Hlavní navigace

První testy PCIe Resizable BAR na GeForce RTX 3090: výkon top Ampere narostl o 3,17 %

30. 3. 2021

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Objevily se první benchmarky ukazující, o kolik moc se zvýší výkon grafik GeForce RTX 3060 Ti, 3070, 3080 a 3090 s PCIe Resizable BAR. V podporovaných hrách můžete čekat průměrné zlepšení přes 3 %.

Včera jsme tu měli zprávu o rozběhnutí funkce PCI Express Resizable BAR na grafikách GeForce RTX 3090 až RTX 3060 Ti. Ty potřebují aktualizaci BIOSu, aby na nich tento zlepšovák schopný zvýšit výkon ve hrách mohl fungovat, zatímco Radeony RX 6000 a novější GeForce RTX 3060 již mají funkci zapnutou z výroby. Nástroj, který BIOS aktualizuje, teď jako první vydali výrobci karet Gainward a Galaxy.

Zapnutí této novinky na kartách jim přidá nějaký výkon a změní trošku konkurenční situaci na trhu. První uživatelé, kterým se karty díky nástroji od Galaxy podařilo aktualizovat, už teď ohlásili výsledky. Ty potvrzují, že PCIe Resizable BAR opravdu zvedne výkon, a to i nejrychlejší karty generace Ampere. Máme první benchmarky ukazující, kolik procent navíc lze čekat.

Na fóru Chiphell zveřejnil výsledky uživatel Wesleyxy, který nástrojem aktualizoval GeForce RTX 3090 a otestoval výkon v počítači s Ryzenem 9 5950X. Ačkoliv AMD říká této funkci Smart Access Memory a Nvidia s Intelem zase PCI Express Resizable BAR, lze obojí vzájemně kombinovat.

Tři procenta a něco v šesti hrách

Z začátku by zřejmě Resizable BAR u GeForce RTX 3000 měl být podporovaný na osmi hrách, které můžete vidět ve výčtu níže. Šest z nich Wesleyxy vyzkoušel a máme u nich výsledky, chybí Battlefield V a Metro Exodus (to zřejmě uživatel také testoval, protože ukázal screenshoty s grafy, ale výkon do tabulky nezahrnul – v této hře byly přínosy velmi malé, pod půl procenta).

V ostatních hrách PCIe Resizable BAR nejvíce pomáhá ve Watch Dogs:Legion, kde je rozdíl až okolo 4,8 %, a v Assassin's Creed Valhalla, kde vychází zisk okolo 4,3 % (hodnoty FPS jsou zaokrouhlené, takže toto číslo není úplně přesné). Dále ve Forza Horizon a Gears 5 zapnutí funkce vyneslo 3,4 % FPS navíc. Menší přínosy jsou z Border Lands 3 (+1,9 %) a v Red Dead Redemption 2 (+1,2 %). Screenshoty z benchmarků můžete vidět v galerii.

Po zprůměrování to vychází na nějakých +3,17 % v těchto šesti hrách (pokud se vynechá ono Metro Exodus, kde možná podpora pořádně nefunguje). To není špatné, když se uváží, že jde čistě o optimalizaci, které neobnáší zvýšení frekvence nebo jiných výkonnostních specifikací GPU. Vcelku to odpovídá očekávání, že Resizable BAR by mohl typicky zlepšovat výkon o jednociferná procenta.

Všechna tato čísla jsou ovšem pro rozlišení 4K (a nastavení kvality Maximum) a nižší autor testu nezkoušel. Podle testů GeForce RTX 3060 by možná v těchto nižších rozlišeních mohly nastat i větší nárůsty, ovšem zase zrovna u GeForce RTX 3090 by se teoreticky mohlo narážet na to, že zejména v rozlišení 1080p moc její výkon neškáluje (ale to samozřejmě nebude problém levnějších grafik jako je RTX 3060 Ti a RTX 3070).

Bude asi docela zajímavé vidět, jak se bude lišit fungování a výkonnostní přínos PCIe Resizable BAR u grafik GeForce od Radeonů (se SAM). Zde by asi mohly být rozdíly podle toho, jak je komunikace mezi CPU a GPU u obou výrobců implementována a jak efektivně nebo neefektivně GPU předtím fungovalo bez této funkce (tj. kolik hypotetického výkonu bez SAM/ReBAR ztrácelo a nyní ho může získat zpět).

CS24

Nástroj prý funguje na karty všech značek

Mimochode, Wesleyxy zdá se aktualizoval nástrojem staženým od Galaxy kartu jiného výrobce. Uvádí totiž, že tyto programy jsou generické a dají se jimi patchovat karty všech výrobců. To znamená, že již sami můžete experimentovat, ale doporučovali bychom spíš počkat, až přímo váš výrobce karty oficiálně vydá program ke stažení na svém vlastním webu. Manipulace s firmwarem není bez rizika, takže je lepší, když to budete dělat v rámci originální podpory výrobce. Minimálně bude dobré počkat, zda se s touto první v Číně vydanou verzí nástroje třeba neobjeví nějaké chyby. Oficiální vydání patchů od všech výrobců snad nebude dlouho trvat, takže se asi vyplatí ještě těch pár dní pro jistotu počkat.

Galerie: Test přínosu PCI Express Resizable BAR na grafice GeForce RTX 3090

Zdroje: VideoCardz, Chiphell

Byl pro vás článek přínosný?