Hlavní navigace

Protokol Skypu byl reverzním inženýrství otevřen, dočkáme se alternativních klientů?

Sdílet

Zdroj: Redakce

Efim Bushmanov sedl ke klávesnici a rozhodl se na vlastní triko otevřít Skype. Takových pokusů už jsme viděli spoustu, ale vždy byl (pokud se nepletu) jejich vývoj ukončen. Přitom snaha jejich byla zjevná, chtěli přenést síť na jinou platformu. Skype je proprietární, jak jen to jde. Stejně tak ICQ. Ale zatímco ICQ (protokol Oscar) se už podařilo zlomit natolik, že textový chat, přenos souborů a jiné funkce podporují takřka všechny klienty (na změny v protokolu reagují vývojáři pluginů rychle), Skype odolával více.

Bushmanov ale tvrdí, že nejtěžší práci už má za sebou. Rozluštil verze protokolu Skypu 1.x, 3.x a 4.x a pochopil jejich kompresi a šifrování. S verzí 1.4 dokonce odeslal zprávu po síti. Dnes už je nicméně tato verze zastaralá. Pokud ale bude na projektu pracovat nadále, možná prolomí další kódy Skypu. Teď má možná i příznivou atmosféru, když Skype koupil Microsoft. Ten sice chrání i vlastní síť WLM (aktuálně protokol MSNP19), ale chybějící šifrování jej předurčilo k tomu, aby dostal širokou neoficiální podporu v aplikacích třetích stran. Pokud Microsoft stejným způsobem „zprasí“ také kód Skypu, naděje existují.

Ale pokud zůstane pouze u přání, snahy Bushmanova nemusí mít dlouhého trvání. Až se o jeho úspěchu dozví vývojáři Skypu, nic jim nebrání lehce upravit kód protokolu a jeho pokusy odstřihnout. Skype na to má právo, dokonce i v podmínkách stojí, že reverzní inženýrství je zakázáno.

2.3 Zákaz úprav: Nesmíte provádět, způsobovat, dovolovat ani schvalovat úpravy, vytváření odvozených děl, překlad, zpětnou analýzu, dekompilaci, převod ze strojového kódu nebo hacking softwaru Skype nebo jakékoli jeho části, s výjimkou případů, které připouští zákon.“ Viz Skype.com.

Zdroj: Phoronix

Byl pro vás článek přínosný?