Hlavní navigace

Prodeje GPU: nVidia a AMD couvají před Intelem

10. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytická společnost Jon Peddie Research zveřejnila průzkum trhu grafických akcelerátorů za druhý kvartál roku 2011. Přestože toto období roku bývá zpravidla o něco slabší (nejvíce výpočetní techniky se prodává o Vánocích a v září, tedy tzv. „back to school“ sezóně), počet dodaných GPU vzrostl oproti stejnému období loni o 22 milionů na výsledných 140 milionů kusů.

Jak ovšem uvidíte i dále, statistiku výrazně zkreslují procesory s integrovaným grafickým jádrem. Díky nim se totiž podíl Intelu vyhoupl na 60,7 %. U AMD však stejný efekt nefunguje, jeho tržní podíl se stejně jako v případě Nvidie zmenšuje.

JPR měří tržní podíl dle počtu prodaných kusů, nezachycuje tedy obrat jednotlivých dodavatelů a jejich průměrné ceny (ono by se to u integrovaných řešení vyčíslovalo dost obtížně). Přestože Nvidia prodala o 5,3 % GPU méně než v prvním čtvrtletí, i ona má důvod se radovat. Zejména díky „design wins“ u notebooků s procesory Sandy Bridge totiž zvýšila svůj podíl v segmentu samostatných grafických akcelerátorů o 30 %, pochopitelně na úkor AMD, které notebookům dominovalo v minulé generaci. Propad prodaných kusů AMD o 7,3 % nezachránilo ani to, že procesorů s integrovaným Radeonem prodala společnost o 80 % více, než v předcházejícím čtvrtletí.

Nejprodávanější grafický akcelerátor dneška

I přesto ale celkový počet kusů mezikvartálně vzrostl o 7,7 %. Nabízejí se dvě vysvětlení. To nejjednodušší je, že za tím stojí Intel se svými integrovanými GPU ve všech procesorech Sandy Bridge, i těch (doposud) nejvýkonnějších. JPR vedle toho spekuluje, že nárůst by mohl být způsoben vytvářením skladových zásob u výrobců počítačů, což by se negativně projevilo na prodejích ve třetím čtvrtletí.

CS24

Konečně k otázce nastíněné v úvodu: kolik integrovaných grafických jader je skutečně aktivních a kolik z nich jen dřímá a hýbe statistikou prodejů? Podle zprůměrovaných odhadů společností Dataquest, IDC a HSI se za druhé čtvrtletí prodalo přes 84 milionů počítačů. Z toho dvě třetiny (56 milionů) mají integrované grafické jádro, které nevyužívají! Prodeje GPU vůči prodejům počítačů dosahují poměru 1,6 : 1, v roce 2001 to bylo 1,15 : 1.

Zdroj: Jon Peddie Research, X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?