aliexpress

Byl pro vás článek přínosný?