Hlavní navigace

Přes 20 let dělá prohlížeče a bojuje s Microsoftem. Kvůli Windows 10 se opět zlobí

25. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jon von Tetzchner zakládal a dlouho vedl norskou Operu. Byl u kormidla, když jeho firma přesvědčila Evropskou komisi, aby zahájila antimonopolní vyšetřování Microsoftu, protože lidem vnucoval Internet Explorer. To nakonec vedlo k nechvalně známému ballot screenu. Lidem byl po instalaci systému zobrazen dialog, ve kterém si mohli stáhnout alternativu.

Ve Windows 10 již ballot screen není. Mezitím obrovsky vyrostl Chrome a podíl prohlížečů Microsoftu padá někam na úroveň Firefoxu. Tetzchner odešel z Opery a založil novou firmu (a stejnojmenný prohlížeč) Vivaldi. Na Microsoft má ale pifku i nadále.

Nastavení výchozího prohlížeče ve Windows 10 Nastavení výchozího prohlížeče ve Windows 10

Na blogu Vivaldiho si stěžuje na to, že si Redmondští opět vynucují vlastní prohlížeč a podle Tetzchnera zneužívají dominantního postavení. Jak? Když lidé přešli z Windows 7/8.1 na Desítky, nastavení výchozího prohlížeče se změnilo na Edge.

Šéf Vivaldiho také tvrdí, že k resetu nastavení dojde i při větších upgradech Windows 10 nebo když se nainstaluje nový prohlížeč. Jako výchozí nezůstane původní, ani se tak nenastaví ten nový, ale opět je zvolen výchozím Edge. Microsoft proto vyzývá, aby raději zkvalitnil Edge a nevynucoval si jeho užívání nekalými způsoby.

Komentář

Osobně jsem si už také všiml, že po některých aktualizacích Desítek (nejen těch hlavních) se bezdůvodně změní nastavení výchozích aplikací. Nejen prohlížeče webu, ale také fotografií nebo přehrávačů videa a zvuku. Není to pravidlem, ale stává se mi to.

Cloud24

Ještě jsem se ale nesetkal s tím, že by se po instalaci nového prohlížeče nastavil Edge jako výchozí. Dost mi však vadí, že ve Windows 10 se volba výchozích aplikací musí provést v nastavení systému. Nestačí jen nainstalovat Chrome, Firefox atd. a při instalaci zaškrtnout (nastavit jako výchozí), jako tomu bylo kdysi. Pokud vím, Microsoft ani nenabízí API, které by mohli vývojáři využít k přenastavení výchozích aplikací.

Typický uživatel Vivaldiho ale jistě ví, co má kde nastavit. To je prohlížeč pro hračičky. Principiálně ale Tetzchnera chápu. V době, kdy se IE ani Edgi nedaří, jsou tyhle náhodné resety nastavení krajně podezřelé.

Byl pro vás článek přínosný?