Hlavní navigace

Nové 7nm GPU chystané Nvidií se jmenuje Tesla A100, čip by mohl být GA100

4. 5. 2020

Sdílet

Příští týden 14. května odvysílá Nvidia keynote původně určenou pro zrušenou konferenci GTC 2020, na níž se Jen-Hsun Huang chystal odhalit nejnovější GPU novinky firmy, zřejmě nové 7nm GPU Ampere, což se po odkladu uskuteční nyní. Na internetu se sice už objevily údajné parametry karet GeForce s různými čipy této generace, nicméně jde nejspíš jen o něčí spekulace. Ovšem vypadá to, že první kartu či GPU Ampere se teď podařilo odhalit doopravdy – pomocí oficiálních zdrojů, které by měly být v podstatě zaručené.

Nvidia si totiž zaregistrovala ochranou známku, která ho zřejmě prozradila. Firma vyrábí své vlastní servery určené pro výpočty neuronových sítí pod označením DGX, jak možná už víte. První dvě generace se jmenovaly DGX-1 a DGX-2, ale nyní Nvidia zaregistrovala ochranou známku DGX A100. Stalo se tak k 31. 3. 2020. Odkud ono A100 pochází, je asi jasné, když si připomeneme, jak Nvidia pojmenovává svá výpočetní GPU.

Jediný čip existující v generaci Volta se jmenoval GV100 a grafiky, respektive GPU akcelerátory na něm založené se jmenovaly Tesla V100, písmenko V tedy odkazuje ke generaci grafiky. Vypadá to, že nyní Nvidia přesně toto označení přenese i do jmen serverů DGX založených na daných GPU. Toto asi znamená, že výpočetní grafika, kterou Nvidia na keynote odhalí, se bude jmenovat Tesla A100. To tedy také opět potvrzuje, že jde o architekturu Ampere. A pokud zůstalo stejné značení čipů, tak samotný křemík obsažený v těchto GPU se bude jmenovat GA100.

Registrace ochrane znamky Nvidia DGX A100 Registrace ochranné známky Nvidia DGX A100 (Zdroj: Justia)

GA100 máme tedy asi potvrzeno. Pořád ovšem zůstává nezodpovězená otázka, zda kromě GA100 budou existovat i další čipy, tedy hypotetické GA102, GA104, GA106 a tak dále. Zde si ještě budeme muset počkat. Případné herní grafiky generace Ampere by byly nejspíš založené právě na těchto dalších čipech, ale jejich existence není potvrzena. Pořád je zde poměrně pravděpodobná možnost (osobně bych si tipl, že pravděpodobnější, než opak), že GA100 bude jediné GPU Ampere a tato generace bude stejně jako GPU Volta určená hlavně či výhradně pro výpočetní a profesionální nasazení. Herní GPU by pak Nvidia – třeba už v létě nebo na podzim letos, ale to nevíme – uvedla v separátní rodině čipů, jako vedle Volty existuje Turing. Nvidia si už zaregistrovala jméno americké průkopnice počítačů Hopper, ale to by opět mohlo být označení výpočetního GPU následujícího pro AMpere (třeba na 5 nm).

CS24

Víc jasno se do případu nové generace herních grafik asi dostane až v budoucnu, bude třeba počkat, až se objeví nějaké věrohodné informace.

Myslíte, že generace GPU Ampere od Nvidie přinese i nové grafické karty GeForce pro hraní?

Zdroj: VideoCardz

Galerie: Servery Nvidia DGX

Byl pro vás článek přínosný?