Hlavní navigace

Prey: zvýší vaši šanci na nalezení ukradeného přenosného počítače

26. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šance na ztrátu notebooku sice nejsou tak vysoké jako v případě mobilního telefonu, přesto se může stát, že někdy budete potřebovat svůj přenosný počítač najít. Stejně tak, pokud se zařízení ocitne v nepovolaných rukách, možná budete mít šanci prohlédnout si jeho nového majitele, případně smazat ta nejcitlivější data. Stačí k tomu málo: aby se notebook připojil k Internetu a aby na něm byla nainstalována aplikace Prey.

Stažení a instalace

Instalace je poměrně jednoduchá - z oficiálních stránek jsme stáhli instalační soubor pro Windows. K dispozici jsou balíčky také pro další operační systémy: OS X, Ubuntu, iOS a Android, takže s tím samým programem můžete skrze stejné webové rozhraní chránit například telefon, tablet či notebook.

Instalačním procesem vás provede tradiční průvodce, který se v prvním kroku představí, v dalším budete muset souhlasit s licencí (jedná se o licenci GNU General Public License), poté vyberete cílovou složku a položku v nabídce Start. Po zkopírování všech nezbytných souborů dostanete možnost provést základní nastavení aplikace.

Úvodní konfigurace

Protože budete bezpečnostní aplikaci Prey ovládat skrze Internet, je z pochopitelných důvodů nutné zabezpečit ji uživatelským jménem a heslem – tedy založit si účet a přihlásit se k němu. Po spuštění Prey Configuratoru proto dostanete na výběr, zda zařízení hodláte připojit k již existujícímu účtu, nebo jestli chcete založit nový.

Chcete založit nový účet, nebo použít již existující?Chcete založit nový účet, nebo použít již existující?

Výhodou konceptu účtů je, že pod jedním přihlášením můžete spravovat několik zařízení – ve verzi zdarma až tři, v placených variantách dostanete do vínku deset až 500 kousků.

Při zakládání nového účtu po vás budou požadovány následující údaje: jméno, e-mailová adresa, heslo, název a typ zařízení (přenosné nebo desktop). Po zadání všech údajů klepněte na Create, čímž založíte účet.

Založení nového účtuZaložení nového účtu

Poté ještě budete muset potvrdit svůj nový účet klepnutím na odkaz, který vám přijde na e-mailovou adresu zadanou při registraci. Tím pro vás práce na zařízení, které má být v případě potřeby vysledovatelné, skončila. Prey běží potichu na pozadí a čeká na okamžik, kdy ho povoláte do akce.

Vzdálené ovládání přes web

Řekněme, že pohřešujete notebook. Pokud je či bude připojený k Internetu, máte z poloviny vyhráno. Stačí na jakémkoli jiném počítači otevřít webovou stránku ovládacího panelu Prey, kde se přihlásíte. Následně uvidíte všechna zařízení, jež máte pod kontrolou.

Úvodní obrazovka Prey Control PanelÚvodní obrazovka Prey Control Panel

Skrze horní černou lištu můžete přepínat mezi seznamem zařízení (Devices), správou svého účtu (Account) a nápovědou (Help). Po klepnutí na obrázek počítače se dostanete na stránku s nastavením, kde lze předem určit, co se má dít, pokud zařízení označíte jako pohřešované. Levý sloupec Information to gather slouží k určení informací, které budete chtít z notebooku získat. Konkrétně to jsou:

  • Geo – Informace o poloze zařízení, získané buď skrze satelitní systém GPS (je-li jím počítač vybaven) a/nebo na základě informací o nejbližších přístupových bodech.
  • Network – Podrobnosti o síti, k níž je notebook připojen, jako jsou MAC adresa přístupového bodu, soukromá a veřejná IP adresa, volitelně lze také zjistit aktivní připojení, informace o okolních bodech Wi-Fi a síťovou cestu (traceroute).
  • V sekci Session lze dostat informace o aktivním přihlášení, včetně snímku obrazovky, seznamu posledních změněných souborů a spuštěných aplikací.
  • Konečně Webcam pořídí snímek skrze připojenou webkameru a přidá ho do zprávy.

Nastavení pro případ ztráty nebo krádeže
Nastavení pro případ ztráty nebo krádeže

Pravý sloupec Actions to perform je seznam akcí, které má zařízení provést v případě pohřešování. Aktuálně to jsou tyto:

  • Alarm – Přehrání hlasitého zvuku sirény.
  • Alert – Upozornění na pohřešování zobrazením dialogového okna, případně změnou tapety.
  • Lock – Uzamknutí zařízení.
  • Secure – Schová e-maily, smaže cookies prohlížeče a uložená hesla pro všechny uživatele ve hledaném počítači, aby se zabránilo neautorizovanému přístupu k online službám.

Po provedení všech uvedených nastavení stačí vše uložit tlačítkem Save Changes.

Notebook ztracen! Co teď?

Opět se stačí přihlásit do ovládacího panelu, klepnout na ztracené zařízení, přepnout přepínač do režimu Missing a uložit nastavení tlačítkem Save changes.

Přepnutí do režimu pohřešování
Přepnutí do režimu pohřešování

Mezitím můžete ze sekce Hardware vytisknout či opsat sériová čísla komponent. Pokud budete ztrátu nebo odcizení řešit za asistence policie, budou se vám tyto informace hodit.

Sekce Hardware s informacemi o komponentách stroje
Sekce Hardware s informacemi o komponentách stroje

Tím jste spustili všechny požadované akce a současně zahájili sběr informací do tzv. hlášení, které najdete v sekci Reports. O přepnutí zařízení do režimu pohřešování i o sestavení nové zprávy na základě získaných informací dostanete upozornění e-mailem.

Sběr všech informací trval několik minut, poté notebook spustil všechny akce, které jsme po něm žádali (uzamkl se, spustil zvuk sirény, zobrazil dialogové okno) a e-mailem jsme dostali upozornění, že máme připravenou zprávu.

Zpráva o hledaném notebookuZpráva o hledaném notebooku

V sekci Reports jsme pak obdrželi celou řadu užitečných informací, včetně fotografie pořízené webkamerou, snímku obrazovky, nebo údajů o síťovém připojení. Dozvěděli jsme se, kdo je k počítači přihlášen, jak dlouho je systém spuštěný, navázaná síťová spojení a údaje o okolních sítích Wi-Fi. Plánek s informací o poloze je možné klepnutím otevřít v Mapách Google a třeba prohlédnout ve StreetView nebo satelitních mapách.

Zpráva o hledaném notebookuZpráva o hledaném notebooku

V sekci Configuration můžete nastavit některé základní parametry chování aplikace – například název zařízení, typ, operační systém, šifrování přenosů a některé další funkce, dostupné pro platící uživatele.

Cloud24

Celkově vzato musíme konstatovat, že Prey může být užitečným pomocníkem při hledání ztraceného notebooku. Získáte s ním prakticky všechny dostupné podklady, které by vám mohly pomoci k opětovnému nalezení. V případě krádeže bychom velkou naději na úspěch nedávali – zkušený zloděj nebo protřelý prodejce odcizené elektroniky velmi pravděpodobně smaže operační systém včetně Prey, a tím navždy zhatí šanci na nalezení.

Když nic jiného, Prey zvyšuje potenciální šanci se ještě někdy shledat se ztraceným zařízením. Po jeho instalaci budete mít alespoň malou jiskřičku naděje, zatímco bez něj se vaše možnosti omezují jen na poctivé nálezce či dobře odvedenou práci policie.

Byl pro vás článek přínosný?