Hlavní navigace

Průměrná česká domácnost denně čelí téměř 10 000 hackerských útoků. Turris radí, jak se bránit

5. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: CZ.NIC
Správce českého internetu CZ.NIC přišel před lety s vlastním routerem Turris Omnia, jehož cílem je monitorovat sítě a lépe odhalovat případné útoky. A práce má zřejmě dost, podle aktuální zprávy jsou české domácnosti denně pod palbou hackerů.

„Každý router Turris kromě funkcí běžného domácího směrovače dokáže analyzovat provoz mezi Internetem a domácí sítí a identifikovat podezřelé datové toky. Při jejich odhalení upozorní na možný útok centrálu Turris, která porovnává data z ostatních připojených routerů a vyhodnocuje nebezpečnost detekovaného provozu. V případě útoku centrála vytvoří a distribuuje aktualizace do celé sítě a začne tak chránit všechny uživatele zařízení Turris,“ uvedl výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

Na každou českou domácnost podle bezpečnostního systému Sentinel projektu Turris míří přes 9300 kybernetických útoků. Ty se snaží například získat kontrolu na routerem a sledovat uživatelské aktivity a přístupové údaje. Hackeři se snaží proniknout především k osobním a citlivým údajům uživatelů, případně odcizit jejich identitu a například prolomit bankovní účty. Ale také získat kontakty z e-mailu.

Aktualizováno: v tiskové zprávě je uvedeno, že jde o každou českou domácnost, ale myslí se tím každá domácnost s routerem Turris, které jej pravděpodobně používají spíše na veřejných IP adresách (i když to nemusí být pravidlem).

Do počtu hackerských útoků jsou započítány pokusy o zadání uživatelského jména a hesla na SMTP, Telnet, HTTP a FTP služby a také počet skenů zahrnujících alespoň deset otevřených TCP nebo UDP portů. 

Při práci z domu se k těmto nebezpečím přidává ještě aspekt práce s citlivými a mnohdy velmi cennými firemními daty. Do hledáčku se ale dostávají také různá zařízení napojená na smart home systémy v podobě zámků, kamer či chůviček, pomocí nichž je možné získat kontrolu nad domácností.

Turris Sentinel Turris Sentinel - Nejvíce útoků pochází z Číny, Indie, Spojených států a Ruska.

Jak se bránit?

Není to přímo tak, že by nějaký hacker útočil přímo na konkrétní router Pepy Vomáčky, ale pokud v síti objeví málo zabezpečené zařízení, proč to nezkusit.

Tip: Turris Shield se představuje. CZ.NIC rozšiřuje své portfolio o hardwarový firewall

„Všechny naše routery, jsou vybaveny dynamickým firewallem, který se na základě nasbíraných informací o bezpečnostních hrozbách automaticky aktualizuje často i 3000× denně. Tento náš vysoce sofistikovaný bezpečnostní ekosystém zaznamenal během prvního čtvrtletí letošního roku denně v průměru více než 9 300 pokusů o získání kontroly nad každým routerem,“ upozorňuje Petr Palán, šéf značky Turris. Uvedená data jsou nasbírána od komunity uživatelů, kteří anonymně a dobrovolně sdílí informace o rozpoznaných a eliminovaných útocích na svůj router.

Turris 1 Turris Shield - hardwarový firewall

Vzhledem k velké aktivitě kyberzločinců upozorňuje tým, který vyvíjí dynamický firewall Turris, všechny české uživatele, aby věnovali pozornost následujícím doporučením:

MMF24

  1. Při instalaci každého nového chytrého zařízení je vždy třeba změnit heslo, nikdy neponechávat to, se kterým byl produkt dodán z výroby. Hackeři tato hesla znají.
  2. Je třeba chovat se na internetu maximálně zodpovědně. Pro přístup k důležitým účtům je bezpodmínečně nutné používat rozdílná a dostatečně dlouhá hesla, která ideálně kombinují číslice a velká i malá písmena či speciální znaky.
  3. Na každém zařízení, které to umožňuje, jako například router nebo počítač, je důležité mít zapnutý pravidelně aktualizovaný firewall. Jeho úkolem je útok hackera rozpoznat a odrazit ho.
  4. Pokud to není bezpodmínečně nutné, uživatelé by neměli sdílet pracovní a centrální domácí počítač s dětmi, které bezpečnostní rizika snadno přehlédnou.
  5. Pozor při otevírání podezřelých e-mailů a jejich příloh především od neznámých odesílatelů. Mohou spustit škodlivý software, který otevře hackerům cestu do počítače.
  6. Přístupové údaje a hesla nepatří do e-mailové komunikace. Žádný solidní subjekt nikdy nevyžaduje poslání jména a hesla uživatele. Všechny tyto žádosti jsou falešné.
  7. Každý počítač je třeba pravidelně prověřit antivirovým softwarem, ideálně alespoň jednou za týden.
  8. Uživatelé by měli s ohledem na bezpečnost pečlivě vybírat všechna zařízení připojená k internetu a průběžně aktualizovat jejich software. Aktualizace totiž často reagují na aktuální bezpečnostní rizika.

Turris nyní vyrábí a prodává kromě samotného Wi-Fi routeru Omnia i hardwarový firewall Shield a modulární síťové zařízení MOX.

zdroj: TZ Turris, CZ.NIC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.