Hlavní navigace

Přehled recenzí HD 7970 a výsledků přetaktování

23. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

V drtivé převaze se dokola opakuje většina ze šestice titulů – Batman: Arkham City, Battlefield 3, DiRT 3, TES V: Skyrim, Deus Ex: Human Revolution, Aliens vs Predator a Metro 2033, a k nim už se objevují jen malé variace. Netroufám si spekulovat, jestli za tím může být něco jiného než jen to, že jde většinou o nejzajímavější hry letošního roku. Určitě se ale letos objevila i spousta dalších zajímavých a náročných her, které v metodikách nějak nejsou. Každopádně najdete i testy s odlišnou skladbou her, možná je to opravdu jen tím, že spousta webů zahodila s příchodem Sandy Bridge-E staré sestavy i metodiky a jala se začít zgruntu znova na nejpopulárnějších titulech. No, pojďme na to.

Anandtech tradičně věnuje hodně prostoru architektuře, ale podrobněji než spousta jiných webů se věnuje i přínosům DX11.1 a novým technologiím. Grafy jsou trochu nesourodé, ale ve srovnání nechybí žádná karta podstatná pro srovnání. A v recenzi najdete i testy GPGPU nebo jednoduchou demonstraci přínosu PCI Express 3.0.

Stejnou věc zkoumali i v recenzi na VR-Zone, kde naopak dospěli k závěru, že nová HD 7970 využije smysluplně stěží polovinu linek slotu PCIe 3.0. Při testu přetaktování si v Catalyst Control Center sáhli u jádra na limit, paměti šly o něco níž, a karta se zvýšeným limitem TDP ustála Furmark.

V recenzi na Guru3D najdete ve srovnání víc exotických než běžných konfigurací a karet – za všechny jmenuju Asus Mars II, EVGA GTX 580 Classified, SLI ze dvou GTX 560 Ti nebo GeForce GTX 560 Ti s jádrem GF110.

Na Hardware Canucks je samotný test tradičně trochu menší, i když se to podle 25 stránek na první pohled nezdá. V testu je sedm her a sedm grafických karet (a navíc 3GB GTX 580, která je tam trochu zbytečně), opět ale nechybí žádná podstatná.

U Overclockers.com nenajdete moc her, zato tu najdete i nějaké testy Eyefinity. Neobvyklé jsou i testy přetaktování. Zatímco ostatní hledají stabilní frekvence, Overclockers dělají čest svému jménu a spíše hledají frekvence, které stačí na to, aby karta prošla benchmarkem a zařadila se v žebříčku co nejvýše. Vše je zkombinováno s řádně přetaktovaným procesorem.

W1zzard, autor GPU-Z z TechPowerUp, má v recenzi pořádnou várku herních testů (celkem 17), ve kterém je více neobvyklých her a nejspíš i spoustu času. Z nepříliš pochopitelného důvodu jako jeden z mála webů (nebo snad dokonce jediný) testuje i karty jako je HD 6990, GTX 590 nebo HD 7970 také na rozlišení 1024 × 768 bez vyhlazování. Tyhle výsledky (včetně souhrnného průměru ze všech souhrnů) raději ignorujte a věnujte se spíš těm náročnějším nastavením. U většiny z těchto karet jsou při nenáročném nastavení výsledky výrazně zkreslené nedostatečným výkonem procesoru (v tomto případě už relativně slabšího Core i7-920 na 3,8 GHz.). Tipuju, že právě díky tomu, že nejde o souhrn pěti až osmi nejpoužívanějších her, je průměrný výsledek nakonec horší než obvykle, na rozlišení 2560 × 1900 je náskok HD 7970 oproti GTX 580 19 % a při 1920 × 1200 je to dokonce jen 11 %.

Do některých regionů (CZ+SK) AMD pošle jednu kartu, protože jich víc nemá (ok, už dost brečení), v jiných zase posílá dvě karty do jedné redakce. Dva Radeony 7970 v CrossFire mohli díky tomu otestovat na Hardware Heaven. V grafech najdete nejen průměrné FPS v Eyefinyty v rozlišení 5760×1080 bodů, ale i průběhy snímkových frekvencí. Škoda, že těch her není víc než pět. Výsledky jedné karty včetně Eyefinity a průběhů pak najdete tamtéž v samostatné recenzi. Jen mě dost zaráží, že v takovém Battlefieldu 3 je evidentně každá karta testovaná na jiné scéně.

Na Legit Reviews se pokusili dokonce prý ve spolupráci s AMD prolomit úpravou biosu 1125MHz bariéru, kterou omezují karty v ovladačích přetaktování. Podařilo se a pomohlo to k tomu, aby byla karta stabilní na 1165 MHz u jádra a 1625 MHz u pamětí. Co takový šílený nárůst udělá s výkonem, je bohužel demonstrováno jen na třech hrách, i na nich je vidět, že se pak skoro vyrovná dvouprocesorovým HD 6990 a GTX 590. Co mě trochu nechává na pochybách je to, že neuvádí, zda se neobjevilo „trotlování“.

U ostatních testů najdete bohužel opět zejména směsici obvykle měřených her. Mezi výjimky, které se zase tak moc netestují, patří třeba kontroverzní H.A.W.X. 2, u kterého AMD přímo napadalo vývojáře a Nvidii ze záměrného poškozování Radeonů používáním vysokého teselačního faktoru. Ani s posíleným teselátorem není v H.A.W.X. 2 HD 7970 o moc výkonnější než GTX 570 a na GTX 580 nestačí. Může se to ale změnit, je pravděpodobné, že se u ní AMD zatím moc nevěnovalo optimalizaci ovladačů právě proto, že se v testech příliš nepoužívá.

Hexus.net má taky víceméně běžné testy, za vypíchnutí stojí ale celkem přehledná tabulka s přepočteným výkonem za libru a s výkonem na watt. A jestli jsem to dobře pochopil, jako jedni z mála se při přetaktování dívali i na to, zda po navýšení taktů PowerTune frekvenci jádra opět neseřezává podtaktováním. Z tohoto důvodu jsou takty po přetaktování podstatně nižší než jinde.

Na Tom’s Hardware dostala první kapitola výmluvný podtitulek „Sváteční překvapení, které si nemůžete koupit“. Směska testů je opět prakticky stejná jako jinde, Battlefield 3, Crysis 2, The Elder Scrolls V: Skyrim, Dirt 3, World of Warcraft, Batman: Arkham City a Metro 2033. Tamější specialitou jsou testy akcelerace grafiky ve 2D režimu.

Na francouzském Clubic je také řada obvyklých testů, z těch méně častých je snad jen Mafia II a Far Cry.

Test na Hardware Secrets je taky spíš rychlejší – šest her, čtyři karty.

Podobné je to i na PC Perspective, najdete tam ale aspoň i grafy s průběhy snímkových frekvencí.

Hot Hardware má z těch méně obvyklých testů snad jen Lost Planet 2 a nenajdete na něm ani testy hlučnosti nebo přetaktování.

A konečně na Diit.cz vyšel v češtině rozsáhlý popis architektury od Jirky Součka, jehož rozbory jste mohli dřív vidět i u nás na Extrahardware. Pokud vás architektura HD 7970 zajímá, určitě si ho projděte. V češtině už asi nikdo nic podrobnějšího k novým Radeonům nenapíše a ani v drtivé většině zahraničních recenzí nové karty takto do hloubky nikdo neprobírá. V druhém článku tam najdete i recenzi samotné karty, k ní na tomto místě už radši nedodám nic jiného než to, abyste opravdu pozorně přečetli opravdu všechny kapitoly včetně těch, které každý přeskakuje, a dobře popřemýšleli, co z testů vyplývá a nevyplývá a co je vlastně otestováno a jak, než si na jejím základě vůbec budete chtít dělat nějaký závěr.

Přetaktování

Předem připomenu, že v testech byly vzorky karet přímo od AMD a určené výhradně pro recenzování (je tedy pravděpodobné, že v obchodech častěji narazíte na horší kusy).

Zajímavé je, že spousta karet údajně zvládla přetaktování na 1125 MHz u jádra i při PowerTune nastaveném na 0 %. S tím, jak by mělo PowerTune podle marketingu AMD fungovat, mě nenapadá nic jiného než dvě možnosti:

První – recenzenti skutečně nastavili hodnoty na 1125 MHz, jenže karta v kritických situacích podtaktovávala a tím pádem neběžela na reálných 1125 MHz, ale níž (a jak z testu víme, tak to PowerTune dělá zejména u přetaktování a zejména bez navýšení TDP/PowerTune).

Druhá – i když mají podle AMD karty s PowerTune nabízet na referenčních taktech maximální možný výkon, aniž by docházelo k překročení spotřeby, frekvence jsou výrazně „podstřelené“ a HD 7970 mají daleko do papírového TDP, takže nenabízí zdaleka takový výkon, jak by nabízet mohly.

MMF24

A k tomu ještě jedna podstatná věc – některé recenze, ve kterých je výslovně uvedeno, že si redaktoři podtaktovávání hlídali, uvádějí podstatně nižší takty, dokonce i při zvýšeném TDP.

Na závěr se podíváme na sebrané výsledky přetaktování z většiny recenzí, které jsou shrnuté v této tabulce:

  jádro [MHz] paměti [MHz] PowerTune (TDP) stabilní
Guru3D 1105 5800 20% ano
Hardware Canucks 1078 6300 20% ano
Overclockers.com 1125 6300 ? ne
LegitReviews 1165 6500 0% ano
TechPowerUp 1075 6860 ? ano
VR-Zone 1125 6000 20% ?
Hexus.net 1000 5800 ? ano
Tom's Hardware 1125 6300 20% ?
PC Perspective 1025 5500 0 ano
Neoseeker 1125 6300 ? ?
Bit-tech.net 1125 6300 0 ?

Byl pro vás článek přínosný?