Hlavní navigace

Přetaktování Haswellu na levných čipsetech už vám dovolí i Asus a Biostar

11. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Přetaktování procesorů spoutal Intel docela restriktivními zásadami. Umožněno je jen u špičkových modelů čtyřjader a za odemčený násobič „káčkových“ CPU si připlatíte. Nadto jste si i tyto odemčené procesory mohli přetočit jen tehdy, pokud jste je zároveň provozovali v dražších deskách s „highendovou“ čipovou sadou. Pro procesory Haswell jste tedy potřebovali čipset Z87; pokud bychom byli zlí, mohli bychom říct, že si za odemčení procesoru nechal Intel zaplatit dvakrát.

V posledních dvou týdnech naštěstí dochází k určitému uvolňování. Ať již s tichým svolením Intelu, či procesorové jedničce navzdory, začali výrobci základních desek jeden po druhém zpřístupňovat nastavení násobiče odemčených CPU i na deskách s „horšími“ čipovými sadami jako je H87 nebo B85. Jako první vlaštovku jsme tu měli ASRock, poté ECSdo třetice Gigabyte. Po této firmě již bylo prakticky jasné, že se k revoltě přidá i Asus (který spolu s Gigabyte prodává nejvíc desek). A vskutku, i Asus už začíná zveřejňovat BIOSy, které na deskách bez čipsetu Z87 umožní nastavit násobič procesoru. Se stejnou se navíc přidal i Biostar, takže v této chvíli je tažení výrobců za (o něco) levnější přetaktování prakticky hotovo.

Deska Asus H87I-Plus s čipovou sadou H87. Jeden z modelů, u kterých bylo přetaktování zprovozněno
Deska Asus H87I-Plus s čipovou sadou H87. Jeden z modelů, u kterých bylo přetaktování zprovozněno

Asus taktování káčkových Haswellů zpřístupní u všech desek postavených na sadách H87 a B85, které má momentálně v oficiální nabídce (počítám-li dobře, jde o devět modelů). Minimálně u některých jsou již BIOSy dostupné ke stažení, v poznámkách k vydání hledejte poznámku „support unlocked CPU OC“. Firma nicméně upozorňuje, že vzhledem k rozdílech v návrhu desek je nutno počítat s tím, že možnosti přetaktování v praxi nebudou tak dobré jako u modelů s čipsetem Z87 (které obvykle budou robustnější). Jak se ale říká, lepší než drátem do oka.

Biostar, který u nás ale obvykle neseženete, také oznámil podporu přetaktování prostřednictvím změny násobiče u všech desek pro Haswell. V tomto případě jde o modely s čipsetem H87, B85, ale i H81 (modely s touto lowendovou sadou zatím ale zřejmě ještě ani nejsou v nabídce). Jak můžete vidět na snímku z BIOSu, dovolí vám jít na 48× (4,8 GHz), což by vzhledem k obvyklému stropu čipů Haswell mělo v praxi bohatě stačit.

Změna násobiče v BIOSu desky Biostar
Změna násobiče v BIOSu desky Biostar

Bude zajímavé sledovat, jak si levnější modely při taktování povedou. Pokud by rozdíly v dosažených taktech oproti lepším deskám s Z87 nebyly nějak zásadní, lze čekat, že mnoho uživatelů začne raději sahat po levnějších alternativách. Čipová sada Z87 oproti ostatním čipsetům osmičkové generace přidává i další funkce, například umožňuje rozdělení linek slotu PCI Express ×16 pro účely instalace dvojice grafických karet. Je ale otázka, pro kolik zájemců je podpora SLI či CrossFire skutečně nezbytná.

KL24

 

Zdroje: Asus, Biostar

Byl pro vás článek přínosný?