Hlavní navigace

Procesory Intel Cannonlake pro desktop by možná mohly mít osm jader

1. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jednou z častých výtek proti současným desktopovým procesorům Intelu je, že od premiéry prvního Core 2 Quad dávno v minulé dekádě zamrzly na čtyřech jádrech. Proti tomu sice lze slyšet argumenty, že víc nikdo nepotřebuje, nebo si může koupit highendovou platformu (X79, X99). Ale fakt je, že dostupnější CPU a platformy Intelu co do počtu jader růst přestaly. Určitou naději na změnu by ale údajně mohla slibovat generace procesorů Cannonlake (někdy též Cannon Lake), která přijde s 10nm procesem.

Informace v tomto duchu bohužel nejsou příliš jasné, ale zato mají dobrý zdroj: profil na síti LinkedIn, patřící jednomu z inženýrů, který na 10nm procesorech zřejmě pracuje. Ten do svého resumé uvedl, že pracuje na „koherentních propojovacích logikách a protokolech“. Zároveň ale uvedl, že „SoC Cannonlake“, kterého se tato technologie týká, bude mít 4, 6 nebo 8 jader. To by mohlo znamenat i desktopový čip Cannonlake pro socket LGA 1151, což bychom asi všichni oslavili, ovšem ne nutně.

Zmínka o Cannonlake s osmi jádry na síti LinkedIn (Zdroj: KitGuru)
Zmínka o Cannonlake s osmi jádry na síti LinkedIn (Zdroj: KitGuru)

Potíž je určit, jaký derivát architektury Cannonlake měl tento člověk přesně na mysli. Pokud by se totiž jednalo o Cannonlake určený pro servery, pak by o žádnou novinku nešlo, tyto typy mají mnoho jader už nyní. O koherentních propojovacích logikách se obvykle mluví hlavně u čipů pro servery, kde slouží ke komunikaci vícesocketových systémů. Ovšem inženýr mohl stejně dobře mluvit i o interních sběrnicích, po nichž komunikují komponenty a jádra v jednom vícejádrovém čipu (viz zmínku o „severním můstku“), takže zůstává naděje, že se jedná o mainstreamový procesor pro LGA 1151.

Označení SoC by sice normálně mělo znamenat procesor s integrovaným čipsetem, což by desktop vylučovalo, nicméně na tomto slově bych příliš nebazíroval. Na LinkedIn, ale i v jiných kruzích se totiž toto označení velmi často používá šířeji prakticky pro jakýkoliv čip – například inženýři AMD tak mluvili i o GPU Fiji. Nicméně pokud by toto označení bylo použito ve striktním smyslu, mohla by zde místo desktopového čipu být řeč o procesoru řady Xeon D, což je SoC pro mikroservery, který má 4 až 8 jader už nyní, v první verzi založené na architektuře Broadwell. Pokud bych měl tipovat, přijde mi toto jako jedno z těch pravděpodobnějších vysvětlení.

Procesory Intel

Tuto zprávu je tedy třeba brát tak, jak je. Jistá pravděpodobnost, že se týká pro nás nejdůležitější desktopové (potažmo ještě notebookové) verze Cannonlake, asi existuje (ale je pravda, že logičtější by bylo zvýšení počtu jader nejprve na šest). Zaručené to ale rozhodně není. Berme to tedy tak, že osmijádrový Cannonlake není úplně vyloučená věc. Pokud by bylo eventuálně možné současné desky platformy LGA 1151 upgradovat na osmijádro, bylo by to příjemné překvapení – ovšem v tuto chvíli bych s tím rozhodně nepočítal, tak „silná“ tato zvěst rozhodně není. Například o APU Kaveri se také proslýchalo, že by mohlo mít šest jader, ale nakonec taková verze uvedena nebyla.

 

MMF24

Pro připomenutí: Cannonlake má jít na trh až zhruba za dva roky, v roce 2017. Má být vyráběn 10nm procesem, který si pravděpodobně vynutil jeho odklad. Příští rok se má na trhu nově objevit jen série procesorů označených Kaby Lake. Ty jsou stále vyráběné 14nm linkami a z dosavadního stavu vědění se zdá, že půjde o refresh Skylake, podobný čipům Haswell Refresh z roku 2014. Zatím není známo, zda bude Cannonlake fungovat ve stávajících deskách, nebo u něj Intel bude vyžadovat nový čipset.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?