Hlavní navigace

Recenze Asus ROG Strix Scar 18 (2023): král na poli herních notebooků

Sdílet

Zdroj: Cnews
Asus rozjíždí letošní rok pořádnou dávkou notebooků. Jedním z nich je i herní kousek ROG Strix Scar 18, který v maximální možné výbavě cílí na ty nejnáročnější hráče. Grafická karta RTX 4090 Laptop od Nvidie společně s procesorem Intel i9 13. generace nabízejí dosud neviděné kombo na poli přenosných zařízení. Jak si letošní Strix Scar 18 vede si ukážeme v naší recenzi.

Parametry:

Displej: 18" ROG Nebula panel, QHD+ rozlišení (2560 × 1600 px), 16:10, 100% DCI-P3, Pantone, Dolby Vision, obnovovací frekvence 240 Hz, doba odezvy 3 ms, podpora G-Sync, jas až 500 nitů
Procesor: Intel Core i9-13980HX (Raptor Lake), turbo až 5,6 GHz, 24 jader (8/16), 36 MB cache, TDP 55 W (max. 175 W)
Grafická karta: Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop (16 GB GDDR6), boost až 2090 MHz
Operační paměť: 32 GB DDR5 (4800 MHz)
Disk: 1 TB + 1 TB SSD M.2 NVMe PCIe 4.0 (RAID 0) (Samsung MZ-VL25120)
Klávesnice: membránová (chiclet), ANSI, RGB podsvícení, numerický blok,  CZ layout, zdvih 2 mm
Porty:
  • 1× Thunderbolt 4 (rychlost až 40 Gb/s, DisplayPort, G-Sync)
  • 1× USB-C 3.2 Gen 2 (Power Delivery až 100 W, DisplayPort, G-Sync)
  • 2× USB 3.2 Gen 2
  • 1× HDMI 2.1
  • 1× LAN port 2,5 Gb
  • kombinovaný 3,5mm audio jack
Sítě:
  • Wi-Fi 6E (802.11ax)
  • Bluetooth 5.2
Akumulátor: 90 Wh Li-Ion, 4článková
Operační systém: Windows 11 Home
Výbava a funkce:
  • HD webkamera
  • 4 reproduktory s inteligentním zesilovačem a virtuálním 5.1.2 zvukem
  • Hi-Res, Dolby Atmos, AI potlačení hluku
  • napájecí 330W adaptér
  • Nvidia Advanded Optimus
  • 3ventilátorový chladicí systém
Rozměry a hmotnost:

39,9 × 29,4 × 2,3 až 3,1 cm (Š × H × V)

hmotnost 3,1 kg (+1,1 kg napájecí adaptér)

Materiál: hliník + plast

Vzhled a zpracování:

Z hlediska designu se evoluce nekoná a letošní Strixy se co do vzhledu podobají hlavně loňským předchůdcům nebo Zephyrusům. Stále se díváme na robustní tělo s hliníkovým krytem displeje a plastovou základnou, která směrem k bradě za displejem mírně prosvítá. Přítomnost velkého a podsvíceného loga ROG na hliníkovém krytu displeje pak vyvrací pochybnosti všem, kdo doposud brali nový Scar 18 za pouhopouhý pracovní notebook.

Po zapnutí notebooku si nelze nevšimnout RGB podsvícení loga a spodní brady (zdroj: Cnews)
Po zapnutí notebooku si nelze nevšimnout RGB podsvícení loga a spodní brady (zdroj: Cnews)
Vrchní stranu zdobí velké logo ROG (zdroj: Cnews)
Vrchní stranu zdobí velké logo ROG (zdroj: Cnews)

Jak už bylo řečeno, základna notebooku je vyrobena z plastu. Vše je perfektně zpracované, nikde nic nevrže a při psaní se základna nijak neprohýbá. Stejně jako záda displeje, i základna je obehnána z přední a zadní strany RGB podsvícením, které je možné skrze software měnit, případně jej zcela vypnout (pokud nepatříte mezi fanoušky jednorožcích buildů). Co ale moc nechápu, je vyměnitelný kousek plastu u levého pantu displeje.

Designově se povedla i spodní strana notebooku (zdroj: Cnews)
Designově se povedla i spodní strana notebooku (zdroj: Cnews)
Asus vám z nepochopitelného důvodu umožnuje personalizaci prostřednictvím dvojice krytů... ničeho (zdroj: Cnews)
Asus vám z nepochopitelného důvodu umožnuje personalizaci prostřednictvím dvojice krytů... ničeho (zdroj: Cnews)

Displej:

Displej Nebula není na poli Asus notebooků žádnou novinkou a jedná se spíše o vylepšené IPS, přesto má co nabídnout nejen pro grafické práce, ale hlavně pro hráče. Strix Scar 18 je osazen 18" ROG Nebula panelem s QHD+ rozlišením (2560 × 1600 px) s poměrem stran 16:10 a jasem až 500 nitů. Při digitální grafické práci oceníte 100% pokrytí DCI-P3 a certifikaci barev Pantone. Při sledování podporovaných filmů pak přichází na řadu Dolby Vision. Je ale trochu škoda, že Asus pro tento model nezvolil Mini LED podsvícení, které vlastní jeho 16" bráška.

RGB podsvícení doprovází i přední stranu RGB podsvícení doprovází i přední stranu (zdroj: Cnews)

Pro hráče jsou ale daleko důležitější jiné aspekty displeje, konkrétně obnovovací frekvence 240 Hz a doba odezvy 3 ms. Jak displej, tak HDMI port na boku disponují plnou podporou G-Sync. Podrobnější nastavení barev displeje a jeho režimů je možné skrze software Armoury Crate, který jakýmsi způsobem funguje jako plnohodnotné ovládací centrum počítače. Právě v něm je možné kalibrovat barvy pro konkrétní pracovní situace nebo hry.

Klávesnice:

Při testování bylo pro mě důležité si v první řadě uvědomit, že toho je primárně herní stroj, ne notebook pro psaní textu. Přesto jsem se nemohl zbavit pocitu, že klávesnice je jakýmsi způsobem „odfláknutá“. Nechápejte mě špatně. Klávesnice sama o sobě není vůbec špatná, přesto není vzhledem k ceně taková, jakou jsem si ji představoval. Pojďme ale postupně.

Klávesnice nabízí ideální zdvih a pohodné používání při psaní a hraní her (zdroj: Cnews)
Klávesnice nabízí ideální zdvih a pohodné používání při psaní a hraní her (zdroj: Cnews)
Ve výchozím nastavení nabízí jedna z pětice programovatelných kláves stejnou funkci jako na klávese F5. Proč? (zdroj: Cnews)
Ve výchozím nastavení nabízí jedna z pětice programovatelných kláves stejnou funkci jako na klávese F5. Proč? (zdroj: Cnews)

Vzhledem k velikosti notebooku se na základnu vešla plnohodnotná klávesnice včetně numerického bloku a také pětice samostatných programovatelných kláves. Pro stisk „chiclet“ kláves je třeba překonat vzdálenost 1,9 mm, samotný zdvih kláves je pak asi 2 mm. Jednotlivé klávesy jsou po bocích mírně zahloubeny a rozvržením se velmi podobají klasické stolní klávesnici. Přesto jsem se při psaní nevyhnul překlepům, a to zejména použitím ANSI klávesnice a poněkud nešťastnému zkrácenému pravému Shiftu, který přímo sousedí s šipkou nahoru. Často se mi stalo, že jsem místo Shiftu stiskl právě šipku a rozházel si celý text. Je ale třeba brát znovu v potaz, že toho je herní notebook, na kterém budete primárně hrát hry, ne psát dlouhé texty jako já.

Hračičkové a příznivci RGB podsvícení uvítají možnost personalizace podsvícení pro každou klávesu zvlášť skrze výše zmíněný Armoury Crate. V něm je také možnost vytvářet makra a přiřazovat funkce programovatelným klávesám v horní části klávesnice. Osobně moc nechápu výchozí použití klávesy pro změnu výkonnostních režimů, když se přesně stejná klávesa nachází na o kus níže na F5.

Software Armoury Crate nabízí komplexní nastavení...  (zdroj: Cnews)
Software Armoury Crate nabízí komplexní nastavení... (zdroj: Cnews)
...včetně kompletního nastavení RGB podsvícení...  (zdroj: Cnews)
...včetně kompletního nastavení RGB podsvícení... (zdroj: Cnews)
... nebo výkonu  (zdroj: Cnews)
... nebo výkonu (zdroj: Cnews)

Konektivita a zvuk:

Většina konektorové výbavy se nachází na levé straně, kterou si dovolím také začít. Zde se postupně najdete napájecí port, 2,5Gb LAN, HDMI 2.1 a dvojici USB-C. Dejte si však pozor, pouze jedno z nich je typu Thunderbolt 4, druhé je 3.2 Gen 2. Levou stranu uzavírá kombinovaný 3,5mm audio jack. Klasické USB 3.2 Gen 2 porty se letos nachází na pravé straně, což nepotěší hlavně ty, kteří stále používají drátovou myš.

Většina konektorové výbavy se nachází na levém boku (zdroj: Cnews)
Většina konektorové výbavy se nachází na levém boku (zdroj: Cnews)
Pravý bok obsahuje pouze dvojici USB-A (zdroj: Cnews)
Pravý bok obsahuje pouze dvojici USB-A (zdroj: Cnews)

Vzhledem k enormní hmotnosti a rozměrům si moc nedokážu představit notebook často přenášet z místa na místo, natož s ním kamkoliv cestovat. Daleko větší smysl mi dává jako primární pracovní stanice doplněná o další periférie. Právě z toho důvodu bych raději viděl více konektorů na zadní straně, kterou letos obývají výdechy masivního chlazení. Z bezdrátové konektivity dostanete téměř to nejlepší, co je aktuálně k dispozici, tedy Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.2.

Celou zadní stranu obsadilo žebrování masivního chlazení Celou zadní stranu obsadilo žebrování masivního chlazení (zdroj: Cnews)

Procesor, grafická karta a výkon celkově:

Hlavní a zásadní změny oproti loňským Strixům se dějí pod povrchem. Asus do nových Strixů dostal to nejlepší, co lze na poli notebooků dostat. Pod kapotou se tak nachází procesor 13. generace s označením Raptor Lake Intel Core i9-13980HX s už tradiční hybridní architekturou – mix dvou typů jader P-Core a E-Core.

U Core i9 13. generace najdete 8 P-Core jader s maximálním taktem 5,6 GHz, která sahají na špici při jednovláknovém výkonu a 16 E-Core jader, která s maximálním taktem 4 GHz naopak podávají lepších výsledků při multijádrovém výkonu. Procesor disponuje 36 MB cache a integrovanou grafickou Intel UHD Graphics s taktem až 1,65 GHz, která se skrze Nvidia Advanced Optimus aktivuje pro řešení méně náročných operací, ke kterým není třeba výkonu dedikované grafické karty.

Informace o procesoru z CPU-Z (zdroj: Cnews)
Informace o procesoru z CPU-Z (zdroj: Cnews)
Informace o grafické kartě z GPU-Z (zdroj: Cnews)
Informace o grafické kartě z GPU-Z (zdroj: Cnews)

Tímto se dostávám k samotné grafické kartě, kterou je můj testovaný kousek osazen. Grafický čip GeForce RTX 4090 od Nvidie s 16 GB GDDR6 grafické paměti nabízí extrémní výkon nejen v herní sféře, ale také při práci a jedná se aktuálně o jeden z nejsilnějších grafických čipů, který můžete dostat. Letošní laptopová verze RTX 4090ky je dokonce tak silná, že co do výkonnostních testů strčí do kapsy i desktopovou verzi 3090ky. Připočtěme k tomu všechny přednosti 40xx série grafických karet (jako například nové DLSS 3) a výsledkem je nabušená bestie, která si aktuálně poradí se všemi AAA hrami na maximální detaily lusknutím prstu.

grafické nastavení a počet FPS (s defaultním rozlišením displeje)

maximální vysoké střední
Doom Ethernal (RTX on)
  • 175 (DLSS off)
  • 184 (DLSS Quality)
  • 185 (DLSS Perf)
  • 174 (DLSS off)
  • 185 (DLSS Quality)
  • 197 (DLSS Perf)
  • 205 (DLSS off)
  • 185 (DLSS Quality)
  • 183 (DLSS Perf)
Doom Ethernal (RTX off)
  • 225 (DLSS off)
  • 230 (DLSS Quality)
  • 227 (DLSS Perf)
  • 227 (DLSS off)
  • 233 (DLSS Quality)
  • 238 (DLSS Perf)
  • 234 (DLSS off)
  • 236 (DLSS Quality)
  • 242 (DLSS Perf)
Kingdom Come: Deliverance 65 88 132
Horizon Zero Dawn
  • 90 (DLSS off)
  • 115 (DLSS Quality)
  • 118 (DLSS Perf)
  • 96 (DLSS off)
  • 100 (DLSS Quality)
  • 120 (DLSS Perf)
  • 132 (DLSS off)
  • 141 (DLSS Quality)
  • 145 (DLSS Perf)
Battlefield 5 (RTX on)
  • 135 (DLSS off)
  • 135 (DLSS on)
  • 137 (DLSS off)
  • 154 (DLSS on)
  • 154 (DLSS off)
  • 164 (DLSS on)
Battlefield 5 (RTX off) 165 165 183
Middle-Earth: Shadow of War 148 180 210
Witcher 3 (next gen s RTX on)
  • 62 (DLSS off)
  • 84 (DLSS 3 Quality)
  • 117 (DLSS 3 Perf)
  • 72 (DLSS off)
  • 90 (DLSS 3 Quality)
  • 123 (DLSS 3 Perf)
  • 81 (DLSS off)
  • 100 (DLSS 3 Quality)
  • 136 (DLSS 3 Perf)
Witcher 3 (next gen s RTX off)
  • 107 (DLSS off)
  • 120 (DLSS 3 Quality)
  • 163 (DLSS 3 Perf)
  • 127 (DLSS off)
  • 147 (DLSS 3 Quality)
  • 198 (DLSS 3 Perf)
  • 131 (DLSS off)
  • 158 (DLSS 3 Quality)
  • 212 (DLSS 3 Perf)
Assassin's Creed Odyssey 90 112 121
Far Cry 6 (RTX on) 87 94 100
Far Cry 6 (RTX off) 103 108 121

Mnou testovanou verzi doplňuje 32 GB DDR5 RAM s pracovní frekvencí 4800 MHz (kterou můžete v případě potřeby zvýšit až na 64 GB) a dvojice 1TB SSD typu PCIe NVMe 4.0 zapojených v RAID 0. Jako úložiště zvolil Asus disk od Samsungu (MZ-VL25120). O extrémním výkonu této sestavy svědčí nejen herní testy, ale také výsledky benchmarků.

3DMark (Time Spy) (zdroj: Cnews)
3DMark (Time Spy) (zdroj: Cnews)
3DMark Storage Benchmark (zdroj: Cnews)
3DMark Storage Benchmark (zdroj: Cnews)
3DMark (CPU Profile) (zdroj: Cnews)
3DMark (CPU Profile) (zdroj: Cnews)
Benchmark Cinebench R23
Benchmark Cinebench R23
Cinebench 6 (Single Core) (zdroj: Cnews)
Cinebench 6 (Single Core) (zdroj: Cnews)
Cinebench 6 (Multi Core) (zdroj: Cnews)
Cinebench 6 (Multi Core) (zdroj: Cnews)
CrystalDiskMark test s 512 MB/s (zdroj: Cnews)
CrystalDiskMark test s 512 MB/s (zdroj: Cnews)
CrystalDiskMark test s 1 GB/s (zdroj: Cnews)
CrystalDiskMark test s 1 GB/s (zdroj: Cnews)
PCMark 10 (zdroj: Cnews)
PCMark 10 (zdroj: Cnews)

Výdrž:

Zatímco v oblasti výkonu notebook kraluje, výdrž už taková sláva není. I přestože se v notebooku ukrývá 4článková Li-Ion baterie s kapacitou 90 Wh, při běžném nenáročném používání s polovičním jasem se dostanete zhruba na 4 a půl hodiny. A to vskutku není mnoho. Na druhou stranu toto není notebook určený pro celodenní používání v kanceláři, ale herní stroj, který zapojíte do zásuvky a hrajete.

S celkovou hmotností přibližně 4,2 kg se notebook společně s napájecím adaptérem v batohu dost pronese (zdroj: Cnews)
S celkovou hmotností přibližně 4,2 kg se notebook společně s napájecím adaptérem v batohu dost pronese (zdroj: Cnews)
K napájení tak extrémního výkonu je třeba masivní napájecí adaptér (zdroj: Cnews)
K napájení tak extrémního výkonu je třeba masivní napájecí adaptér (zdroj: Cnews)

Při nenáročné práci dokážete notebook nabíjet skrze USB-C s podporou 100W nabíjení. Při hraní nebo graficky náročnějších operacích přichází na řadu 330W napájecí adaptér, který je na notebookové poměry obří a těžký (okolo 1,1 kg). Vzhledem k extrémnímu výkonu notebooku a výkonnostní náročnosti vnitřností se ale není čemu divit.

Rozborka:

Po odšroubování několika šroubků a sejmutí spodního krytu dojde k odhalení kompletní základové desky a dalších vnitřností v celé své kráse. Jako první vám asi padne do oka masivní chladicí systém, který nově oproti loňské generaci obklopuje celou zadní stranu. Přibyl také navíc další ventilátor, který má za úkol pomáhat s chlazením grafické karty a VRAM pamětí. Chlazení tekutým kovem pak už u Asusu není žádnou novinkou.

Po sundání krytu dojde k úplnému odhalení vnitřností (zdroj: Cnews)
Po sundání krytu dojde k úplnému odhalení vnitřností (zdroj: Cnews)
Detail na 90Wh baterii (zdroj: Cnews)
Detail na 90Wh baterii (zdroj: Cnews)

Pod chlazením je pak přístup k dvojici 1TB NVMe disků Samsung MZ-VL25120 a RAM pamětí. Spodní polovinu notebooku obývá 90Wh baterie a dva z dvojice reproduktorů. Při pozorování se nemohu zbavit pocitu, že by baterie mohla být vzhledem k okolnímu místu větší.

Nově chladicí systém doplňuje třetí ventilátor (zdroj: Cnews)
Nově chladicí systém doplňuje třetí ventilátor (zdroj: Cnews)
Detail na použitý NVMe disk (zdroj: Cnews)
Detail na použitý NVMe disk (zdroj: Cnews)
Detail na bezdrátový modul (zdroj: Cnews)
Detail na bezdrátový modul (zdroj: Cnews)

Hodnocení:

Na testování nového Strixe jsem se opravdu těšil a musím říci, že notebook po podrobnějším testování nejenže splnil všechna má očekávání, v mnohém je i předčil. Škoda rozhodnutí Asusu použít pro větší Scar 18 pouhý IPS Nebula displej namísto displeje s Mini LED podsvícením, který vlastní jeho menší bratříček Scar 16. I tak se jedná na notebookové poměry vynikající displej, na kterém bude radost hrát i pracovat.

MMF24

Asus Strix Scar 18 není notebook pro každého. Jedná se o unikátní spojení extrémního výkonu s výborným, chlazením, za které si však Asus nechává královsky zaplatit. Mnou testovaná verze s i9 13. generace a RTX 4090 Laptop vyjde bez pár drobných na 100 tisíc, což je opravdu hodně. Za tuto cenu dostanete špičkový stolní počítač včetně herního monitoru a ostatních příslušenství. Asus však nabízí tohle všechno v jednom kompaktním stroji, který si i přes svoji vysokou cenu dokáže najít cestičku ke svému publiku.

Líbilo se mi: Nelíbilo se mi:
+ nekompromisní výkon - nešťastné rozvržení některých kláves
+ RTX 4090 Laptop - absence biometrického zabezpečení
+ 240Hz displej s podporou G-Sync - dvojice klasických USB na pravé straně
+ nádherné a živé barvy displeje - extrémně vysoká cena
+ robustní a účinné chlazení - absence Mini LED podsvícení
+ dvojice NVMe disků v RAID 0 - slabá výdrž baterie
+ povedený touchpad a klávesnice
+ pro někoho nadmíra RGB podsvícení
+ výkonnostní režimy v Armoury Crate

 

Byl pro vás článek přínosný?