Hlavní navigace

Procesory Intel Comet Lake a platforma LGA 1200 vyjdou nejdřív v polovině dubna

10. 3. 2020

Sdílet

Sága rozdílných zpráv kolem toho, kdy se na trh dostanou nové desktopové procesory od Intelu Comet Lake (s nimiž přijde nová platforma/socket LGA 1200), opět pokračuje. Tentokrát nicméně máme už hmatatelnější doklad, takže následující zvěst už snad směrodatnější. Vypadá z ní, že procesory nejsou bezprostředně na spadnutí a nakonec se pravděpodobně vyplní scénáře s uvedením někde kolem května.

Na asijském webu Unikoshardware.com unikl minulý týden procesor Core i5-10400, který je prvním procesorem Comet Lake, který vidíme coby úplně finální, sériově vyráběný kus určený k prodeji – ty doposud vyfocené byly totiž vždy jen vzorky ES či QS (poznáte je snadno podle „Intel Confidential“ napsaného na krytu). Jde údajně o šestijádro s HT, čili 12 vlákny a základním taktem 2,9 GHz; TDP je 65 W. Toto ovšem není to podstatné. Stejný web současně zveřejnil i dokument Intelu, který novinářům pod NDA říká, kdy informační embargo končí a na kdy je plánované uvedení těchto procesorů. Má podobný formát, jaký jsme viděli v minulosti. Bohužel v něm ještě není finální datu uvedení, ale jen rozsah, ovšem i to nám zpřesňuje jak se říká stav poznání.

Podle tohoto dokumentu je momentálně konec informačního embarga a tím také čas, kdy v médiích vyjdou články o těchto nových procesorech, stanoven do intervalu 13. dubna (apríla) až 26. června (júna). Je to zatím hodně velké okno, které firma dál upřesní (a možná už i upřesnila, jenom ven neprosákla aktuálnější verzi tohoto papíru). Mělo by to ale znamenat, že dříve než onoho 13. dubna vydání Comet Lake téměř určitě nebude. Nepotvrdí se tedy naše poslední informace, že by snad nová CPU mohla být na prodej už v březnu.

Termin vydani procesoru Intel Comet Lake Unikoshardware com 2 Dokument s přibližným termínem vydáni procesorů Intel Comet Lake pro desktop (Zdroj: Unicoshardware.com)

Tento dokument tedy říká, že nové desktopové Intely by mohly vyjít buď v druhé polovině dubna, nebo během května či začátkem června (kdy proběhne Computex, tedy pokud ho také nezařízne epidemie koronaviru). Poměrně pravděpodobný je asi konec dubna, kdy loni vyšly procesory 9. generace, nebo právě Computex, protože veletrhy na podobné premiéry fungují trochu jako hromosvod. Nejpravděpodobnější je tedy vydání za měsíc až měsíc a půl.

Intel Core i5 10400 Unikoshardware com Sériový kus procesoru Intel Core i5-10400 (Zdroj: Unicoshardware.com)

Vyjdou odemčené modely

Podle tohoto dokumentu se uvedení či informace s ním spojené týkají desktopových Core 10. generace s šesti a více jádry, převážně odemčených procesorů řady K. Je zajímavé, že není jmenována celá sestava i nižších modelů, takže je možné, že vypouštění těchto komet bude postupné a lowend pro LGA 1200 přijde až o nějaký čas později.

Co má údajně vyjít v prvním sledu: Core i9-10900K a i9-10900KF (10 jader, 20 vláken), Core i7-10700K a i7-10700KF (8 jader, 16 vláken), Core i5-10600K a i5-10600KF (6 jader, 12 vláken), vše odemčené 125W modely pro přetaktování. K nim Intel přidává jen dva 65W modely, oboje šestijádro s HT: ono Core i5-10400 a jeho verzi s deaktivovaným GPU Core i5-10400F.

CS24

Tip: Máme kompletní specifikace procesorů Intel Comet Lake. Frekvence až 5,3 GHz!

Intel Core i5 10400 Unikoshardware com 2 Sériový kus procesoru Intel Core i5-10400 (Zdroj: Unicoshardware.com)

Je nicméně také možné, že Intel rozdělil NDA a informace na několik částí, nebo že prostě Core i3 a levnější procesory vůbec nemíní poskytovat pro předběžné recenze, takže neměl důvod je zahrnovat do informačního embarga. Přesto by ale mohly nakonec vyjít ve stejném čase jako výkonnější nadšenecká CPU, jen by o nich nebyly novináři takto předem informováni. Většinou z vás ale asi každopádně budou zajímat právě tyto vyšší model, takže toto asi není velký problém.

Procesory Intel Comet Lake-S pro socket LGA 1200: fotografie, uniklé specifikace (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?