Hlavní navigace

Recenze Honor 50: Vypadá jako Huawei, ale s Googlem a 5G

Sdílet

Zdroj: cnews.cz
V červnu letošního roku přišel Honor s dlouho očekávanou novinkou v podobě Honoru 50, který měl vrátit společnost zpátky do hry. Dočkali jsme se stylového telefonu se zahnutým displejem, podporou 5G, ale také poměrně vyšší cenou a až nezdravou podobností se smartphonem Huawei Nova 9. Jedná se pouze o věrnou kopii Novy 9, nebo přichází Honor s důstojným pokračováním značky?

Obsah balení:

Krabička obsahuje na dnešní poměry poměrně standardní balení. Mimo telefon ukrývá vnitřek krabičky i bílý napájecí adaptér, kabel s koncovkou USB-C, špendlík pro otevření šuplíčku pro SIM a uživatelskou příručku.

Obsah balení Obsah balení

Příjemným bonusem je průhledný silikonový kryt, který poskytne skleněným zádům částečnou ochranu proti poškození. Silikonové pouzdro v kombinaci s už nalepenou ochranou fólií na displeji představuje dobré kombo pro základní ochranu celého telefonu pro ty, kteří nechtějí utrácet peníze navíc.

Parametry:

Rozměry a hmotnost: 160 × 73,8 × 7,8 mm; 177 g
Zpracování: displej a záda Gorilla Glass, rám telefonu z hliníku
Displej: 6,57" zaoblený OLED displej, 2 340 × 1 080 px, 20:9, 120 Hz, jemnost 392 PPI
Procesor:

Qualcomm Snapdragon 778 5G, 8jádrový, frekvence až 2,4 GHz

grafický akcelerátor Adreno 642L

RAM a paměť:

6 GB / 8 GB RAM + 128 GB ROM

8 GB RAM + 256 GB ROM

bez slotu pro microSD karty

Selfie kamera: 32 Mpx, f/2.2, 90° širokoúhlé AI
Zadní fotoaparáty:

hlavní: 108 Mpx, f/1.9, 0,7 µm, PDAF

širokoúhlý: 8 Mpx, f/2.2, 120°, 17 mm

makro: 2 Mpx, f/2.4

hloubkový: 2 Mpx, f/2.4

Nahrávání videa: 4K@30fps, 1080p@60/30fps, gyro-EIS
Baterie a nabíjení: 4 300 mAh, rychlonabíjení 66 W (70 % za 26 minut, 100 % za 44 minut)
Operační systém: Android 11 s nadstavbou Magic UI 4.2 a Google službami
Konektivita a funkce:

5G, LTE, GSM, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2 (SBC, AAC, LDAC, BLE, aptX HD)

GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS

USB-C 2.0, NFC, single/dual nanoSIM, optická čtečka otisku prstů, odemykání obličejem

 

Vzhled a celkové zpracování

Honor 50 bude k dispozici ve třech barevných variantách. První Frost Crystal nabídne třpytivá lesklá záda, mnou testovaná Emerald Green se světle zeleným (až emeraldovým) nádechem a poslední a nejkonzervativnější černá varianta.

Displej i záda telefonu chrání odolné sklo Gorilla Glass, rám telefonu je poté z hliníku. Celkově na sebe všechny části perfektně pasují a z hlediska technického zpracování hodnotím telefon na jedničku s hvězdičkou.

Na levém boku naleznete tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapínací tlačítko. Jejich umístění je v poměru k tělu ideální, ovšem stisk je na můj vkus až moc tuhý a osobně bych volil více zapuštěná tlačítka s jemnějším stiskem.

Honor 50 boční strana s tlačítky
Honor 50 boční strana s tlačítky
Honor 50 záda telefonu
Honor 50 záda telefonu

Největší dominantou telefonu je bezpochyby dvojitý modul fotoaparátů a displej se zaoblenými rohy, o kterém se budu bavit v následující kapitole. Pojďme tedy k fotoaparátům. Ty najdete na zadní straně v levém horním rohu a nad celkově jinak plochými zády vyčnívají o 2 mm. Pokud budete telefon používat na stole a bez přibaleného silikonového krytu, viklání v důsledku vyvýšených čoček bude na místě.

Honor 50 spodní strana
Honor 50 spodní strana
Honor 50 záběr na moduly fotoaparátů
Honor 50 záběr na moduly fotoaparátů

Zpracování telefonu zakončím spodní stranou, na které se nachází mimo mikrofon také USB-C konektor pro napájení telefonu a přenos dat, (bohužel jen) mono reproduktor a šuplíček pro nano SIM kartu. Mnou testovaná verze 6GB/128GB obsahuje pouze slot pro jednu nano SIM, ve vyšších verzích najdete sloty pro nano SIM kartu dva.

Displej

Telefon disponuje 6,57" OLED displejem, jehož hrany jsou na obou bocích zaobleny. Honor si od zaoblených rohů slibuje lepší ovládání pomocí gest a prémiovější zážitek při používání telefonu, což mohu potvrdit. Ovládání gesty zvládá displej díky zakřivení perfektně. Při psaní textu jsem si ale na zaoblené rohy displeje nemohl zvyknout a častokrát se mi stávalo, že právě zaoblení bylo příčinou překlepů. K nechtěným dotykům však při běžném používání displeje nedocházelo.

Honor 50 displej
Honor 50 displej
Honor 50 záběr na zakřivení displeje 1
Honor 50 záběr na zakřivení displeje 1

Rozlišení displeje 2340 × 1080 pixelů v kombinaci s poněkud nezvyklým poměrem stran 20:9 dává celkovou jemnost 392 PPI, což je na dnešní poměry slušný výsledek. Pokud k tomu připočítáme i obnovovací frekvenci displeje 120 Hz, dostáváme opravdu slušný displej s dobrým barevným podáním a vysokým jasem, který si hravě poradí i s přímým slunečním svitem.

Nastavení frekvence obrazovky
Nastavení frekvence obrazovky
Nastavení režimu barev a teploty
Nastavení režimu barev a teploty

Nastavení displeje umožňuje změnu barev a teploty. Na výběr máte mezi standardním a živým režimem, který umožňuje použití celé barevné škály pro živější barevné podání.

Uživatelské rozhraní a ovládání

Honor v tomto případě vsází na svoji uživatelskou nadstavbu Magic UI ve verzi 4.2 běžící na Androidu 11. Nadstavba běží plynule a po celou dobu testování jsem se nesetkal s žádnými záseky, a to ani při náročném nastavování uživatelské nadstavby.

Nastavení umožňuje změnu motivu celé nadstavby, zamykací obrazovky, ikon i tapety. Zajímavostí je možnost nechat si zobrazovat vždy jiný obrázek při probuzení telefonu a to buď z vaší galerie, nebo z dílen Honoru.

Nastavení funkce Always on
Nastavení funkce Always on
Nastavení motivu a domovské obrazovky
Nastavení motivu a domovské obrazovky

Pochválit musím i funkcí Always on, která díky OLED displeji funguje na jedničku a v případě Honoru 50 si můžete nastavit, jaké notifikace chcete na displeji zobrazit a za jakých okolností se má Always on spustit.

V základním nastavení vám telefon nabídne ovládání pomocí gest, která příjemně korigují se zakřiveným displejem a na jejich používání jsem si po chvíli zvykl. Na své si však přijdou i příznivci standardního ovládání pomocí navigačních tlačítek.

Volba mezi ovládání gesty nebo tlačítky
Volba mezi ovládání gesty nebo tlačítky
Nastavení výřezu
Nastavení výřezu

Telefon disponuje optickou čtečkou otisku prstů umístěnou ve spodní části displeje a možnost odemykání pomocí obličeje. Pochvalu si ode mě odnášejí obě možnosti odemknutí telefonu. Funkce odemykání obličejem funguje bleskově a spolehlivě stejně jako čtečka otisku prstů v displeji.

Nastavení otisku prstů
Nastavení otisku prstů
Nastavení rozpoznávání obličeje
Nastavení rozpoznávání obličeje

Odemčení telefonu bylo rychlé a stisk displeje jistý, na můj vkus je ale čtečka otisku prstů umístěna až moc ve spodní části a osobně bych ji viděl raději o pár centimetrů výš.

Výkon

Výkon telefonu hodně závisí na konkrétní situaci a na tom, co od telefonu očekáváte. Osazený procesor Qualcomm Snapdragon 778 5G s 8 jádry (4× 2,4 GHz a 4× 1,8 GHz Kryo 670) bez problému zvládá plynulý chod všech běžně využívaných aplikací. Kde však začnou být vidět nedostatky procesoru, je při hraní náročných a moderních mobilních her. Méně náročné hry nebo Call Of Duty: Mobile si se střídmým nastavením zahrajete bez problému.

Informace o procesoru CPU-Z Informace o procesoru CPU-Z

Aktuálně graficky nejnáročnější hra Genshin Impact dá procesoru pořádně zabrat, a pokud jste velkým fanouškem této mobilní hry, doporučuji poohlédnout se po jiném modelu s výkonnějším procesorem.

Pochválit ale musím chlazení telefonu. Telefon ani při velké zátěži příliš netopil a záda telefonu zůstávala mírně horká, avšak ne natolik, aby jejich držení bylo nepříjemné.

Honor 50 se prodává ve třech dostupných verzích. Mnou testované verzi s 6 GB paměti RAM a 128 GB úložištěm. Dále máte k dispozici verzi s 8 GB RAM a 128 GB úložištěm a do třetice verzi s 8 GB RAM a 256 GB vnitřním úložištěm. Slot pro microSD karty bohužel chybí.

Informace o telefonu Informace o telefonu

Z hlediska výkonu si při běžné práci s telefonem nebudete stěžovat, o čemž ostatně svědčí i výsledky benchmark testů. 3DMark (Wild life) naměřil výsledké skóre 2 499 bodů a PCMark (Work) poté 11 826 bodů.

3DMark (Wild life) PCMark (Work) PCMark (battery)
2 499 bodů 11 826 bodů 11 hodin a 17 minut

 

3DMark Wild life
3DMark Wild life
PCMark Work
PCMark Work

Výdrž

Výdrž telefonu byla pro mě příjemným překvapením. Osobně jsem od telefonu s baterií 4 300 mAh neočekával žádné zázraky. O to větší překvapení pro mě bylo, když telefon při celodenním vytížení spolehlivě fungoval a večer mi ponechal ještě několik desítek procent k dobru.

Nastavení a informace o baterii Nastavení a informace o baterii

Celodenním vytížením je myšleno několik hodin poslechu hudby skrze Bluetooth s audio kodekem aptX HD, uzamčený jas na cca 50 %, komunikace skrze Telegram, vyřizování e-mailů a telefonátů a asi hodina hraní nenáročných her.

Telefon tak lze směle zařadit do kategorie jeden a půl denních telefonů, což je vzhledem k nižší kapacitě baterie příjemný bonus. Pořád ale platí fakt, že při náročném a intenzivním používání telefonu bude nabíječka váš dobrý kamarád.

Honor 50 napájecí adaptér Honor 50 napájecí adaptér

Dodávaný adaptér je schopen nabíjet telefon až 66 W a výrobce slibuje dobití z 0 na 70 % za pouhých 20 minut, do plna poté za 45 minut. Realita je však někde trochu jinde. Telefon se s přibaleným adaptérem dobije z 0 na 70 % za 26 minut a do plných 100 % pak za 44 minut, tedy o minutu méně, než udává sám výrobce. Jedná se tak o slušné výsledky, za které se Honor nemusí stydět.

z 0 na 70 % baterie z 0 na 100 % baterie
hodnota udávaná Honorem 20 minut 45 minut
reálná hodnota 26 minut 44 minut

 

Fotoaparát

Honor u letošního modelu jasně dokazuje, že snaha o co největší číslo u megapixelů není vše a je to škoda. Hlavní fotoaparát disponuje 108 Mpx se světelností f/2.2 a velikostí snímače 1/1.52“. Za denního světla tento fotoaparát nabídne kvalitativně uspokojivé snímky, kterým ale chybí barevná dynamičnost a výsledná fotka působí „nemastně a neslaně“. Snímky můžete částečně vylepšit změnou filtru v aplikaci fotoaparátu.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)

Podobně je na tom i širokoúhlý fotoaparát, který má rozlišení 8 Mpx, světelnost f/2.2 a úhel záběru 120°. Makro senzor s 2 Mpx rozlišením a světelností f/2.4 je katastrofa a výsledné makro snímky postrádají detaily. Pokud plánujete často fotit makro záběry, Honor 50 pravděpodobně nebude tím pravým telefonem pro vás.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Širokoúhlý fotoaparát
Širokoúhlý fotoaparát

Selfie kamera nabídne rozlišení 32 Mpx se světelností f/2.2. Za dobrého světla jsou výsledné snímky uspokojivé a kvalita barev dostatečná, s horším světlem ustupuje i kvalita fotek. Selfie kamera nabízí i funkci bokeh pro rozmazání pozadí.

Noční snímek
Noční snímek
Noční snímek
Noční snímek
Makro snímek (zdroj: cnews)
Makro snímek (zdroj: cnews)
Selfie foto
Selfie foto
Selfie s rozmazáním pozadí
Selfie s rozmazáním pozadí

Nahrávání videa je možné ve 4K při 30 fps nebo v 1080p při 30 nebo 60 fps. U natáčení 1080p videa máte můžete zvolit poměr stran buď 16:9 nebo 21:9 pro širokoúhlý záběr. Selfie kamera umožňuje nahrávání videí pouze v 1080p při 30 snímcích za vteřinu.

Za zmínku stojí možnost nahrávání videí z více zdrojů zároveň. Můžete tak nahrávat hlavním fotoaparátem a zároveň sebe pomocí selfie kamery.

Závěr

Honor 50 přichází do České republiky jako důstojné pokračování zavedené značky, kterou díky dřívějšímu spojení s Huawei zasáhly americké restrikce a byla nucena nějaký čas stáhnout se do ústraní.

Telefon se u nás začne prodávat 15. listopadu a k dispozici bude ve verzi 6 GB/128 GB za 11 490 Kč nebo 8 GB/256GB za 13 490 Kč. A právě doporučené ceny jsou hlavní faktor, který může spoustu potencionálních zákazníků odradit od koupě.

MMF24

Nemohu si také odpustit porovnání s až podezřele podobným Huawei Nova 9, který se v české republice začne prodávat za doporučenou cenu 12 990 Kč. V případě Honoru získáte navíc Google Služby, fotoaparát s vyšším počtem megapixelů, povedenou selfie kameru a dobrou výdrž baterie na jedno nabití.

V textu jsou použité prinsctreeny a fotografie pořízené redakcí Cnews.cz

Byl pro vás článek přínosný?