Hlavní navigace

Přelomová nabíječka pro laptopy je 4× menší, 6× lehčí, úsporná a pěkná

29. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to černé, zahřívá se to, svítí na tom obvykle jedna dioda a musíme to tahat s sebou s společně s notebooky, případně i tablety či smartphony – co je to? Ano, jedná se adaptéry pro dobíjení akumulátoru a k napájení zařízení. Zejména k notebookům dostáváme těžké, velké a nevzhledné cihly. Přelomová technologie od firmy FINsix se zasadila o 4× menší adaptér.

Dosud se zmenšovaly a ztenčovaly notebooky. Nový adaptér Dart s výstupním výkonem 65 wattů a se oproti běžným modelům rovněž liší tím, že váží 6× méně . Kromě laptopu zvládne nabíjet ještě např. smartphone, a to díky integrovanému portu USB s výstupním výkonem 10,5 wattu.

Dart je kompatibilní s většinou notebooků. Neměl by se dokonce ani přehnaně zahřívat. Pokud jste dobrých zpráv neslyšeli dost, tak FINsix plánuje několik barevných variant, takže se novinka současně vypořádá s nudný a nijak opojným vzhledem běžných nabíječek. Že to všechno zní skvěle? Nadšení prozatím ochlazuje jediný faktor, a sice dostupnost.

 

První dodávky firma plánuje na listopad, přičemž se bavíme o asi 4 500 kusech. Tolik lidí totiž projekt podpořilo na Kickstarteru, čímž mu vdechlo život. Než se dostane do běžných obchodů, proteče potokem zřejmě ještě dost vody. FINsix každopádně upozorňuje, že vytvořil platformu. Chce pomoci ostatním výrobcům elektroniky zmenšit adaptéry k monitorům, konzolím, klimatizacím atp.

To bychom si nechali líbit. Technologie přinese i úspory na výrobu, takže ušetříme rovněž my, zákazníci. Posledním benefitem bude uspořená elektřina. V čem celá myšlenka spočívá? Adaptér pracuje s technologií na převod energie na nezvykle vysoké frekvenci. Energii zařízení dodává v menších částech a mnohem častěji. Méně jí tím pádem zůstává dočasně uloženo v cívce a kondenzátorech.

KL24

Zdroj: Phys.org | FINsix via Neowin

Byl pro vás článek přínosný?