Hlavní navigace

Postavíme si vlastní PS4? AMD (ne)pustí do prodeje slabší verzi jeho APU

27. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zřejmě není třeba připomínat, že chystaná konzole Playstation 4 od Sony bude mít procesor a grafický akcelerátor v jednom čipu od AMD. S pozoruhodnou informací přišel server The Inquirer s odvolávkou na Johna Taylora, viceprezidenta globální komunikace AMD, který prozrazoval detaily o atypickém APU již před několika dny: podobný čip, jako je osmijádro architektury Jaguar a GPU podobné Radeonu HD 7850, si prý budeme moci koupit i samostatně. Na vývoji procesoru pro nový Playstation spolupracovalo AMD se Sony a výsledek používá mix technologií od obou společností.

„(…) Takové APU jsme nepostavili pro nikoho jiného na trhu. Je to zdaleka nejvýkonnější APU, které jsme kdy navrhli, využívá technologie, které najdete v našich APU nové generace řady A později tento rok. Ale nic z toho nebude mít přesně tolik jader a tolik TeraFLOPS,“ cituje Inquirer Taylora.

Magazín si to vykládá tak, že bude k mání „varianta stejného čipu bez technologií Sony“, APU prodávané pod značkou AMD s nižším počtem jader a omezenými výpočetními schopnostmi. Čti: jader bude méně, stream procesorů v GPU nejspíš také, sem tam AMD ořeže nějaké pokročilejší funkce. Nevím, jak vám, ale mně to zní jako prodejní kanál pro zmetky z výroby čipů pro Sony. Pokud by to byla pravda, museli bychom se před AMD sklonit za geniální obchodní krok. Inu, vývoj čipu stojí peníze, maska pro jeho výrobu také a AMD nemá peněz na rozhazování.

 

Bohužel ale nejspíš můžeme zapomenout na to, že by volně prodejné APU mělo ve hrách výkon alespoň blížící se Playstationu 4. Konzole od Sony má být vybavena pamětí typu GDDR5, ta bude s největší pravděpodobností připojena na 256bitové sběrnici. APU do obyčejného socketu ale může nabídnout pouze dvoukanálový řadič (tj. šířka 2× 64 bitů) pro výrazně pomalejší paměti DDR3, které by pro výkonné grafické jádro byly zásadní brzdou.

MMF24

Nakonec je ale také docela pravděpodobná možnost, že The Inquirer vypustil kachnu vzniklou z nedorozumění: o tom, že by na trh mělo jít „ořezané APU z Playstationu 4“, totiž Taylor neříká ani slovo a jeho výrok se dá bez problému vztáhnout na chystaná APU Kabini.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?