Hlavní navigace

Radeony HD 7970 v prezentaci AMD: 2048 SP a 3 GB GDDR5

16. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden vypustil marketing AMD první uniklé fotografie připravované nové generace Radeonů. Přestože obvykle mívají mizernou kvalitu, dalo se z nich díky vysokému rozlišení vyčíst docela dost.

Zahraniční servery teď přišly s další várkou informací, takže se podíváme na to, co jsme podle fotek tištěného spoje minule trefili a co se ještě dozvíme z nových snímků z prezentace, které už na veřejnost vypustil turecký Donanimhaber a z informací, které k tomu v angličtině přihodil TechPowerUp. Nebudeme si vytahovat triko, co všechno ještě víme a nepovíme, stejně jako většina ostatních jsme už absolvovali konferenční hovor a podepsali NDA, takže se budeme naopak tvářit, že nevíme nic.

Princip occamovy břitvy tentokrát platí do puntíku. Nejvýkonnější jednoprocesorový Radeon dostane označení HD 7970. Po 28nm procesu je asi nejzajímavější novinkou nestandardní šířka paměťové sběrnice 384 b. Kvůli ní přicházely v úvahu tři možnosti (1,5 GB paměti, 2 GB stejně jako u HD 6970 pomocí kombinace 1Gb a 2Gb čipů, nebo 3 GB paměti). Správně bylo nejpravděpodobnější řešení se 3 GB paměti (12× 2Gb čip). Výrobci karet mohou samozřejmě vypustit modely s čipy s poloviční kapacitou, pak by karty měly 1,5 GB paměti.

Karta má mít zcela novou architekturu Graphics Core Next, která je orientovaná na vysoký výpočetní výkon a nabídne prý podstatně větší výkon než Radeon HD 6970. K tomu má dopomoci 2048 stream procesorů. 

Na základě konektorů se dalo odhadnout, že spotřeba vyfotografované karty bude maximálně 300 W (75 W PCIe + 75 W 6pin + 150 W 8pin). Snímky potvrzují, že výkonnější model HD 7970 bude skutečně napájený kombinací šestipinu a osmipinu, takže spotřeba karty na referenčních taktech má být nižší než 300 W.

Na fotografiích jsme si mohli všimnout i toho, že na rozdíl od Radeonů HD 5000 a 6000 u zálepky schází druhá baterie kontaktů pro DVI.

Opět bylo na výběr několik variant rozložení konektorů, a opět je správně to nejjednodušší řešení – AMD u nových Radeonů vynechalo druhý konektor DVI a namísto něj udělalo otvor pro vyfukování horkého vzduchu po celé šíři slotu, jinak se konektory neliší. Kromě toho, že chlazení může být díky tomu o něco tišší, to potěší i nadšence, kterým bránily vysoké konektory v osazení dvou karet do slotů hned vedle sebe (např. při použití vodního bloku). Absenci DVI má podle TechPowerUP u všech karet řešit dodávané redukce z HDMI na DVI a aktivní adaptéry pro mini DisplayPort.

Ke kartě má být možné připojit až šest monitorů, na více než čtyři ale budou, stejně jako u HD 6970, zapotřebí „rozdvojky“ na DisplayPort.

Potvrdilo se i to, že malé rozmazané cosi u konektorů pro CrossFire na fotografiích je přepínač BIOSů. Obdobně jako v případě HD 6900 má karta mít dva samostatné čipy EEPROM. První nechráněný BIOS (lze jej flashnout upraveným) má mít referenční takty, druhý záložní je proti přepsání chráněný.

Významným vylepšením je i komplikovanější chladič, který má mít odlišně řešenou vapor chamber šesté generace. Nově bude chladit nejen jádro i paměti, ale i další důležité komponenty na kartě. Kromě jádra Tahiti s 4,3 miliardy tranzistorů to má být i dvanáct paměťových čipů, a MOSFETy v okolí regulátorů napětí.

Přes hliníkové žebrování tlačí vzduch vylepšený ventilátor. Ten má mít oproti předchozím Radeonům širší radiální ventilátor s odlišným tvarem lopatek, který zajistí vyšší průtok vzduchu a lepší zvukový projev.

Z dalšího snímku se dozvíme, že karta má nabízet dostatečnou rezervu pro další přetaktování – 1 GHz a víc. Z toho vyplývá, že referenční takty by měly být o poznání nižší než 1 GHz, spekuluje se o frekvenci lehce přesahující 900 MHz. Na 1 GHz se mají karty dostat bez obtíží i s referenčním chladičem.

Podle prezentace byl Radeon HD 7970 ke 30. listopadu 2011 nejvýkonnější grafickou kartou, k čemuž AMD dospělo na základě toho, že vypočtený výpočetní výkon karty přesahoval hodnotu 3,5 TFLOPs.

Výrazně výkonnější by měly být teselátory, na srovnání s HD 6970 se to projevuje hlavně v Unigine Heaven a Crysis 2, kde teselátory Radeony řady HD 5000 a HD 6000 výrazně brzdily. Samozřejmě je berte z rezervou, s jistotou jde o výsledky, ve kterých ze všemožných scénářů a možná i obskurních nastavení vycházely nové karty nejlépe.

CS24

A ještě poslední detail – podle zprávy včera zveřejněné na VR-Zone by se první vlna recenzí měla objevit oproti původně udávanému lednovému termínu už 22. prosince. AMD tuto informaci ani nepotvrzuje, ani nevyvrací. Pokud tomu tak ale skutečně bude, zveřejní k tomuto datu recenze jen pár vybraných serverů.

Zdroj: TechPowerUp (1, 2, 3), Donanimhaber

Byl pro vás článek přínosný?