Hlavní navigace

PowerColor chystá pasivní HD 7850. Nejrychlejší Radeon bez ventilátoru?

12. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pasivně chlazené grafické karty o vyšších výkonech nejsou až tak častou záležitostí, takže milovníci ticha asi uvítají, že firma PowerColor hodlá jejich řady rozšířit o Radeon HD 7850. Z grafických karet AMD založených na aktuální architektuře GCN by se mělo jednat o vůbec nejvýkonnější dostupný model. Nic silnějšího než HD 7750 totiž v bezvrtulové verzi (pokud je nám známo) na trhu neexistuje.

Připravovanou kartou, nazvanou Radeon HD 7850 SCS3, se firma pochlubila na svém Facebooku, kde zveřejnila její fotografie. PCB je zřejmě referenční; zdá se, že je na něm zachován konektor pro CrossFire, ačkoliv ho na kartě blokuje chladič. Z obrazových výstupů je osazeno jedno DVI, jedno HDMI a DisplayPort.


 

Chlazení má pokud dobře počítám osm heatpipe. Šest z nich prochází hlavní částí pokrývající spodní stranu karty, zbylé obsluhují přídavné pasivy na boku. Horní strana je ponechána holá, dá-li se z fotografií usuzovat. Chlazení je dvouslotové, mělo by okolo něj ale tak jako tak raději zůstat volné místo, neboť při 130W TDP karty Radeon HD 7850 bude zřejmě k uspokojivému chlazení potřeba dostatečná expozice v průvanu.


 

Podrobnosti ohledně specifikací zatím nejsou, maximálně se lze dohadovat, že by karta měla běžet na referenční konfiguraci (1024 stream procesorů na 860 MHz, 256bitové paměti s taktem 4,8 GHz). Co se osazených pamětí týče, je pravděpodobnější, že PowerColor na kartu napájí 2 GB. Levnější verze modelu HD 7850 s poloviční kapacitou se totiž má přestat prodávat z důvodu nedostatku potřebných paměťových čipů o nižší velikosti. Není proto moc pravděpodobné, že by PowerColor tuto variantu zvolil pro výrobek, který se v současnosti teprve chystá na trh.

 

MMF24

Kdy přesně se dochystá a přistane v obchodech nevíme. PowerColor se nesvěřil ani s cenou, kterou si hodlá účtovat. Pasivní chlazení bude nejspíše za určitý příplatek, doufejme nepříliš závratný.

Zdroj: Fudzilla

Byl pro vás článek přínosný?