Hlavní navigace

První deska s Thunderboltem 3 je tu. Umí 5K monitory, až 36 W z USB, HDCP 2.2

11. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Intel na veletrhu Computex 2015 odhalil třetí generaci svého rozhraní Thunderbolt, ukázalo se, že tentokrát by mohlo jí o podstatně zajímavější počin, než byl Thunderbolt 2. Porty Thunderbolt 3 budou fyzicky sdílené s USB 3.1 typu C a budou poskytovat kompatibilitu s tímto standardem, ale zároveň i napájení, připojení monitorů a další možnosti. Tyto funkce budou zajímavé hlavně pro notebooky, nicméně tento týden byla uvedena i první deska, která přináší Thunderbolt 3 na desktop.

Tou je model Z170X-UD5 TH od firmy Gigabyte určený jak poznáte z názvu pro procesory Skylake platformy LGA 1151 a založený na čipové sadě Z170. Jedná se dobře vybavený model „z vyšších vrstev“ se třemi sloty PCI Express 3.0 ×16 (podporují naráz režim ×8/×8/×4, ovšem poslední slot sdílí své linky s 32Gb/s pozicí M.2 pro SSD) a také třemi 16Gb/s porty SATA Express. Vybavena je tato deska na paměti DDR4 (čtyři sloty), DDR3 si zdá se všichni výrobci šetří na „obyčejné“ modely.

Gigabyte Z170X-UD5 TH
Gigabyte Z170X-UD5 TH

Hlavní atrakcí jsou zde porty Thunderbolt 3, které jsou na desce rovnou dva ve formě USB typu C, takže zároveň poskytují i USB 3.1 (klasické velké porty jsou jen ve verzi 3.0). Zodpovědný je za ně řadič Alpine Ridge od Intelu. Zatímco v režimu USB 3.1 poskytují přenosovou kapacitu 10 Gb/s, v režimu Thunderbolt 3 pak s aktivními kabely až 40 Gb/s.

Gigabyte Z170X-UD5 TH

Řadič by jinak měl být připojen přes čtyři linky PCI Express 3.0, takže by měl mít dost kapacity pro plnou rychlost jednoho ze svých portů; v případě použití zařízení USB 3.1 by mělo být dost kapacity pro oba. Co se napájecí kapacity těchto portů týče, umí deska podle Gigabyte z těchto portů poskytnout až 36 W příkonu, podporuje-li připojené zařízení standard USB Power Delivery 2.0, aby si portu o tuto „šťávu“ umělo říct.

 

 

HDMI 2.0 s HDCP 2.2

Deska má také obrazový výstup HDMI 2.0 pro integrovanou grafiku. HDMI 2.0 umožňuje plnohodnotné připojení 4K monitoru s 60Hz obnovováním, a v tomto případě na něm také deska podporuje HDCP 2.2. Konektivitu HDMI 2.0 nicméně procesor Skylake bez podpůrné elektroniky sám neumí, poskytuje ji převodník z DisplayPortu 1.2 (MegaChips MCDP2800). Přes porty Thunderbolt 3 by mělo být možné připojit i monitor o rozlišení 5K, zatím však na trhu není žádný model, který by takovéto rozhraní používal.

Gigabyte Z170X-UD5 TH

Gigabyte Z170X-UD5 TH by také měla mít nadstandardní integrované audio Amp Up! založené na Realteku ALC1150 a údajně také vybavené zvláštním zesilovačem pro analogový výstup – a také elektrolytickými filtračními kondenzátory (ty jsou pro audio vhodnější než jinak preferované pevné). Najdete okolo něj svítící demarkační čáru oddělující na zvukovou sekci PCB, což ovšem kromě ozdobného pulzujícího efektu nic moc nepřináší. Gigabyte také osadil gigabitový Ethernet od Intelu, čímž si deska u leckoho asi vyslouží plusové body; z dalších nadstandardních drobností lze jmenovat například kontakty pro měření napětí nebo diagnostický displej.

Gigabyte Z170X-UD5 TH

CS24

Jako u všech těchto načančanějších desek ovšem za nadstandard něco zaplatíte. Cena modelu Z170X-UD5 TH je v těch českých obchodech, které jej již uvádějí v nabídce, mezi 5300 a 5500 CZK. Na druhou stranu, když se podíváte na ceny kabeláže pro Thunderbolt, tak jakékoliv další poznámky k ceně této základovky odpadají a končí ve věčném zapomnění.

Zdroje: Gigabyte (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?