Hlavní navigace

Qualcomm ohlásil první 64bitový čip Snapdragon. S jádry Cortex-A53 a LTE

10. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po té, co se společnosti Apple podařilo jako první dodat na trh 64bitový procesor ARM pro mobilní telefony, se pochopitelně rozběhlo čekání na to, kdy se na tuto meta dotáhnou i další výrobci mobilních čipů. Chvíli to vypadalo, že druhým v pořadí bude úhlavní konkurent Samsung, jeho 64bitové Exynosy ale nakonec předběhla společnost Qualcomm. Ta oznámila svůj první 64bitový SoC Snapdragon včera.

Prvním 64bitovým procesorem architektury ARM v produkci Qualcommu je čip Snapdragon 410. Poněkud překvapivě tím průkopníkem není highendový čip, nýbrž model pro levnější telefony (Qualcomm v tiskové zprávě hovoří o zařízeních s cenou do 150 USD). Pro to, že prvním 64bitovým čipem není SoC z vyšší kategorie (jako například Snapdragon 805 uvedený minulý měsíc), však zřejmě existují dobré důvody.

Qualcomm coby sebevědomý hegemon telefonních čipů používá vlastní návrh jader CPU – v současnosti jsou to různé varianty architektury Krait. V tomto případě se ale v tiskové zprávě neobjevuje žádná informace o tom, jaké konkrétní jádro je použito – jen to, že podporuje 64bitový režim. Qualcomm totiž zřejmě pro první generaci čipů licencoval jádro Cortex-A53 od ARM Holdings (jak píše například server nandTech). Není to ostatně poprvé, co firma u levnějších modelů zvolila licenční CPU. Cortex-A53 je spíše slabší jádro (srovnatelné s Cortexem-A7), je však úspornější a zřejmě také snazší na odladění a výrobu než plnotučný Cortex-A57 (nástupce Cortexu-A15). Je pravděpodobné, že pro highendové čipy už Qualcomm bude chtít nasadit vlastní architekturu CPU, ta ale zatím asi ještě není připravena.

Čip Qualcomm Snapdragon

Slabší výkon Cortexu-A53 částečně vykompenzuje to, že Snapdragon 410 (jeho modelový kód je MSM8916) bude mít tato jádra rovnou čtyři. Jejich takt by podle AnandTechu mohl být něco mezi 1,2–1,4 GHz, což ale není potvrzená informace. Coby grafické jádro bude čip používat Adreno 306; paměťová sběrnice bude 64bitová (a podporovány přes ni budou paměti LPDDR2 a LPDDR3). Poněkud posílen by měl být i obvod pro zpracování obrazu, takže čip dokáže obsloužit i kameru s rozlišením 13 megapixelů. Dekodér videa má zvládat rozlišení až 1080P (při formátu H.264, podporu HEVC bych ještě nečekal).

 

Zajímavé je, že Snapdragon 410 bude mít integrován datový modem pro 3G a také 4G LTE s mezinárodní podporou (mělo by jít o ekvivalent čipu MDM9x25). Qualcomm uvádí, že podpora LTE má být v budoucnu přístupná u všech segmentů jeho mobilních čipů, tedy i u těch lowendových. Snapdragon 410 dále zvládá obvyklé bezdrátové technologie (Wi-Fi, Bluetooth, NFC) a také obsluhu dvou či třech karet SIM. Vedle navigačního systému GPS umí také ruský GLONASS a čínský systém BeiDou. I co se týče softwarové podpory bude čip univerzální – umožní běh Androidu, Windows Phone, ale i systému FirefoxOS.

Čip Qualcomm Snapdragon

CS24

64bitový Snapdragon 410 se vyrábí 28nm procesem, údajně u TSMC. Vzorky mají být dostupné někdy v první polovině roku 2014, hotové telefony či další zařízení s tímto čipem se ale objeví až v jeho druhé polovině. Již zmíněný Samsung ale dle určitých informací hodlá 64bitové procesory uvést natvrdo v příští vlně zařízení Galaxy již na jaře. Pokud je to pravda, mohl by teoreticky ještě papírový náskok Qualcommu zase otočit ve svůj prospěch.

Zdroje: Qualcomm, AnandTech, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?