Hlavní navigace

Přichází CULV aneb Timeline v akci

1. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samotnou recenzi můžete najít zde.

Nejprve ale trochu teorie, princip fungování nového Aceru je totiž důležitější, než model samotný.

Pojďme na to přes spotřebu

Pojďme na to přes spotřebu

Čím je vlastně Timeline tak výjimečný? Aceru se podařilo zrealizovat zcela nový přístup k hospodaření s energií. Místo aby přidávali další baterie, které by trčely z notebooku ven nebo se zasouvaly místo optické mechaniky (a v obou případech výrazně zvyšovaly hmotnost) šli přesně opačným směrem. Snížili spotřebu všech komponent, což je nejen chytré, ale v rámci současných trendů také ekologicky zelené - a takový přístup má něco do sebe. Dobrou ukázkou, proč je takový postup opravdu šikovný je např. dobíjení. Protože má baterie naprosto standardní kapacitu, dobijete ji za 2-3 hodiny, v terénu vám ale notebook vydrží třeba až osm hodin.

Celodenního počítačování (all day computing), jak Acer schopnost notebooků vydržet celý pracovní den na baterie nazývá, je samozřejmě možné dosáhnout jen v určitých podmínkách - tedy pokud máte nastaven nízký jas displeje, pracujete např. jen v textovém editoru a ideálně máte vypnutu Wi-Fi. Přesto i v zátěži notebook zvládne na akumulátor běžet 5-6 hodin a to už je velmi zajímavé.

Za celou ideou ale nestojí jen Acer, ale zejména Intel. Podstatné je použití moderní čipové sady (v případě Timelinů Intel GS45 Express). Ta je sama o sobě poměrně energeticky nenáročná, navíc umožňuje osazení operačních pamětí typu DDR3, které uspoří až pár Wattů. Součástí čipsetu je i grafika Intel GMA 4500MHD, která na poměry integrovaných grafických řešení nabízí poměrně zajímavý výkon, přesto je velmi úsporná. Šetří se také u disku, při přepnutí do speciálního Eko módu se také odpojují všechny aktuálně nepoužívané komponenty (síťová karta, ztlumí se jas displeje, u 14 a 15" modelu se odpojí mechanika atd.)

CULV - to je oč tu běží

CULV - to je oč tu běží

Základním stavebním kamenem úspěchu je ale procesor. Uvnitř Timelinů totiž tepe nízkonapěťový (ULV - Ultra Low Voltage) procesor, který poskytuje skvělý kompromis mezi výkonem a spotřebou. Oproti minibookům s procesorem Atom poznáte opravdu rapidní nárůst hrubého výkonu, přesto tento počítač vydrží na běžnou baterii stejně a více, než nejlepší z mini konkurentů.

ULV procesory jako takové samozřejmě nejsou žádnou novinkou, v modelech Acer Aspire Timeline však najdete čipy z nové řady CULV. Písmeno C na začátku znamená Consumer, tedy spotřebitelské. ULV procesory totiž dříve byly výsadou drahých byznysových přístrojů, protože je jejich cena do jiného segmentu nepustila. CULV a zejména pak jednojádrové varianty se ale pohybují v mnohem rozumnějších cenových relacích, takže bylo možné vytvořit celý koncept CULV notebooku, který tak vlastně konkuruje nejen klasickému Atomu, ale také platformám AMD Yukon a VIA Nano, které se právě začínají na trhu objevovat v prvních reálných inkarnacích.

CULV navíc není jen označení procesor ale komplexní představa Intelu o tom, jak zrealizovat ideální notebook. Díky méně žravému procesoru a moderní čipové sadě se celek méně zahřívá, takže je možné vyrobit tenčí notebook. U Aceru je zde realizován také další patent Intelu - chlazení na principu laminárního proudění vzduchu. Nechladí se tak jen samotné komponenty, ale i tělo notebooku, které pak efektivněji odvádí teplo. Když se k tomu přidá dlouhá výdrž na standardní baterii, dostaneme tenký a lehký notebook se skvělými parametry.

O tom, že se CULV je opravdu ucelená představa, jak zrealizovat přenosný počítač jsme se mohli přesvědčit nedávno, když se na trhu začaly objevovat modely jiných značek, které Timeline více než připomínají. Ne, nejedná se o klony, Acer měl pouze na tuto technologii pár měsíců výhradní právo. Po vypršení lhůty se tedy začínají na trhu objevovat zajímavé přístroje, které jsou velmi přesně vyprojektovány dle šablony Intelu.

Zajímavé bude jistě mít možnost otestovat Lenovo IdeaPad U450p o kterém jste si už na XNTB.cz mohli přečíst.

Dokonce jsme měli v recenzi zástupce nové řady X od MSI. Ten k sestavě navíc přidal grafiku ATI Mobility Radeon HD4330 a celý koncept posunul velmi zajímavým směrem. (Obdobná konfigurace je teď již dostupná také u Aceru a pravděpodobně bude i u dalších výrobců).

Objevují se samozřejmě také další značky - Dell, Asus a určitě budou následovat mnozí další. Že se jedná o velmi zajímavý trh totiž samozřejmě ví i Intel a tak nedávno představil celou novou řadu CULV procesorů, mezi kterými najdete také jednojádrové a dvoujádrové Pentia.

Timeline jak běžel čas

Timeline jak běžel čas

Všechno se to krásně poslouchá, ale jaká je praxe? Tenký, lehký, z kvalitních materiálů, dlouhá výdrž na baterie, relativně nízká cena a dostačující výkon. Každý kdo sleduje trh s notebooky zřejmě zcela oprávněně předpokládá, že v této rovnici musí být nějaký háček. Jak to tedy ve skutečnosti je?

Když jsme dostali model 3810T do rukou, většině letákových hesel jsme nevěřili. V recenzi jste se ale mohli přesvědčit, že nás Timeline velmi záhy přesvědčil. Přístroj samozřejmě má své mouchy o které se teď s vámi podělíme, nutno však uznat, že celkový dojem z notebooku zůstává vynikající.

Tlačítková boduje už z principu

Jedna z věcí, ze které jsme byli při testování nadšeni byla velmi inovativní tlačítková klávesnice. I na třináctku se vešly plnohodnotné klávesy, na rozdíl od konkurentů Acer nepřistoupil k vystouplým tlačítkům - klávesy jsou v jedné rovině se zbytkem základny. Neobvyklým počinem je určitě fakt, že jsou vyrobeny z hladkého lesklého plastu. Přesto to postupem času spíše oceňuji, prsty po přístroji příjemně kloužou, bez problémů poslouží i k napsání delších textů - včetně tohoto článku a nejedné stránky v počítačovém časopise Extra PC.

Klávesnice ale má také svoje nedostatky - díky mezerám mezi tlačítky sice dobře nahmatáte jednotlivé klávesy, taky se ale mezi ně dostane dost nepořádku. Naši asistentku to jako příslušnici něžného pohlaví napadlo hned, když ji uviděla (praktická to slečna), já jsem to po několika měsíčním dennodenním používání bohužel empiricky ověřil. Další věcí je nůžkový mechanismus jednotlivých kláves - ten sice zajišťuje přesný a jistý stisk, pokud se vám ale některá z kláves nedopatřením odloupne, její nasazení se pak může stát doslova peklem - klávesa pak navíc už "nechodí" úplně stejně jako původně. Poslední věcí, kterou jsem si u klávesnice modelu 3810T neoblíbil jsou malé kurzorové klávesy. Místa by na ně přitom bylo dost.

Slabý a tenký displej

Jedním z problémů se kterými jsme se při původním testování setkali byl displej. Je stylově tenký, vybaven rovnoměrným a úsporným LED podsvícením a má na třináctku velmi příjemné rozlišení (1 366 × 768). Pozorovací úhly však nepatří vinou lesklé úpravy k nejlepším, nejvíce nás pak zklamaly barvy. Co říci po pár měsících? Verdikt už není tak jednoznačný. Odlesky nejsou hlavním problémem - podsvícení na maximální intenzitu celkem postačuje i do sluncem prozářených prostor. Co se týče barev, při delším testování jsem zjistil, že přesnost barev se ztrácí jen při maximálním jasu displeje, pokud nastavíte rozumný střed (který vám na sledování filmu doma v podvečer bude bohatě stačit), barevné podání už je velmi solidní. Je také potřeba dát si pozor na úhel, ze kterého se na displej díváte. V tomto ohledu je displej jeden z nejukázkovějších TN panelů - při pohledu zespodu se téměř okamžitě ztrácejí barvy a velmi brzy dochází k inverzi. Naštěstí není problém velmi snadno najít ideální úhel. Jen je potřeba o tom vědět.

 

KL24

Acer je solidní, nervy vám uklidní

Acer je solidní, nervy vám uklidní

Poté co jsem se seznámil s řadou Timeline, začal jsem ji chvatně doporučovat přátelům a známým ke koupi (takový už je úděl počítačového novináře, že jej více i méně blízcí lidé často žádají o radu při výběru elektroniky). Setkal jsem se ale s častou reakcí typu: "Acer? A je možné se na tu značku spolehnout?" Tak tedy naposledy a pro všechny: Stejně jako se nedá soudit kniha podle obalu a člověk podle vzhledu, tak není možné posuzovat elektroniku pouze podle značky. Acer si možná nezískal úplně nejlepší reputaci dřívějšími modely, už design Gemstone (předchozí generace notebooků Acer Apsire) nabízel skvělé materiály při nízké ceně.

U designu Timeline šel Acer ještě dál. Notebooky jsou jak již bylo zmíněno velmi tenké a lehké, přitom jsou však vyrobeny z extrémně odolných a solidních plastů. Nebylo dokonce nutné sáhnout k odpornému a profláknutému klavírnímu laku, který sice vypadá skvěle vypulírovaný v ElectroWorldu na profesionálně nasvíceném regálu, doma však oťapkán a omatlán dělá spíše ostudu. Prodeje nové řady Aceru snad dokazují, že lidé jsou schopní ocenit také praktický a užitný design. Tak tedy ještě jednou, matnému provedení a pevným materiálům jednička s hvězdičkou i po třech měsících náročného nasazení. Šasi opravdu nevykazuje žádné známky opotřebení, skvěle drží také panty displeje - hlavní slabina většiny notebooku.

Bohužel i u designu se najdou jisté drobnosti, které je nutné inženýrům vytknout. Co se týče konektorové výbavy, chybějící eSATA a ExpressCard se dá odpustit. HDMI, digitální zvuk a 3 (v případě 15" model 4) USB se dají považovat za slušný standard. Jde spíše o drobnosti, které zbytečně kazí vynikající dojem z celého notebooku.

V první řadě je to velká indikační dioda, která svítí téměř pod celým touchpadem. Pokud nabíjíte notebook svítí oranžově, když je nabitý a v sítí, svítí modře. Obě barvy jsou poměrně vkusné, bohužel světlo je velmi intenzivní a nedá se nijak deaktivovat. Pokud tedy necháte přístroj přes noc nabíjet v pokoji, vyrobíte si malou ale pekelně silnou LED lampičku.

Dalším detailem, který je nutné zmínit je dotykové ovládání. Acer bylo možné pochválit za ignorování lesklého trendu, bohužel trend nepraktického dotykového ovládání se mu nevyhnul. Pravděpodobně je dnes již levnější nechat si vyrobit panel dotykových tlačítek, než šasi osadit mechanickými přepínači. Přitom Acer dělá vypínače Wi-Fi u svých modelů tradičně a dělá je dobře. Jedná se tedy o zbytečný nepraktický kiks, který ani neladí k celkové koncepci přístroj, který stejně vypadá spíše pracovně a byznysově. Na dotykovém panelu sice najdete užitečná tlačítka - aktivace Wi-Fi, spuštění zálohy, kterou obsluhuje instalovaný software od Aceru a také přepínač do úsporného módu. A vedle toho všeho indikace aktivity pevného disku - zde se pochopitelně ani o tlačítko nejedná. Tak úplně jsem nepochopil co tam vlastně dělá.

Instalace McAffee? Tak to si radši skočím na coffee

Instalace McAffee? Tak to si radši skočím na coffee

V Aceru najdete užitečný software pro zálohování, obsluhu webkamery či správu profilů a hesel. Bohužel zde najdete také software, který spíše obtěžuje. Předinstalované Microsoft Office 2007 se již staly standardem, stejně tak jako Cyberlink PowerDVD pro přehrávání DVD, který navíc omezeně funguje i bez registrace. Nejhorší je ale předinstalovaný antivir McAffee, který neustále vyžaduje registraci, zpomaluje systém a za měsíc navíc už ani nefunguje.

Jak při používání dvoujádrového modelu, tak zejména při práci s jednojádrem osazeným Aspirem bohužel velmi brzy poznát ostrý dráp Windows Vista, který notebooku velmi záhy tipec. Stačí otevřít pár náročných programů a 4 GB rychlé operační paměti jako by nebyly. ULV procesory přeci jen mají své limity. Proto je skvělé, že Acer se jako první zařadil do upgrade programu Microsoftu. Všechny notebooky s Vistami koupené zhruba od poloviny roku bude možné bezplatně upgradovat na Windows 7. To už je systém optimalizovaný i pro pomalejší a jednojádrové procesory - zkoušeli jsme to, Timeline na sedmičkách lítá úplně jinak.

Konkurence pro minibooky?

Zajímavé je také pomýšlet na nové CULV notebooky jako na konkurenci klasických atomových minibooků - zejména na 12 a 13" modely. Cena je sice o něco vyšší, užitná hodnota a funkce se však daleko více blíží klasickému počítači nebo notebooku. Toho jsou si vědomi také v Aceru, proto nedávno představili kompromis mezi minibookem a CULV strojem z rodiny Timeline.

Ať už se na krizí zmítaném trhu s notebooky bude dít cokoli, jedna věc je jistá. CULV notebookům patří budoucnost.

Po třech měsících užívání přístroje mohu prohlásit, že se jedná o jeden z nejlepších přístrojů ke každodennímu používání. Nebojím se porovnání s mnohem dražšími byznysovými modely, které jsem měl možnost déle používat. Svou váhou, výdrží a poctivým zpracováním Acer vyváží všechny drobné nedostatky.

Výrobci se často pomocí všelijakých hesel a ekologických zaříkadel snaží prodat nejrůznější (a často také nejhrůznější) zařízení. Někdy se ale stane, že přitom prodávají opravdu skvělý stroj. Ne všem marketingovým heslům je tedy třeba věřit, to že je Timeline (a celý koncept CULV) opravdu něco revolučního, je ale rozhodně nezpochybnitelný fakt.

 

Byl pro vás článek přínosný?