Hlavní navigace

Prodeje smartphonů: Samsung vede, Apple ztrácí podíl a neví si rady v Číně

29. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden společnost Apple oznámila své finanční výsledky a pochlubila se, že dodávky telefonů iPhone za uplynulé čtvrtletí překonaly očekávání analytiků. Redaktoři magazínu Fudzilla se ale na čísla podívali z jiné perspektivy a zjistili, že v Cupertinu nemají moc důvodů k oslavám. Tržní podíl iPhone mezi chytrými telefony je totiž nejnižší za poslední tři roky.

Apple je v Číně bezradný

Prodeje telefonů považovaných za „chytré“ dosáhly 230 milionů kusů za kvartál, meziročně vzrostly o 50 % a oproti prvnímu čtvrtletí o 13 %. Apple tak se svými 31,2 milionu iPhony urval 13,6 % trhu, o tři procentní body méně než ve stejném období loni. V předchozí novince jsme psali, že Applu v Číně klesly tržby o 14 %, to je ale meziročně. Oproti prvnímu čtvrtletí zaznamenal výrobce tržby nižší o 43 % a Tim Cook novinářům přiznal, že mu není zcela jasné, proč se to děje.

 

V Číně působí mnoho lokálních výrobců, Apple ale soupeří hlavně se Samsungem, který má trojnásobný počet retailových obchodů a Apple se domnívá, že právě v tomto musí svou pozici posílit. Korejský gigant drží v Číně 19 % trhu, Apple s 9 % je pátým největším hráčem. Situaci může ovlivňovat také skutečnost, že iPhone je pro většinu Číňanů příliš drahý, kdežto Samsung nabízí i levnější modely.

Spasí Apple iPhone 5S, nebo „levný iPhone“?

To je možná i důvod, proč Apple chystá levnou variantu iPhonu. Zatímco počátkem roku 2012 byla cena průměrného chytrého telefonu (celosvětově) kolem 450 amerických dolarů, letos je to $375. Nakonec je potřeba říci i to, že prodeje iPhonu vykazují sezónní výkyvy podle toho, kdy je vydán nový model. iPhone 5S by měl na trh dorazit během podzimu. Samsung Galaxy S4 nebo HTC One by měly zůstat špičkou nabídky až do března 2014.

Samsung si meziročně také pohoršil

Na závěr ještě shrňme, kolik který výrobce prodal telefonů (u nichž data známe – např. HTC je bohužel neoznámilo).

  • Samsung prodal 72 milionů smartphonů (z toho jen Galaxy S4 se prodalo 20 milionů za dva měsíce) a dosáhl tržního podílu 30,4 % (vs. 31 % ve druhém kvartálu 2012)
  • Apple – 31,2 mil. iPhonů, 13,6 % trhu
  • LG – 12 mil. ks, meziročně si polepšil o 114 %
  • Lenovo, ZTE a Huawei všichni prodali více než 10 mil. ks a prodeje jim rostou
  • Nokia – 7,4 mil. Lumií (prodeje strmě rostou, minulé čtvrtletí to bylo 5,6 mil. ks)
  • BlackBerry – 6,9 mil. ks

Zdroj: Fudzilla 1 | 2 | 3 (data od Strategy Analytics a Juniper Research), IBN Live

Byl pro vás článek přínosný?