Hlavní navigace

Průvodce po Windows 8: chatování v nové generaci Live Messengeru

11. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Značka Windows Live sice pomalu končí, avšak nástupce oblíbených desktopových aplikací Live Essentials si proklestili cestu do Metra. Dnes se podíváme na to, jak vypadá duchovní nástupce kecálka Windows Live Messenger. Ten byl po mnoho let považován za jednoho z nejlepších instant messengerů vůbec. V Česku se moc neujal, protože u nás síť provozovanou Microsoftem převálcovali jiní. Z historického hlediska si u nás silnou pozici, neřkuli monopolní, vydobylo ICQ. To začaly vytlačovat až multifunkční sociální sítě, pokud jde ale o souboj čistokrevných kecálků, ICQ u nás nikým jiným poraženo nebylo. Naneštěstí už Windows Live Messenger nebude mít moc šancí, aby zaujal. Jak je to ale s jeho nástupcem?

 

Protože ten žije pouze v Metru, jde přirozeně o naprosto jiný program. Prozatím se nic nezměnilo na tom, že jeho prostřednictvím se spojit pouze se sítí od Microsoftu, případně s Facebookem. Nová aplikace na chatování se nazývá prostě Messaging a vůbec vás nepřekvapí svým jednoduchým provedením. Prostředí je pěkné, čisté a vedle samotného chatu nenabízí zhola nic dalšího. To můžete brát buď jako plus, nebo jako minus. I když si tuto aplikaci pustíte na počítači, nikoli na tabletu, budete za to povětšinou asi rádi. Tento pocit vydrží přinejmenším do okamžiku, kdy budete chtít víc. Prozatím člověku sedícímu na druhém konci (bez)drátu například nepošlete ani soubor.

Messaging Messaging Správa účtů

Aktuální ukázka nic neumí, Messaging se má hodně co učit

Jenže tato a další funkce se v programu jistě objeví časem, proto v tuto chvíli nebudeme Microsoft pohlavkovat za to, že vyprodukoval aplikací, která nic neumí. Přestože se v Metru jednoduchost nosí, existují jisté hranice. Pokud se Messaging nenaučí mj. alespoň posílat soubory, budeme na něj nahlížet spíše s nelibostí. V tuto chvíli s ním tedy můžete textově chatovat ve dvou sítích, nic víc. Změní se něco, například již ve Windows 8 Release Preview? Myslíme, že ano. Přinejmenším v to doufáme. Samotné chatování ale funguje na jedničku, program ukazuje, že druhý uživatel právě něco píše, samozřejmě nechybí ani systémová oznámení o nových zprávách, která se ukáží v případě, že se zrovna nacházíte v úplně jiném programu.

Utíkat z konverzace ale pořád nemusíte, díky jedné z dalších nových funkcí můžete celý Messaging přetáhnout na stranu obrazovky a přepnout jej do režimu postranního panelu. Tento nový způsob multitaskingu funguje docela dobře. Ani v Metru tedy nejste odsouzeni k záhubě, protože multitasking si v přiměřené formě našel cestu také sem. Nároční uživatelé se samozřejmě mohou držet desktopu a desktopových kecálků. Počet statusů Redmondští zredukovali de facto na dva. Buď jste online, nebo offline. Abyste se mohli přepnout, musíte vyvolat spodní nástrojovou lištu.

Ta ukrývá rovněž možnost vymazat stávající konverzaci, případně začít novou. Což je trochu možná nešikovné. Tentokrát se ale počítá s trochu jiným modelem, kde se zprávy nevymazávají. Když k programu přijdete někdy příště, prostě navážete v tom bodě, kde jste skončili. V seznamu konverzací byste měli najít všechny známé, s nimiž nejčastěji komunikujete. Patrně právě proto se tlačítko pro novou konverzaci schovalo. Messaging rozhodně připomíná to, co najdete ve Windows Phone. Akorát na počítači nemůžete posílat SMS, spoléháte se výhradně na chat. Kromě ukráceného počtu statusů se už patrně nebude příliš hrát na stavové zprávy.

 

A kde je Skype? A videochat?

Pokud chcete s někým navázat kontakt, přepne vás program do adresáře zprostředkovaného aplikací People. Pokud je uživatel online, ukáže se vedle jeho avatara zelený proužek. Stejný indikátor se posléze zobrazuje v přehledu konverzací. Nezvykejte si ale na to, že jste měli stále na očích seznam připojených lidí. To je jedna z nejvýraznějších změn konceptu kecálka. Na druhou stranu i ve Windows Phone máme možnost přejít na seznam připojených uživatelů, takže se této funkce možná dočkáme také v Messagingu.

Možná jste se sami sebe zeptali, jak s tímto výtvorem souvisí Skype. To by nás popravdě také zajímalo. Aplikace pro Metro se objevit má. Proč ale není Skype zakomponován do Messagingu? Nebo to teprve přijde? Bude snad Microsoft udržovat dvě aplikace s velmi podobným účelem? To se nám nezdá. Jak Messaging, tak Skype mají možnost komunikace se sítí Facebook. Proč vůbec ještě udržovat bývalou komunikační síť Windows Live? Proč ji raději konečně nesloučit se Skypem? Jak vidíte, v tuto chvíli nás trápí mnoho palčivých otázek, na které dostaneme odpověď možná až za několik měsíců. Existence dvou podobných služeb se mi nicméně zdá nesmyslná.

CS24

Messaging momentálně video nebo audiochat nenabízí, ale tyto funkce se zde s největší pravděpodobností objeví. Když to uměl Windows Live Messenger, bude to umět také jeho nástupce. Případná aplikace Skype by pak mohla vypadat a chovat se úplně stejně jako Messaging, jen by se místo sítě od Microsoftu používala ta jeho. A proč bychom měli mít dvě stejné aplikace? To nedává smysl. Skype se v budoucnu integruje do stávajícího Messagingu. V to věříme, v to doufáme. Stejně tak je nám jasné, že zrovna kecálek pro Metro ještě projde řadou velkých změn. Momentálně poskytuje značně omezené možnosti a s tímto nehotovým výtvorem by Redmondští neuspěli.

Namísto seznamu připojených kontaktů uvidíte přehled konverzací  Základní zobrazení bez nástrojové lišty  Pokud je váš kamarád z Facebooku a offline, nemůžete mu poslat zprávu

Byl pro vás článek přínosný?