Hlavní navigace

Praha otevřela data hromadné dopravy. Google Mapy toho plně využívají

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pražská integrovaná doprava udělala velký krok ke zpřesnění informací o dopravním spojení a zlepšení navigace v mobilních aplikacích. Organizace ROPID spolu s DPP a dalšími dopravci na přelomu roku zveřejnila data o provozu ve strojově čitelném formátu a aktualizuje je v reálném čase. Podobné služby nabízí jako první v Česku. „Základem je soubor s jízdními řády, který poskytujeme ve formátu GTFS, který je asi nejvyužívanějším otevřeným formátem popisujícím jízdní řády. Při jeho tvorbě jsme vyšli z datového formátu, který publikuje Dopravní podnik hl. m. Prahy, a vylepšili jej o další důležité funkce, jako jsou jízdní řády vlaků nebo informace o ceně jízdného. Po domluvě s DPP jsme použili tento vylepšený datový zdroj i na mapu Google,“ popisuje Zbyněk Jiráček, specialista ROPIDu na problematiku otevřených dat. TIP: PID Lítačka spuštěna. Praha má pro nákup jízdenek novou aplikaci i web Ve veřejných datech jsou k dispozici informace o jízdních řádech v Praze a Středočeském kraji, garantované přestupy, přesné polohy zastávek všech linek PID (metro, tramvaje, autobusy, lanovka, přívozy, vlaky), prodejní místa pro jízdenky, mapa tarifních pásem plus ceny nebo novinky, výluky a jiné aktuální mimořádnosti v dopravním provozu.

Část z nových dat již využívají IDOS, Seznam nebo jiné aplikace pro vyhledávání spojení, ROPID ale úzce spolupracoval i s Googlem, který dopravní informace zavedl do svých map, kde se budou hodit nejen lidem dojíždějícím do Prahy za prací či školou, ale také turistům, kteří se k lokálním aplikacím nedostanou.

CS24

TIP: IDOS po 10 letech mění design. Jak se vám líbí nové jízdní řády?

DPP momentálně chystá veřejně uvolnit i data o aktuální poloze autobusů a tramvají. ROPID pak již má k dispozici aktuální polohu vlaků v kraji, ale ta momentálně převádí do jiného formátu.

Byl pro vás článek přínosný?