Hlavní navigace

Posílejte SMS zprávy pohodlně a zdarma z internetu: poslatsms.cz

8. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni tři velcí čeští mobilní operátoři, tedy O2, Vodafone a T-Mobile nabízejí takzvanou SMS bránu, jejíž prostřednictvím lze přes internet zdarma odesílat SMS zprávy běžným kontaktům (pro různé SMS platby toto tedy fungovat nebude).

Nemusíte však používat tři různé služby: portál poslatsms.cz všechny tyto tři sdružuje v jednom přehledném rozhraní, bez přehnaného množství reklam. Nespornou výhodou je také pohodlí snadného psaní textu na klávesnici, namísto zdlouhavého ťukání na telefonu.

Základní odeslání SMS zprávy

Rychlé odeslání SMS zprávy je jednoduché: otevřete webový prohlížeč a zadejte adresu www.poslatsms.cz. Formulář se vším potřebným je hned na úvodní stránce. Nejprve je vhodné do pole Číslo příjemce vyplnit příslušný údaj, webová aplikace by měla okamžitě detekovat a zobrazit operátora, kterého příjemce vaší zprávy používá. V případě chybné detekce klepněte na položku Poslat pomocí jiného operátora a následně klepněte na jméno toho správného.

Nyní se můžete pustit do samotného psaní zprávy, a to do pole Text zprávy. Můžete použít i diakritiku, která bude při odeslání automaticky odstraněna. Číslo příjemce je vhodné vyplnit před psaním zprávy, neboť dle detekovaného operátora se automaticky zobrazí patřičný limit zprávy: každý operátor umožňuje odeslat zprávu pouze o určité maximální délce.

Při psaní SMS pod textovým polem vždy vidíte údaj s počtem zbývajících znaků. Pokud vaše zpráva limit přesáhne, buď se automaticky rozdělí na více zpráv (jejich počet je rovněž uveden pod textovým polem), případně vám webová stránka neumožní dále psát. V takovém případě budete muset zprávu buď zkrátit, nebo rozdělit na více SMS ručně a odeslat jednu po druhé. Při krácení pomůže tlačítko Odstranit Mezery, které smaže všechny mezery v textu a každé slovo začne velkým písmenem. Kvůli tomuto však bude zpráva hůře čitelná. Při rozdělení zprávy je vhodné zaškrtnout Nerozdělovat SMS uprostřed slova.

Jakmile máte zprávu sepsanou, klepněte na Odeslat SMS a vyčkejte, odeslání totiž může chvíli trvat. O úspěchu (nebo případné chybně při odesílání) budete následně informováni. Klepnutím na SMS brána v záhlaví se vrátíte na úvodní stránku a stejným způsobem odešlete další zprávy.

Registrace

Pokud se do služby poslatsms.cz zaregistrujete, získáte některé funkce navíc – zejména správu vašich kontaktů. V boxu Registrace a její výhody klepněte na položku Začněte zde a na následující stránce vepište do polí Email a Email ještě jednou svou emailovou adresu. Následně opište kontrolní kód, zaškrtněte možnost Souhlasím s podmínkami použití a klepněte na Registrovat.

Tímto se automaticky přihlásíte, přičemž na zadanou e-mailovou adresu vám přijdou údaje pro příští přihlášení pomocí boxu Přihlášení na účet na úvodní stránce.

Správa kontaktů

Jakmile jste přihlášení, zobrazí se vám napravo nové ovládací prvky. Nejužitečnější je adresář kontaktů, díky kterému nemusíte pokaždé vypisovat telefonní číslo. Klepnutím na položku Přidat se vám zobrazí dvě možnosti: Přidat kontakt a Přidat skupinu.

Volitelně nejprve do pole Název skupiny vepište jméno určité skupiny kontaktů, například rodina, přátelé či spolupracovíci a opakováním tohoto postupu vytvořte několik skupin, které pomohou s organizací vašich kontaktů. Následně přidejte jednotlivé kontakty – nejprve vyplňte pole Jméno nebo nick a příslušné Telefonní číslo a poté klepnutím na Vybrat skupinu zvolte patřičnou skupinu. Nakonec klepněte na tlačítko Uložit.

Při odesílání SMS nyní bude stačit, když klepnete na Kontakty a zaškrtněte všechny kontakty v seznamu, kterým chcete SMS odeslat.

MMF24

Pozor na nedorozumění

Pamatujte, že SMS zdarma odeslané prostřednictvím SMS brány přijdou z jiného čísla, než je to vaše. Příjemce tak zřejmě nebude vědět, od koho zpráva přišla, proto nezapomeňte na začátku nebo na konci zprávy zmínit, kdo vlastně zprávu posílá.

Je také dobré vaše rodinné příslušníky a známé předem upozornit na to, že jim můžete poslat zprávu přes internet a zabránit tak případným nedorozuměním. Také jim sdělte, že nemohou na zprávu přímo odpovědět – musí odepsat na vaše číslo.

Byl pro vás článek přínosný?