Hlavní navigace

Procesory AMD Summit Ridge potvrzeny. Osm jader Zen, bez GPU. Beema do AM1 bude

29. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Do třetice všeho dobrého… Vzápětí poté, co jsme zprostředkovali mobilní roadmapu AMD (s 14nm APU Styx, Basilisk a Bristol Ridge), kterou na fóru Planet3DNow! vypustil anonym s přezdívkou insider2015, přišla hned další várka informací. Tentokrát stejný informátor zveřejnil stránku s roadmapou pro desktop. Ta na rok 2016 potvrzuje návrat výkonnějších (možná v plném smyslu highendových) CPU, má ale opět jedno překvapení i na již ubíhající letošek.

 

2016: Summit Ridge na vrcholu

Hned z kraje zpráva nejlepší. Na rozdíl od střely vedle s APU Bristol Ridge (které bylo zdá se mylně považováno za 28nm čip s architekturou Excavator) se web SweClockers nemýlil ve svých informacích o osmijádrových procesorech Summit Ridge. Čip s tímto kódovým názvem bude v roce 2016 skutečně tvořit špičku desktopové nabídky AMD. Bude vyráběný na 14nm procesu, na rozdíl od ostatních plánovaných produktů ale nepůjde o SoC, ba ani o APU. Summit Ridge bude čistým CPU s osmi jádry architektury Zen a bez grafiky (což dává smysl, má-li jít o stavební kamen pro serverové Opterony koncepce MCM).

Roadmapa potvrzuje, že Summit Ridge bude používat socket FM3, o jeho externí čipové sadě (údajně má označení Promontory) se ale nerozepisuje. U počtu jader je mimochodem uvedené obvyklé „až osm“, takže existovat budou zřejmě i částečně deaktivovaná čtyřjádra a možná i šestijádra.

Procesor AMD FX

Pro prostší lid bude mít AMD v roce 2016 už zmíněné APU Bristol Ridge, což budou shodné čipy, jaké jsme již včera viděli v roadmapě pro notebooky. Ovšem na desktopu nebude v provedení BGA (FP4), ale bude pasovat do socketu FM3, takže by základní desky měly být společné i pro CPU Summit Ridge. V prezentaci je u desktopového Bristol Ridge kupodivu značka „SoC“, což s použitím stejného socketu jako u čistého CPU nesedí, dost možná jde ale o chybu. Pravděpodobnější je, že integrovaný čipset bude v desktopové verzi FM3 deaktivován a APU bude komunikovat se sadou externí.

Bristol Ridge bude 14nm čip s dvěma či čtyřmi („až čtyři“) jádry Zen a samozřejmě též s integrovanou grafikou Radeon, která má být založena na nějaké revizi architektury GCN (měla by být novější než v Kaveri a Carrizu). Podporována bude plná specifikace HSA 1.0, bezpečnostní koprocesor PSP i TrueAudio. O tom, jaké paměti bude APU používat, bohužel roadmapa mlčí, doufejme ale, že už půjde o DDR4, pokud už uvnitř nebude třeba buffer HBM.

Roadmapa procesorů AMD pro roky 2015 a 2016 (desktop)
Roadmapa procesorů AMD pro roky 2015 a 2016 (desktop)

Na desktop se v roce 2016 dostane také lowendové APU Basilisk se dvěma jádry Zen, opět vyráběné na 14 nm. Zde ale půjde o čip typu SoC v provedení BGA (pouzdro FT4), takže mluvíme jen o deskách s procesorem připájeným přímo na PCB a nižšími TDP, jehož hodnoty ovšem AMD nikde neuvádí. Také zde je grafika se stejnou generací architektury GCN (ale asi s méně stream procesory), plnou podporou HSA 1.0 a koprocesorem TrueAudio (a taktéž blokem PSP).

 

 

Letos bude Godavari a Beema pro socket AM1

Tím jsme vyčerpali rok 2016, ovšem v roadmapě jsou pro nás též novinky, které přijdou už letos. V prvé řadě je oficiálně potvrzen (tedy byl by oficiálně potvrzen, pokud by slajd byl zveřejněn přímo firmou AMD a ne pokoutně) refresh APU Kaveri pod označením Godavari. Nic bližšího se k němu ovšem v plánu neříká.

Novinkou je však příchod čipů Beema na desktop. A to nejen v normálním mobilním pouzdru BGA (FT3), ale i v provedení pro socket AM1 (FS1b). Budete jimi tedy moci případně upgradovat loňské desky této platformy. Beema má dvě či čtyři jádra Puma, a kromě integrované grafiky navíc také bezpečnostní koprocesor PSP (podrobněji o tomto APU viz zde). Proti Kabini by tato APU mohla do platformy AM1 přinést turbo, takže by procesory mohly mít lepší výkon v jednom vláknu. To u některých čipů Beema dosahuje až 2,4 GHz; doufejme, že něco podobného nabídne AMD i na socketové platformě.

KL24

Na závěr bych ještě zdůraznil, že ačkoliv vypadají uvolněné slajdy velmi autenticky a možnost, že jsou falešné, už asi není moc pravděpodobná, stále jde jen o neověřené a neoficiální informace. Definitivní punc pravosti by ale mohly dostat příští týden. AMD 6. května pořádá tzv. Financial Analyst Day, kde zřejmě tyto plány oficiálně zveřejní či alespoň představí investorům a analytikům.

Zdroj: Planet3DNow!, fórum

Byl pro vás článek přínosný?