Hlavní navigace

Praha na třetí největší fotografii světa. Panorama má rozlišení 405 gigapixelů

30. 11. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od loňska se opravovala Staroměstská radnice. Americký fotograf Jeffrey Martin, který žije v Praze, toho využil a se svou foto výbavou vystoupal na vrchol lešení, odkud pořídil jedno z největších panoramat na světě. Snímek v rozlišení 405 gigapixelů si můžete prohlédnout na gigapanorama.cz/panorama-prahy. K vidění je ale také naživo v Galerii Mánes, kde je vytištěná v kruhu o průměru 16 metrů a měří 60 metrů na délku a 3 metry na výšku. Martin je ikonou oboru a možná znáte jeho web 360cities, obří galerii sférických fotek z celého světa. Sám už v minulosti vyfotil Prahu z Petřína v rozlišení 34 Gpx nebo Londýn v 320 Gpx, což byl tehdy rekord. Dnes je dle záznamů na Wikipedii největší noční panorama Kuala Lumpuru (846 Gpx) a následně poskládaný snímek měsíčního povrchu (681 Gpx).

Pražské panorama vzniklo sešitím 8000 fotek v rozlišení 50 Mpx. Martin fotil fullframem Canon 5DS R (cena od 78 000 Kč) a teleobjektivem Canon EF 600mm f/4 (cena přes 300 000 Kč). Zařízení bylo připevněno na masivním stativu s robotickou hlavou, která řídila jemné krokování a otáčení o 360°.

Tady skutečná práce teprve začala. Bylo zapotřebí projít všechny fotografie a začít je skládat do obří mozaiky. Práci mi komplikovaly hlavně jiné světelné podmínky v různých dnech focení. Některé fotografie se pak ve velké rychlosti špatně zaostřily a bylo zapotřebí je nahrazovat,“ říká Jeffrey Martin.

KL24

Projekt vznikl ve spolupráci s českým zastoupením Fujitsu. To Martinovi zapůjčilo pracovní stanici Celsius R970power. V plné palbě může stát přes milion korun, přesnou konfiguraci použitou pro zpracování panoramatu ale neznáme. Víme ale, že měla „jen“ 128 GB RAM.

Byl pro vás článek přínosný?