Hlavní navigace

Průměrná webová stránka už zabere 1 MB. Nejvíce žerou obrázky

19. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na podzim jsme psali o tom, že tento rok už možná průměrná velikost stránky přeskočí jeden megabajt. HTTP Archive k 15. dubnu naměřil datovou náročnost 1018 kB. Ajťáci vědí, že 1 MB je 1024 kB, takže laťka ve skutečnosti ještě nebyla přeskočena, ale s aktuálním tempem to může být u při příštím sčítání, které proběhne za 14 dní.

Loni v tomto čase měla průměrná stránka místo 1 MB nebo 750 kB.

HTTP Archive  

Flash je i není největší

Největší žroutem jsou pochopitelně obrázky (videa a externí soubory nejsou započítané), spolknou rovnou dvě třetiny celkového provozu. Náročné jsou i scripty. Přitom ten nejdůležitější obsah, tedy text v HTML, zabere jen 45 kB – přibližně 5 % trafficu.

HTTP Archive

Flash v globálu tak náročný není, ale záleží na perspektivě. Co se týče jednotlivých stahovaných souborů, Flash je čtyřikrát náročnější než ostatní formáty. Takže průměrný flashový prvek má 67 kB, ale průměrný obrázek v JPG jen 18 kB. Na stránce je ale pochopitelně více obrázků.

HTTP Archive

V trendech lze vyčíst, že velikost ani množství Flashe se během roku takřka nemění, zato výrazně narostl objem obrázků, textů a především scriptů.

Další zajímavá čísla

  • 19 % stránek používá knihovny Googlu
  • 41 % stránek obsahuje Flash
  • 8 % stránek používá jiná než výchozí písma
  • 45 % obrázků jsou formátu JPG, 23 % PNG a 31 % GIF
  • jen 3 % požadavků je vede přes zabezpečený protokol HTTPS
  • průměrná velikost stovky největších webů (hlavních stránek) světa je jen 525 kB, poměr jednotlivých prvků se ale příliš neliší, jen scriptů je nápadně více
  • každý dvacátý web z Top 100 využívá HTTPS
  • třetina webů z Top 100 obsahuje Flash

 

HTTP Archive je zvláštní projekt, který si dal za cíl analyzovat přední weby světa, kontroluje, jaké používají knihovny, obrázky a jiné komponenty a také jak jsou stránky datově náročné. V tuto chvíli má v databázi téměř 120 000 webů včetně Cnews.cz. Projekt je sponzorován Mozillou, Googlem a dalšími společnostmi.

Zdroj: HTTP Archive (via Pingdom)

Byl pro vás článek přínosný?