Hlavní navigace

Raspberry Pi ještě levnější. Verze A za 25 USD má prý třetinovou spotřebu

6. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Raspberry Pi, dostupná základní deska s procesorem ARM, si v loňském roce vybudovala slušnou popularitu. Nadace, která zařízení vytvořila, chtěla původně prodávat Pi za 25 USD, ve výsledku však byla cena vyšší a deska stojí dolarů pětatřicet. Tento dluh však bude nyní smazán. Nadace totiž uvedla do prodeje zjednodušenou verzi A, která doplní již existující variantu B. Tento nový model Raspberry Pi se bude prodávat právě za sumu 25 USD.

Hlavním hardwarovým rozdílem je absence síťového adaptéru. Raspberry Pi verze B má na PCB osazen stomegabitový čip SMSC 9512, který je u levnější verze vynechán. Vedlejším efektem ovšem je ztráta jednoho z dvojice portů USB 2.0. Verze B totiž porty USB vyvádí z rozbočovače integrovaného do zmíněného čipu (jenž je sám připojen přes USB), zatímco u verze A je port připojen přímo k SoC Broadcom BCM2835 (který zřejmě zvládá jen jeden). To asi také znamená, že samotné PCB není zcela identické.

Zatímco absenci druhého portu USB a síťového adaptéru lze dohnat externím rozšířením, s dalším omezením se bude muset uživatel prostě smířit. Levnější verze Pi totiž má jen 256 MB operační paměti. Ta je integrována přímo na pouzdru čipu, takže její rozšíření není pochopitelně možné; navíc je sdílena s grafickým adaptérem. Je třeba podotknout, že stejné množství paměti měla i většina béčkových verzí dodaných v minulém roce. Až na podzim přišla druhá revize, která měla osazených 512 MB. S malou pamětí se Pi každopádně příliš nehodí pro provoz v grafickém režimu.


 

Očesaná malina má i díky absenci síťového adaptéru nižší spotřebu, což pro mnoho účelů převáží i dopad limitované RAM. Jeho odběr klesl až překvapivě, údajně mu totiž stačí jen třetina energie, kterou konzumuje varianta B. Přesná čísla nyní sdělena nebyla, ovšem loni nadace uváděla spotřeby 1,5 W pro verzi A a 3,5 W pro B. Navíc se prý chystají softwarové úpravy, které by měly ještě snížit typický odběr energie. Myšleno je zde zejména na uživatele napájející desku z baterie či ze solárních článků. Verze A má být také o 10 g lehčí (verze B by měla vážit 45 g).

 

Ze začátku má být dostupnost levnějšího Raspberry Pi omezena na Evropu, bude se to však týkat jen prvních sérií objednávek. Zdá se, že pro prodej nového modelu v Americe bude ještě třeba dohnat nějaké administrativní povinnosti, nicméně omezení Evropu prý nemá trvat dlouho. Nadace mimochodem zároveň chystá modul, který k Pi přidá webkameru. Měl by být k dispozici nejdříve za měsíc, ale finální termín ještě není znám.

Zdroj: Raspberry Pi Foundation (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?