Hlavní navigace

Projektor Epson promítá porno šimpanzům v hodonínské zoo

25. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Občas v redakční e-mailové schránce přistanou tiskové zprávy, které s tématy Cnews nemají mnoho společného. Na první pohled to vypadalo, že tahle tiskovka měla patřit kolegům z redakce časopisu Příroda. Zaslala nám ji ale firma Epson s cílem pochlubit se jedním netradičním úspěchem. Její projektor EB-1955 s technologií 3LCD totiž vyhověl náročným požadavkům zoologické zahrady v Hodoníně a každý týden zajišťuje povyražení pro publikum z řad místních šimpanzů učenlivých. Těch ve volné přírodě zbývá málo a tak se zoologické zahrady snaží odchovat mláďata v zajetí. Jenže třináctiletý samec Sherley (na snímku) se do otcovských povinností nehrne.

Hodonínská zoologická zahrada je pouze jedna ze dvou v České republice, které mohou reprodukovat čistou linii šimpanzů učenlivých hornoguinejských. Sherley je totiž zástupcem právě tohoto poddruhu, ale i přesto, že mu v jeho výběhu dělají společnost dvě samice, k otcovským povinnostem se zatím nemá. Sherley se do zoologické zahrady dostal od soukromého chovatele, jeho příchod si ošetřovatelé pamatují dodnes. V doprovodu svého majitele přišel v tričku a kalhotách. Kvůli lidské výchově neměl možnost získat sociální návyky šimpanzů. Sherleymu by zejména v oblasti páření pomohla inspirace od zkušených samců, což v podmínkách Zoo Hodonín je v současné době prakticky nemožné. Život ve skupině tak hodonínským šimpanzům nahrazují alespoň částečně technologie od společnosti Epson.

Požadavky na projektor zahrnovaly věrné podání barev a dostatečný výkon pro promítání i za denního světla. Jak jsem na začátku psal o těch nesouvisejících tiskových zprávách, asi před měsícem a půl nás kdosi zval na představení speciální projekční plochy, jmenuje se to Black Diamond a má to prý lepší kontrast a podání černé než klasické bílé plátno. To by možná primáti v hodonínské zoo ocenili, vedení zahrady ale chtělo, aby z promítání něco měli také návštěvníci, takže volba padla na zpětnou projekci na difuzní fólii.

CS24

Přesto jsou ošetřovatelé s dosavadními výsledky spokojení: další z hodonínských šimpanzů, samec Ob, prý jeví zvýšený zájem o svou družku Zuzanu. Takže kdybyste také potřebovali v oblasti páření inspiraci od zkušených samců a chtěli si to pouštět na projektor, berte zásadně Epson.

Zdroj: tisková zpráva

Byl pro vás článek přínosný?