Hlavní navigace

Pozor: v pevných discích WD Red jsou použité SMR plotny, beze zmínky ve specifikacích

17. 4. 2020

Sdílet

Disky se zápisem typu SMR (Shingled Magnetic Recording) jsou primárně vhodné pro archivaci velkých dat, protože při přepisu stop vyžadují opětovný zápis sousedních stop, což je realizováno pomocí různé garbage collection ve firmwaru a může mít docela brutální dopady na výkon, pokud disk silně zatížíte zápisem. Z tohoto důvodu je dobré být na pozoru a kupovat disky se SMR jen pokud víte, že pro vaše využití toto není problém. Bohužel se však ukazuje, že výrobci přestávají disky s technologií SMR jako takové označovat, takže nyní můžete SMR HDD koupit nevědomky. Bohužel je to podle všeho případ pevných disků WD Red pro NAS, do nichž začal výrobce zcela potichu a bez varování osazovat SMR plotny. Pole RAID a NAS přitom jsou nasazení, kde by se problematická výkonnostní charakteristika SMR zápisu mohla vymstít.  

WD Red bývaly disky bez SMR... ale už nejsou

Na Redditu si uživatelé všimli, že nové WD Red se nechovají správně v NASech, například při rebuildu polí RAID nebo se systémem ZFS, který klade podobné nároky. Problematický výkon pod větší zátěží odpovídá projevům SMR. Tato technologie má totiž nízký výkon v náhodném zápisu a nedělá ji dobře delší zapisování, kdy se může disk značně zpomalit. Uživatelé NAS a polí RAID uvádějí, že s těmito tajnými SMR HDD jsou svědky velmi pomalého rebuildu polí po přidání nového HDD, který kvůli tomu někdy ani není úspěšně dokončen – což je docela problém. WD přitom oficiálně u řady WD Red uvádí, že ji lze použít až v osmidiskových úložištích, což teď asi reálně moc dobrý nápad není.

Western Digital ze začátku moc nechtěl, ale nakonec ve chvíli, kdy média začala věc rozmazávat, použití SMR ploten v discích WD Red potvrdil. Například web Tom's Hardware nakonec dostal od WD potvrzení, že technologie SMR je v těchto HDD skutečně použitá. Firma samotná tvrdí, že to nemá takový vliv, aby disky přestaly vyhovovat požadavkům na výkon, ovšem v NAS se aspoň takto laicky od stolu bez vyzkoušení vůbec nezdá použití SMR jako dobrý nápad.

Currently, Western Digital’s WD Red 2TB-6TB drives are device-managed SMR (DMSMR). WD Red 8TB-14TB drives are CMR-based. — Western Digital

Takto postižené mají být 2TB až 6TB modely řady Red, tyto modely se poznají podle toho, že jejich označení obsahuje na konci řetězec 0EFAX (starší verze 0EFRX by měly být ještě se standardním záznamem). Konkrétně by mělo jít o modely WD20EFAX (2TB), WD30EFAX (3TB), WD40EFAX (4TB) a WD60EFAX (6TB). 8TB model WD80EFAX a vyšší kapacity už jsou bez SMR. Pokud tedy chcete použít WD Red v polích RAID a NAS, je doporučeno se těmto kapacitám vyhnout. Bohužel nelze říci, že disky od 8TB výš budou bezpečné vždy, v následujících generacích se mohou SMR plotny ocitnou v jiných zařízeních.

6TB disk WD Red revize 0EFAX se SMR Amazon 6TB disk WD Red revize 0EFAX, jenž má bez uvedení záznam SMR (Zdroj: Amazon)

Technologie SMR není od základu špatná – pokud jste o použití tohoto systému informováni a disk s SMR je levnější než s běžným záznamem, pak pro vás může jít o správnou volbu. Ale firmy by neměly přestat o použití této technologie informovat. Na toto bychom asi jako spotřebitelé měli tlačit a doufejme, že medializace kauzy přispěje k tomu, že SMR nebude výrobci zapíráno či zamlčováno.

MMF24

Vadí vám záznam SMR u pevných disků?

Co je SMR a proč je to problém?

Jak SMR neboli Shingled Magnetic Recording funguje, popisujeme podrobněji v tomto článku.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?