Hlavní navigace

Podíl Windows XP se v posledním měsíci před ukončením podpory tenčil

2. 4. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v tomto měsíci vyjdou poslední aktualizace a záplaty pro Windows XP. Některé firmy budou nuceny platit nemalé peníze za další podporu, pro většinu světa – a zvláště pak domácí uživatele – nicméně bude 8. duben konečnou stanicí. Dále budete Ikspéčka používat na vlastní riziko. Po mírném nárůstu tržního podílu v lednu a únoru jsme se dočkali propadu. V březnu se podle Net Applications.com podíl operačního systému ztenčil z 29,53 % na 27,69 %.

Tip: Životnost Windows Vista prodloužena do roku 2017, Windows 7 přežijí až do roku 2020

Což je pořád příliš mnoho počítačů po celém světě. Tedy, víme, že podíl výrazně zvyšuje především Čína. Na západě již patří Ikspéčka k okrajovým záležitostem. Nejpravděpodobnější je, že starý systém používají na úřadech a ve vládě. A pak ve firmách. V domácnostech to tak žhavé nebude. Oblíbené notebooky mají poměrně nízkou životnost a většině běžných uživatelů proto dávno používá Windows 7, případně Windows 8.

 

Podotýkám, že je to pouze má domněnka. Zpátky ke statistice. V březnu se opět výrazně zvětšil podíl Windows 7, a to z 47,31 % na 48,77 %. Kupodivu Windows 8 neklesají, byť samozřejmě rychlejším tempem rostou o rok mladší Windows 8.1. Těžko říct, proč všichni hromadně nepřešli na verzi systému, která je podstatně lepší a zadarmo. Možná to zdržují firmy, kdoví.

KL24

Každopádně kombinovaný podíl rodiny Windows 8 narostl z únorových 10,68 % na březnových 11,3 %. Mimochodem, Windows Vista už spadla pod 3 %, přičemž podporována budou do roku 2017.

Zdroj: Net Applications.com

Byl pro vás článek přínosný?