Hlavní navigace

Recenze Asus ZenBook Duo UX482: povedený notebook se dvěma displeji

17. 5. 2021

Sdílet

Zdroj: Cnews.cz
Asus se stává specialistou na dvoudisplejové notebooky a dokazuje, že nemusí jít o těžké počítače se složitou konstrukcí. Tento ZenBook Duo je kompaktní laptop s dlouhou výdrží a nadstandardními možnostmi.

ZenBook Duo UX482 je 14" kovový notebook vypadající jako běžný ZenBook. V zavřeném stavu ani nic nenasvědčuje tomu, že by mělo jít o konstrukci se dvěma displeji. Počítač sice nemá úplně nejtenčí tělo, ale není ani nijak výrazně tlustý a hmotnost 1,6 kg také příliš nevybočuje z normálu.

V příslušenství dostanete obal na notebook a k tomu i skládací/nalepovací stojan. Ten dokáže celý notebook trochu nadzvednout a může se hodit třeba v případě, že jej budete používat s externí klávesnicí. Je to tak trochu zbytečné příslušenství. V balení by mělo být i dotykové pero, ale to v naší krabici chybělo.

model ZenBook Duo UX482EA
displej 14" IPS Full HD (AU Optronics B140HAN06)
12,6" IPS (BOE NV126B5M-N42)
procesor Intel Core i7-1165G7(10nm, Tiger Lake) na 0,4–2,8 GHz (turbo 4,7 GHz), 4/8 jader, TDP 15 W
grafický čip Intel Iris Xe
operační paměť 32 GB LPDDR4 Quad Channel
disk 1 TB SSD NVMe (Samsung MZVLB1T0HBLR)
klávesnice ANSI / alfanumerická, podsvícená
porty Thunderbolt 4, USB-C 3.2 Gen2, USB 3.2 Gen1, HDMI, microSD, jack
sítě Wi-Fi (802.11ax Intel AX200), Bluetooth (5.1), LAN (ne), LTE (ne)
biometrika/čtečka otisků čtečka obličeje
akumulátor 70 Wh
rozměry a hmotnost 324 × 222 × 16,9 mm / 1,6 kg
OS Windows 10 Home
záruka 2 roky
doporučená cena 45 990 Kč

Víko displeje je při otevírání potřeba chytit z obou boků, na přední straně žádný prostor pro prsty není. Během otevírání dochází k běžnému nadzvedávání základny s klávesnicí, ale také k současnému otevírání škvíry pod druhým displejem. Jeho nadzvednutí má dvě funkce: lépe na něj vidíte a počítač se pootevřeným víkem může lépe chladit.

Při otevřeném notebooku před sebou máte dost netradiční rozestavění ovládacích prvků: klávesnice je úplně vpředu, místo numerickému bloku zabrala plocha touchpadu a v zadní části se nachází druhý velmi širokoúhlý displej. A i kdyby se to nakonec takový laptop nepoužíval dobře, tak Asusu patří obdiv za to, že to zkouší, protože jinak by byly notebooky nuda. Jenže ono se to dobře používá. Prodávané konfigurace začínají na 40 tisících Kč.

Klávesnice

Klávesnici posunutou takto vpřed má více notebooků na trhu, hlavně těch herních s certifikací Max-Q. Je potřeba si zvyknout na to, že se ruce nemají o co opřít a jejich pozice je méně přirozená. U stolu to tolik nevadí, ale s notebookem na klíně je to prostě jiné.

Samotné klávesy a jejich rozložení jsou jinak velmi pohodlná a s jistým stiskem. Tlačítka jsou sice rozměrově trochu menší, ale to mi přišlo subjektivně naopak lepší. I na čtrnáctku by se býval vešel numerický blok, kdyby tu naopak nebyl touchpad.

Asus ZenBook Duo UX482EA recenze5
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze5
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze3
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze3
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze2
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze2

U testovaného kusu byla klávesnice typu ANSI s malým Enterem, velkým levým Shiftem a chybějící českou diakritikou. Šlo ale o kus mimo českou distribuci a i bez české nabíječky.

Odsazení kurzorových šipek mívá Asus v pořádku a nejinak je tomu i zde. Klávesnice je bíle podsvícená a celkově se na ní pracovalo pohodlně.

  • Vedle tlačítka pro Print Screen je i zkratka pro típání obrázků ve Windows (Výstřižky)
  • Horní řada nemá funkční klávesy oddělené po čtyřech
  • Nad touchpadem jsou pak tlačítka na prohození obsahu obou displejů a na vypnutí sekundárního displeje (pokud třeba chcete sledovat film bez rušení)
  • Vypínací tlačítko reaguje už na krátký stisk.

Touchpad je přesný, ale na dnešní poměry malý. Také není klikací, místo toho jsou pod ním dvě fyzická tlačítka. Trochu mi u něj chyběla funkce NumberPad, kdy Asus na ploše touchpadu umí zobrazit numerickou klávesnici. Zde by se totiž možná hodila více než u ZenBooků klasické konstrukce.

Displej

Asus u dražších variant ZenBooku Duo (Duo Pro) používá pro hlavní displej AMOLED. U tohoto modelu jde u obou displejů o typ IPS. Jsou dotykové a současně matné – tedy naprosto ideální kombinace. Není ani patrná žádná zmatňující folie.

Hlavní displej od AU Optronics s rozlišením Full HD umí jas 320 nitů a má velmi dobrý kontrast 1500:1. Sekundární od BOE (1920 × 515 px) zvládne nejvýše 250 nitů, ale kontrast má ještě vyšších 2000:1. Vyvážení bílé i přesnost barev jsou dostatečné, pouze sekundární displej má mírně užší barevný gamut.

Hlavní displej
Hlavní displej
Sekundární displej
Sekundární displej

Sekundární displej funguje interně jako obyčejný druhý monitor. Lze na něj ve Windows plochu zrcadlit, ale smysl dává jen rozšířená obrazovka. Jeho jas už ovládáte odděleně od systému pouze pomocí virtuální lišty. Tlačítky na klávesnici tedy měníte pouze jas hlavního displeje.

Celkově jde o velmi dobře vyvážené displeje. Asus se chlubí certifikací Pantone, čemuž se mi podle sondy úplně věřit nechce, ale oba displeje jsou jinak velmi kvalitní. Ocenil bych akorát možnost ovládat jas na obou současně a chyběl mi senzor okolního osvětlení.

Tady si neodpustím jeden hříšný nápad, který berte čistě subjektivně. Líbilo by se mi, kdyby druhý displej nebyl tak širokoúhlý: vpravo od něj by se vešel lepší touchpad a na své místo by se potom dostal i numerický blok. Přestože jde o 14" laptop, tohle všechno by možné bylo.

Možnosti nastavení druhého displeje
Možnosti nastavení druhého displeje

Konektivita

Na levé straně máte dvojici USB-C a HDMI. Součástí USB-C (či spíše naopak) je rozhraní Thunderbolt 4, v případě USB-C jde o verzi 3.2. Vpravo je jedno klasické USB, jack na sluchátka a slot na microSD. Bezdrátová síť zahrnuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.1.

Výdrž

ZenBook má čtyřčlánkový akumulátor s vysokou kapacitou 70 Wh. Drobná nabíječka má tvar jako ty pro smartphone a notebook nabíjí přes port USB-C (kulatý konektor na něm ani není), přičemž za hodinu se dostanete na 71 % kapacity. Pro nabíjení můžete použít i slabší nabíječku od mobilu, v tom případě je ale nabíjení velmi pomalé, a pokud budete na notebooku zároveň pracovat, bude se jen o něco pomaleji vybíjet.

Asus ZenBook Duo UX482EA recenze13 Nabíječka

Od počítače s úsporným procesorem generace Tiger Lake a iGPU Iris Xe čekám i delší výdrž. Při běžné práci (PCMark 10 Modern Office) jsem naměřil 10,5 hodin s aktivními oběma displeji a téměř 15 hodin při běhu jen s jedním displejem. Video zvládne přehrávat s jedním displejem 14 hodin a se zapnutým sekundárním displejem pak o dvě hodiny méně.

Výdrž
kapacita akumulátoru 70 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 10:35 (14:50 s jedním displejem)
přehrávání Full HD videa 11:58 (14:02)
PCMark 10 (Gaming) 2:53 (3:14)
rychlost nabití za 60 minut 71 %

Iris Xe stačí na hry při nižších detailech a zatímco běžně notebooky vydrží v herním zatížení pod dvě hodiny, ZenBook dá skoro tři. Výdrž je rozhodně nadstandardní.

Výkon

Asus v této konfiguraci použil procesor Intel Core-i7 z generace Tiger Lake, který obsahuje integrovanou grafiku Iris Xe. K tomu je přímo na desce napájená paměť LPDDR4 o kapacitě 32 GB (v Česku prodávané verzi je však 16 GB). Úložištěm je terabajtové SSD od Samsungu. Naměřený výkon je vysoký a zahrajete si i méně náročné hry. V levnější prodávané konfiguraci nasadil Asus procesor Intel Core i5 a 8 GB opět spolu s terabajtovým diskem.

Asus ZenBook Duo UX482EA recenze18 Asus ZenBook Duo UX482EA recenze18
Výkon
PCMark 10 7 282 bodů
Cinebench R23 4 919 bodů
3DMark (Time Spy) 1 809 bodů
Crystal Disk Mark Asus ZenBook Duo UX482EA recenze cdm

K hardwaru se dá dostat docela dobře, pouze některé šroubky kryjí přilepené gumové špunty. Pod heatpipe lze vidět modul procesoru s grafikou, ze kterého je teplo odváděno na druhou stranu ke dvěma ventilátorům. Ty jej vyfukují směrem k displeji. Notebook se ani při velké zátěži nezahříval a hlučnost byla vcelku nízká. Z komponent je přístupné pouze SSD.

Asus ZenBook Duo UX482EA recenze21
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze21
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze22
Asus ZenBook Duo UX482EA recenze22

Hodnocení

Dvoudisplejový notebook zní jako dobrý nápad, u kterého se pravděpodobně realizace v nějaké použitelné zařízení nepovede. Pro Asus to neplatí, tahle hardwarová firma je na tyto speciality už pomalu expertem a ZenBook Duo je vysoce použitelný notebook. Na jinak umístěnou klávesnici s touchpadem je třeba si chvíli zvykat. Asus dokázal vměstnat dva displeje do velmi tenké a přesto vcelku odolné konstrukce. Klobouk dolů.

+: kvalitní displeje (navíc dotykové a matné!), dlouhá výdrž na akumulátor, Thunderbolt 4, kvalitně provedená konstrukce, nabíjení přes USB-C

+−: posunutá klávesnice i touchpad

CS24

: vyšší cena

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.