Hlavní navigace

Recenze: Lenovo ThinkPad Z13 jako pracovní stroj pro generaci Z

27. 3. 2024

Sdílet

ThinkPad řady Z má klasický ThinkPad přibližovat i mladším uživatelům, ty starší ale možná něčím naštve. Druhá generace je v prodeji opět pouze s procesory AMD v 13,3″ nebo 16″.

ThinkPad Z je snahou Lenova předělat ThinkPad do modernějšího hávu, který by oslovil nové uživatele. Stále si má zachovávat vlastnosti ThinkPadu, jako je například odolnost, jen bez „nudných“ prvků.

Je to hodně o vzhledu a provedení a ThinkPad Z nakonec připomíná klasický ThinkPad jen málo. Tělo je kovové místo pogumovaného plastu, respektive ze tří čtvrtin vyrobené z recyklovaného hliníku. Pro porovnání – větší model Z16 se liší zejména větším displejem, jinak má stejnou klávesnici bez numerického bloku. Také porty se příliš neliší, navíc získáte jedno USB-C a čtečku SD karet.

Autor: Radomír Kejduš

Testovaný ThinkPad Z13 Gen2 má procesor Ryzen 7 Pro 7840U, 32 GB operační paměti a jen dva porty USB-C. Lenovo k notebooku dodává kompaktní USB-C nabíječku (méně kompaktní a ohebná je jen část se silovým kabelem).

Ve výrazném modulu nad displejem je ukrytá infračervená kamera pro přihlašování přes Windows Hello. Samotná webkamera má potom rozlišení 1080p. Subjektivně mi přijde trochu pohodlnější se přihlašovat pomocí otisku prstu – čtečku najdete hned vedle kurzorových šipek.

„AI“ neznačí umělou inteligenci, ale hliník

Autor: Radomír Kejduš

Displej

Displej typu IPS od společnosti AU Optronics má rozlišení má 1920 × 1200 px, je dotykový a lesklý, přičemž na první pohled jsem myslel, že je matný. Lenovo použilo výbornou antiodrazivou vrstvu.

Autor: Radomír Kejduš

Více už displej bohužel neotevřete

Autor: Radomír Kejduš

Víko otevřete jedním prstem ideálně za část s vystouplým modulem webkamery, ovšem otevřete jej nejvýše do úhlu 134°, což je hodně málo. ThinkPady mají panty umožňující otevření až do 180°.

Rozsah jasu jsem naměřil 4 až 400 nitů se střední sRGB hodnotou na 61 % posuvníku. Chybí zde senzor okolního světla, jas tak měníte pouze ručně přes Fn+F5/F6.

Detail na webkameru

Autor: Radomír Kejduš

Přesnost barev

Autor: Radomír Kejduš

Vyvážení barev má lehce potlačenou modrou složku a barevný nádech tak jde směrem do teplejších barev; což je ta lepší varianta. Rovnoměrnost podsvícení je na výborné úrovni a jas mírně klesá jen na pár místech v horní a dolní části displeje.

Homogenita barev displeje

Autor: Radomír Kejduš

… v nitech

Autor: Radomír Kejduš

Jiné konfigurace ThinkPadu 13 mohou mít OLED displej s rozlišením 2880 × 1800 px (což je u 13″ trochu zbytečné), případně IPS bez dotykové vrstvy (bez ní ušetříte i kolem 100 gramů hmotnosti).

rozsah jasu 4,1 až 400 cd/m² (120 při 61 %)
hodnota černé (při jasu 120 cd/m²) 0,07 cd/m²
kontrast (při jasu 120 cd/m²) 1724 : 1
automatický jas ne
maximální otevření víka 134°

Výkon a výdrž

Akumulátor má kapacitu 51 Wh. Benchmarkem jsem při standardním jasu 120 nitů naměřil výdrž necelých 8 hodin běžné práce a necelých 12 hodin přehrávání videa. ThinkPad Z13 není ani v zátěži nijak hlučný a netopí. Při maximální zátěži se frekvence procesoru drží na 0,5 GHz.

Kompaktní nabíječka

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Dodávaný adaptér s koncovkou USB-C a výkonem 65 W u testovaného kusu neměl českou zástrčku, použil jsem tedy vlastní (a výkonnější) nabíječku. Za hodinku došlo k nabití na 76 %, tedy zhruba 38 Wh.

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš
Výkon (s adaptérem)  
PCMark 10 5994 bodů
Cinebench R23 (single) 1717 bodů
Cinebench R23 (multi) 8856 bodů
Cinebench 2024 (single) 96 bodů
Cinebench 2024 (multi) 523 bodů
3DMark (Time Spy) 2417 bodů
Výdrž  
kapacita akumulátoru 51 Wh
PCMark 10 (Modern Office) 7:46 h
přehrávání Full HD videa 11:40 h
úroveň nabití za 30 minut 41 %
úroveň nabití za 60 minut 76 %

Konektivita

ThinkPad Z moc konektorů nemá. Na levé straně je jedno USB-C s piktogramem napájení, na pravé ten stejný port bez piktogramu. Nabíjet lze ovšem z obou. Kromě nich je tu už jen sluchátkový jack a slot na nanoSIM.

Modul pro datovou síť (čip od Quectelu) podporuje LTE, 5G Lenovo pro tento notebook nedodává. Celý boční pruh notebooku slouží jako anténa, což je vidět na plastových rozdělovacích prvcích.

Jen dva porty USB-C

Autor: Radomír Kejduš

… a jack na sluchátka

Autor: Radomír Kejduš

Zapínací tlačítko je umístěné na pravém boku a ovládá se dost nepohodlně. Naštěstí není vždy potřeba, notebook se při otevření víka většinou sám probudí.

Klávesnice

Klávesnice testovaného kusu má rozložení standardu ANSI, v Česku se ale prodává varianta ISO s českou diakritikou. Na pohled je klávesnice podobná té u ThinkPadu, ale hned u šipek si všimnete, že toho s ThinkPady mnoho společného nemá. Snad jen červený trackpoint a tvar horní řady F-kláves. Osobně jsem rád, že zde Lenovo dalo Fn až za Ctrl. Klávesnice má bílé podsvícení a vedle šipek je nestisknutelná klávesa obsahující čtečku otisků.

Klávesnice skoro jako u klasických ThinkPadů… až na šipky

Autor: Radomír Kejduš

Klávesy se sluchátkem fungují pouze s aplikací Teams

Autor: Radomír Kejduš

Lenovo u tohoto notebooku uvádí, že má ještě lepší klávesnici než klasický ThinkPad. S tímto tvrzením bych si dovolil nesouhlasit. Už v úvodu musím zmínit své zklamání z provedení kurzorových šipek, které jdou úplně proti těm u ThinkPadů. Spíše nepovedené je i zapínací tlačítko na boku, které se velmi špatně mačká a není mnoho důvodů, proč by nemohlo být raději nad klávesnicí.

Autor: Radomír Kejduš

(bez komentáře…)

Autor: Radomír Kejduš

Klávesnice je dotažená až ke krajům a tlačítka příjemně velká. Na šipkách je druhá funkce pro PgUP/PgDn, ale už ne pro Home/End, kteréžto jsou součástí horní řady.

Klávesy mají jinak nízký zdvih a příjemně se mačkají. I jejich povrch je tvarován a prst pěkně padne na jejich střed. Horní řada kláves má ergonomické oddělení po čtyřech. Součástí akčních kláves jsou i „sluchátka“ na F9 a F10 fungující pouze s aplikací Teams. Nijak to nezměníte, nastavit lze až funkci pod F12.

Zřejmě nejhorší věc na této klávesnici jsou kurzorové šipky. Lenovo mělo možnost použít ty nejlepší z ThinkPadu, místo nich vytvořili ty nejméně ergonomické šipky, jaké lze u klávesnic najít. Na obranu Lenova – podobné používá naprostá většina ostatních výrobců také.

Rozborka

Autor: Radomír Kejduš
Autor: Radomír Kejduš

Pro sundání krytu stačí povolit pár šroubků. Většinu prostoru zabírá 50Wh akumulátor a chlazení se dvěma ventilátory (jde ovšem o jeden společný okruh). Pod tenkým měděným krytem je tu SSD od značky Kioxia krátkého formátu M.2 2240, standardní velikost SSD by se nevešla.

SSD je pod měděným plíškem

Autor: Radomír Kejduš

SSD je formátu 2240

Autor: Radomír Kejduš

Velký modul v levé části patří mobilní síti LTE. Wi-Fi a Bluetooth jsou pak součástí drobného modulu vedle SSD. Operační paměť je pevně napájená na desce, kterou si přes zakrytování lze spíše jen představovat.

LTE

Autor: Radomír Kejduš

Anténa

Autor: Radomír Kejduš
 

Jednookruhový systém chlazení

Autor: Radomír Kejduš
 

Detail na kloub

Autor: Radomír Kejduš

Hodnocení

Nová generace proti Gen1 nepřináší mnoho změn, zejména jde o novou generaci procesorů. A stejně jako ThinkPad Z má daleko do ThinkPadu, tak i já nejsem cílovka tohoto notebooku. Prakticky ve všech případech bych si vybral raději výborný ThinkPad X. ThinkPad Z má každopádně velmi pěkný displej s výbornou antiodrazivou úpravou – jen škoda, že jej lze otevřít do malého úhlu.

CS24

Autor: Radomír Kejduš

Na alfanumerické části klávesnici se píše dobře, tlačítka mají příjemnou odezvu, jenže mizerné provedení kurzorových šipek sráží klávesnici do průměru. Přitom Lenovo umí ty nejlepší šipky, jen je dává do jiných řad.

ThinkPad Z je tak zřejmě určený uživatelům, kteří chtějí mít notebook s (některými) vlastnostmi ThinkPadu uvnitř, navenek ale z nějakého důvodu preferují modernější, ale také tuctovější provedení. Všechny prvky jsou tu velmi kvalitně zpracované, ale některé bohužel také úžasně neergonomické.

model ThinkPad Z13 Gen2
displej 13,3" (16:10) | IPS | 1920 × 1200 px | (B133UAN02, LEN41AD), lesklý dotykový, 60 Hz
procesor AMD Ryzen 7 Pro 7840U (Zen 4) na 0,4–3,3 GHz (turbo 5,1 GHz), 8/16P jader, TDP 28 W
grafický čip Radeon 780M
operační paměť 32 GB LPDDR5 (integrovaná)
disk 1 TB PCIe4 (Kioxia) (formát M2.2240)
klávesnice ISO (testovaná ANSI), podsvícená
porty USB-C 4 (Power Delivery), jack
sítě Wi-Fi 6E (MediaTek MT7922), Bluetooth (5.3), LAN (–), LTE (Quectel EM05-G)
další výbava čtečka otisků
akumulátor 51 Wh (65W adaptér)
rozměry 294 × 199 × 14 mm
hmotnost 1,27 kg
OS Windows 11 Pro
doporučená cena  –

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.