Hlavní navigace

První čipy Skylake mají zdá se vypnuté instrukce SGX, podporu poznáte dle kódu

6. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedení architektury Skylake se Intelu až na zklamání z absence instrukcí AVX-512 zdařilo, na trh už by se měly dostávat i modely pro notebooky a širší spektrum desktopových čipů. Poněkud nečekaně se však nyní, celé dva měsíce po premiéře prvních modelů, jedna vada na kráse vynořuje. Zdá se, že první várky těchto procesorů, které se doposud objevily v obchodech, nemají jedno z nových instrukčních rozšíření, instrukce Intel Software Guard Extensions (SGX). To je zdá se u raných Skylaků vypnuto.

Přiznám se bez nátlaku kubánskými kleštěmi nebo albánskou rukavicí, že o vypnutém SGX jsem doposud netušil. Zdá se ale, že je tomu tak, Intel totiž nyní vydal tzv. dokument o změně produktu („Produkt Change Notification“), v němž uvádí, že SGX bude aktivní až v novějších verzích procesorů Skylake, které mají být dostupné někdy od konce října. Přesněji řečeno, tyto nové verze procesorů „umožní uživatelům zapnout SGX“. Z čehož by vyplývalo, že ve starších/aktuálních tato možnost není a rozšíření chybí. Toto se podle všeho týká všech deseti dnes dostupných modelů Core i7 a Core i5 a také od Skylake odvozených Xeonů E3-1200 v5 pro socket LGA 1151.

Podle Intelu u nich bude zpřístupnění funkce SGX jen drobnou změnou, která se nijak nepodepíše na obecném fungování, takže změna mezi dvěma verzemi čipů nemá mít žádné rušivé dopady. Nebude třeba změn v BIOSech, také stepping čipů je stejný (R-0). Procesory tím pádem také budou mít nadále úplně stejná modelová označení a kódy, takže nebude snadné poznat, zda SGX mají, či nikoliv. Stejné mají být i z pohledu softwaru, tedy signatura CPUID bude u obou verzí identická, lišit se tedy asi budou čistě v signalizaci přítomnosti instrukcí SGX konkrétním „feature bitem“.

 

Procesor poznáte podle kódu S-Spec

Uživatel či kupující bude moci tyto dva druhy procesorů od sebe odlišit pomocí tzv. „S-spec“ kódu. To je řetězec uvedený na rozvaděči tepla a také u čárového kódu na štítku balení. Jde o pět znaků na druhém řádku, na fotografii námi testovaného Core i7-6700K jsou to písmena SR2BR. Ta by jinak podle dokumentu od Intelu měla znamenat, že CPU instrukce SGX nemá – pokud byste je vyžadovali, musíte se poohlédnout po exempláři označeném kódem „SR2L0“.


Štítek pabelní Core i7-6700K
Kód S-spec (SR2BR) na rozvaděči CPU a na štítku krabice.
Tento hlásí, že se jedná o starší verzi čipu

Tyto kódy pro všechny desktopové modely můžete vidět níže v dokumentu od Intelu – nalevo je stará revize, vpravo nová s instrukcemi SGX:

S-spec kódy pro jednotlivé modely Skylake pro LGA 1151
S-spec kódy pro jednotlivé modely Skylake pro LGA 1151

 

Zda vás má absence instrukcí SGX v procesoru trápit, toť komplikovaná otázka. V tuto chvíli je asi ještě žádná aplikace nepotřebuje; uplatnění by měly nacházet hlavně v tzv. „trusted computingu“. Umožňují vytvářet chráněné enklávy v paměti, do nichž procesor nepustí nikoho jiného, než autorizovaný podepsaný kód – jedno z možných použití je tak například uschování šifrovacích klíčů. V tuto chvíli budete mít problém asi hlavně tehdy, pokud jste programátoři a chtěli jste na Skylake tyto instrukce zkoušet a vyvíjet s nimi. Obecný výkon každopádně neutrpí.

IDF 2015: Architektura procesorů Skylake
IDF 2015: Architektura procesorů Skylake

 

Je důvodem zpožděná validace nebo „předčasný porod“?

Důvody, proč první procesory neměly SGX zapnuté, neznáme. Nezdá se mi, že by bylo toto rozšíření u nich nefunkční či chybové, neboť jak již bylo řečeno, nové várky CPU s tímto rozšířením aktivovaným používají stejný křemík. Nabídnout asi můžu jenom spekulativní vysvětlení: je možné, že funkci se nepodařilo zavčasu protlačit formálním testováním. Podle některých názorů Intel uvedení Skylake uspíšil proti původním harmonogramům a srpnové vydání prvních modelů nebylo původně plánováno (dokladem čehož je možná špatná dostupnost Core i5-6600K a i7-6700K v tomto období).

 

KL24

Funkčnost rozšíření SGX byla možná v době, kdy měly první modely jít na trh, ještě stále předmětem ověřování a Intel tedy neměl úplnou záruku, že tuto funkci může vypustit na trh. Možná, že se firma rozhodla raději rozšíření v prvních čipech zablokovat, než aby riskovala případnou pozdější erratu, tedy mediálně atraktivní blamáž s dodatečným patchováním nebo vypínáním funkcí kvůli chybě. O dva měsíce později se zřejmě už situace mohla změnit a SGX by teď dostalo zelenou. Zda ale mohlo za celou věcí být něco podobného, jistě nevíme, jde skutečně jen o spekulativní dohad.

Zdroje: The Tech Report, Intel

Byl pro vás článek přínosný?