Hlavní navigace

Procesory Intel s grafikou Radeon zřejmě potvrzeny. Intel je použije v herních mini PC

7. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Poslední dva týdny byly zásluhou nových procesorů Intelu (Coffee Lake, mnohajádrová Skylake-X) a dalších hardwarových událostí docela nabité, a tak nám unikla jedna zajímavost, ke které je ale třeba se vrátit. Už předminulý týden se na webu CNX-Software objevila roadmapa budoucích minipočítačů Intel NUC, ukazující, co Intel plánuje na rok 2018. To samo o sobě není až tak zajímavé, pokud třeba výhledově o nějakém neuvažujete, ale pozoruhodné je, co tento dokument říká o budoucích CPU, které do těchto mašinek Intel chce instalovat.

Příští rok mají podle dokumentu vyjít hned z počátku lowendové verze postavené na čipech Gemini Lake – Celeron J4005 a Pentium Silver J5005. Někdy v polovině roku se přidají také modely s 28W procesory Coffee Lake řady U, které mají mít čtyři jádra, 8 vláken a podle starších zpráv také grafiku GT3 a potažmo eDRAM. Dle specifikací budou vybaveny Thunderboltem 3 a čtečkou karet Micro SDXC. Ovšem nás zajímá nejvýkonnější segment, který by patrně měl vyjít někdy v druhém kvartále roku 2018. Tyto minipočítače budou určené pro hraní her, nazývají se „Hades Canyon“ a „Hades Canyon VR“ (výkonnější model tudíž asi má mít dostatečný výkon pro VR brýle Rift a Vive) a jde o následníky loňského NUCu „Skull Canyon“.

Roadmapa minipočítačů Intel NUC na roky 2017, 2018 (Zdroj: CNX-Software) Roadmapa minipočítačů Intel NUC na roky 2017, 2018 (Zdroj: CNX-Software)

Čeho si všimněte, je údaj o procesoru: oba Hádovy kaňony mají mít Core i7 „KBL-H“ (což znamená BGA čtyřjádro pro notebooky generace Kaby Lake) a k tomu „dGFX“, tedy samostatnou grafickou kartu. V souladu s tím také podle tabulky v pravé polovině dokumentu mají nabízet šest výstupů. Co je na tomto důležité? Ona grafika totiž asi není samostatná v běžném slova smyslu, tedy další čip na základní desce nebo modul MXM. Toto „KBL-H + dGFX“ (text je mimochodem uveden v závorce za údajem Core i7, jako by ho dále upřesňoval“) by totiž mohlo být jedním procesorem. Tedy produktem, o kterém se objevovaly zprávy na jaře. Podle těch měl Intel chystat integrovanou kombinaci čipu Kaby Lake s GPU Radeon, což se mělo jmenovat Kaby Lake-G.

Od té doby o Kaby Lake-G nebyly zprávy a o existenci tohoto spojení AMD a Intelu v jednom procesoru (byť vícečipovém) se pochybuje. Tato roadmapa krabiček NUC je ale dost možná prvním dokladem od té doby, že je Kaby Lake-G s Radeonem reálné. Všimněte si totiž nezvyklých hodnot TDP, které mají NUCy Hades Canyon uvedené. Slabší verze uvádí 65 W, což je víc, než kolik je běžná hodnota pro čtyřjádra kategorie H (45 W). A Hades Canyon VR pak uvádí TDP 100 W, které je pro Intel netypické. Ovšem přesně tyto dvě hodnoty byly na jaře webem BenchLife.info uváděné jako TDP pro dvě verze procesorů Kaby Lake-G, viz tuto tabulku:

KL24

Kaby Lake-G mají být procesory integrující samostatnou grafiku Radeon (Zdroj: BenchLife.info) Kaby Lake-G mají být procesory integrující samostatnou grafiku Radeon (Zdroj: BenchLife.info)

Dlouho trvající spekulace o nějaké formě spolupráce AMD a Intelu se nám tak v tomto nenápadném dokumentu možná potvrdily, i když to není „kolaborace“ nějak radikální. Podle dřívějších údajů se zdá, že integrace není těsná. Ač je snad CPU i samostatné GPU osazeno v jednom pouzdře, je grafika stále připojená přes rozhraní PCI Express vyvedené z CPU a technicky se tedy bude chovat plně jako samostatný adaptér. CPU a GPU by neměla sdílet paměť, jako je tomu u procesorů s integrovanou grafikou, takže Radeon bude muset mít své vlastní paměti. To by podle jarní zprávy BenchLife.info prý mohly být paměti HBM2 (což znamená, že musí jít o nějaké nové GPU, žádný Polaris podporu pro HBM2 zdá se nemá), které lze asi nejsnáze integrovat na jedno pouzdro. Celek tak bude docela kompaktní, možná by mu mohlo stačit i jednodušší napájení a jediný společný chladič. To jsou nejspíš důvody, proč Intel tento zvláštní produkt vymyslel.

Jak bylo zmíněno výše, NUCy Hades Canyon a Hades Canyon VR roadmapa umisťuje někam do druhého kvartálu roku 2018. Pokud je tedy firma nezruší (což by se teoreticky stát mohlo, v poslední době se v Intelu přeorganizovává a přehodnocuje docela často), měli bychom definitivní potvrzení toho, zda Kaby Lake-G existuje, dostat tehdy. Pokud se toto smíšené manželství potvrdí, měl by to být i produkt docela zajímavý pro herní notebooky, i když těžko předjímat, zda se ho nějaký z jejich výrobců chytí. V této oblasti má přece jenom mnohem větší slovo Nvidia a zatím víme jako o jediném (potenciálním) uplatnění Kaby Lake-G s Radeonem právě jen o highendových NUCích. Ty o konkurenceschopnosti tohoto modro-červeného řešení úplně nevypovídají, protože si je Intel vyrábí sám a jeho čip bude logicky mít „protekci“.

Byl pro vás článek přínosný?