Hlavní navigace

Radeon HD 7970 od Yestonu s mamutím turbínovým chladičem

20. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nereferenční model Radeonu HD 7970, tedy grafické karty osazené jádry AMD Tahiti, si připravil i dlouholetý čínský partner Shenzhen Yingjiaxun Industry Ltd. Ten vyrábí bohužel zatím spíše jen lokálně pro Asii pod značkou Yeston. Se svými produtky by se však mohl dříve či později vydat i směrem do Evropy, navíc obzvláště tento model by mohl stát za to si jej nechat zaslat.

Karta má totiž unikátní chlazení, které na jednu stranu zabere hodně místa (celkem čtyři sloty), na druhou stranu u vyšších modelových řad základních desek je stejně vše integrované a uživatelé obvykle nic nepřidávají, rozšiřující sloty tak využity nebývají. Chladič na kartě je vskutku obrovský. Sestává z velmi tenké měděné základny, na kterou je připájeno hned šest heatpipe. Ty pak probíhají do oblíbené dvoudílné pasivní části.

Koncept nereferenčního AMD Radeon HD 7970 od Yestonu

Na tom všem pak sedí dva veliké ventilátory s 18 lopatkami ve tvaru turbín leteckých motorů. Škoda ovšem, že tento koncept není domyšlen do dokonalosti. Kdyby byla žebra o něco nižší a naopak širší (současně s roztažením heatpipe dál od sebe), předávání tepla by se nejspíše ještě mírně zlepšilo (teď část vzduchu z ventilátorů žebra úplně míjí, protože větráky jsou širší než pasivní část).

Koncept nereferenčního AMD Radeon HD 7970 od Yestonu

Současně by se při přiblížení ventilátorů k pasivu  ušetřilo dostatek místa na to, aby celá karta zabírala jen tři sloty, což sice pořád není nic moc, ale je to rozhodně lepší než čtyři. Výrobce však na ní ještě pracuje, je tudíž možné, že ke zmiňovaným úpravám ještě dojde.

Chladič nereferenčního AMD Radeon HD 7970 od Yestonu

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?