Hlavní navigace

První SATA 6 Gbit/s řadič do PCI Express

28. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsme viděli základní desky s podporou nové generace Serial ATA od Gigabyte i Asusu, ale co když budete chtít rozšířit konektivitu svého stávajícího stroje? Nezbyde vám, než se porozhlédnout po řadiči do slotu PCI Express. Právě takové karty představila a co nevidět začne dodávat firma Highpoint.

Série Highpoint Rocket 620 obsahuje dva modely, jeden má porty směrem dovnitř a druhý směrem ven (tedy jako eSATA). Použit je starý známý čip od Marvellu se dvěma porty a podporou AHCI; do systému se připojuje jednou linkou PCI Express verze 2.0. Připomeňme, že propustnost PCIe 2.0 linky je 500 MB/s jedním směrem, teoretická využitelná propustnost nejnovější verze SATA je 600 MB/s.

Právě toto omezení řadiče Marvell může být na mnoha systémech problémem. Podporou PCI Express 2.0 se chlubí mnoho čipsetů, ale na oblíbených čipsetech od Intelu (P45, ale i X38/X48 a X58) jsou PCIe 2.0 linky vždy využity pouze pro připojení grafických karet. Zbylé sloty na desce jsou napojeny na jižní můstek (nebo čip P55), který podporuje pouze PCIe verze 1.1.

Pokud byste tedy měli k dispozici zařízení, které by dokázalo využít potenciál SATA 6 Gbit/s (jakože tak rychlá SSD zatím na trhu nejsou), museli byste řadičem Highpoint Rocket museli ucpat druhý šestnáctilinkový slot pro grafickou kartu. Alternativou je mít počítač na platformě AMD s čipsetem sedmistovkové řady (vyjma AMD 740). Tyto northbridge totiž poskytují i jednotlivé PCIe 2.0 linky pro přídavná zařízení.

KL24

Highpoint Rocket 620 (to bude pravděpodobně ten s interními porty – výrobce to v tiskové zprávě zapomněl zmínit) se bude prodávat za 70 dolarů, Highpoint 622 s eSATA porty o deset dolarů dráž. Budou-li se řadiče Rocket prodávat i v České republice, ceny se tedy budou pohybovat okolo 1500 Kč.

Zdroj: techPowerUp!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku