Hlavní navigace

Recenze smartphonu Poco F6: výkonný levnější bráška v plastu

Sdílet

Zdroj: Cnews (Dominik Dobrozenský)
Poco F6 je jeden z nejnovějších přírůstků do portfolia Xiaomi. Snaží se přinést do vyšší střední třídy vysoký výkon a povedený displej v lehkém těle. Bohužel trnem v patě je tu vyšší cena a plast na zádech.

Xiaomi dnes v Dubaji představilo dvě novinky, Poco F6 a F6 Pro, přičemž vyšší model nabízí výborné parametry (displej, úložiště) za slušnou cenu. Poco F6 je jeho levnější alternativa s čipsetem Snapdragon 8s Gen 3.

Co se dozvíte v článku
  1. Obsah balení:
  2. Parametry:
  3. Vzhled a celkové zpracování:
  4. Displej:
  5. Uživatelské rozhraní:
  6. Výkon:
  7. Výdrž:
  8. Fotoaparát:
  9. Závěr:

Obsah balení:

Poco je stále jednou ze značek, která vám do krabičky naservíruje plnohodnotné balení. Mimo telefon se tak můžete těšit na 90W napájecí adaptér společně s metrovým USB-C/USB-A kabelem, relativně bytelné silikonové pouzdro a obligátní kombo v podobě špendlíčku pro SIM šuplíček a sadu příruček, které stejně nikdo nečte.

Poco vám stále do krabičky přibalí kompletní příslušenství

Poco vám stále do krabičky přibalí kompletní příslušenství

Autor: Cnews

Parametry:

Rozměry a hmotnost:

160,5 × 74,4 × 7,8 mm; 179 g

Zpracování:

displej s odolným sklem Gorilla Glass Victus, záda a rám z plastu, odolnost IP54

Displej:

6,67" AMOLED displej, 2712 × 1200 px, 120 Hz, HDR10+, jemnost 446 PPI, jas až 2400 nitů

Procesor:

Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 (4 nm), 8jádrový, frekvence až 3 GHz, grafický akcelerátor Adreno 735

RAM a paměť:

12 GB RAM + 512 GB vnitřního úložiště

Selfie kamera:

20 Mpx, f/2.2, širokoúhlý, až 1080p@60fps

Zadní fotoaparáty:
  • hlavní: 50 Mpx, 1/1.95", f/1.6, PDAF, OIS

  • ultraširokoúhlý: 8 Mpx, 1/4.0"

  • kruhové LED přisvícení

Nahrávání videa:

4K@60/30fps, 1080p@240/60/30fps, gyro-EIS

Baterie a nabíjení:

5000 mAh, rychlonabíjení 90 W

Operační systém:

Android 14 s nadstavbou HyperOS s Google službami

Konektivita a funkce:

5G, 4G, GSM, Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.4 (aptX HD/Adaptive, LHDC)

GPS, GLONASS, GALILEO, BDS, QZSS

USB-C 2.0, NFC, infraport, dual nanoSIM, optická čtečka otisku prstů, odemykání obličejem

Vzhled a celkové zpracování:

I přestože je nové Poco F6 ryze plastovým telefonem, snaží se svojí „image“ na první pohled zakrývat stylovým vzhledem a designovými jednohubkami. Těmi myslím například jemné pravidelné obrazce okolo fotoaparátů, které při odlesku od slunce zobrazují až děsivě uspokojivé mandaly. Dalším detailem může být například dvojice přisvětlovacích diod na zádech, které jsou jakýmsi difuzerem propojeny a při svícení se tak snaží napodobit ring light, který můžete znát například z loňského Vivo V29.

Poco F6 v celé své kráse

Poco F6 v celé své kráse

Autor: Cnews

I přes použitý plast je konstrukce telefonu na vysoké úrovni. Nikde nic nevrže a při používání (a pokud se na to vyloženě nezaměříte) nemáte v ruce pocit, že byste v ruce drželi plastový telefon. Jinak plochá záda doplňuje logo společnosti a dvojice vystouplých fotoaparátů, díky kterým se bude telefon při používání na stole dost viklat.


Nejvíce dominantní jsou záda telefonu

Nejvíce dominantní jsou záda telefonu

Autor: Cnews
Detail na moduly fotoaparátů

Detail na moduly fotoaparátů

Autor: Cnews

Mimo standardní rozvržení zapínacího tlačítka a kolébky pro změnu hlasitosti na pravé straně stojí za zmínku sekundární hlasitý reproduktor na vrchní straně společně s infračerveným portem například pro ovládání televize. USB-C 2.0 společně s mikrofonem, hlasitým reproduktorem a šuplíčkem pro dvojici nano SIM karet pak můžete hledat klasicky vespod.


Pravý bok telefonu

Pravý bok telefonu

Autor: Cnews
Vrchní strana telefonu

Vrchní strana telefonu

Autor: Cnews
Spodní strana telefonu

Spodní strana telefonu

Autor: Cnews

Poco F6 disponuje ochranou podle zvýšené odolnosti IP54, což přeloženo do lidštiny znamená ochranu proti prachu a stříkající vodě. Je trochu škoda, že se výrobce nerozhodl pro některý z vyšších ochranných standardů (ideálně IP68), na druhou stranu je IP54 lepší než nic.

Displej:

6,67" AMOLED panel plní svoji funkci na jedničku

6,67" AMOLED panel plní svoji funkci na jedničku

Autor: Cnews

Hlavní parádu nového Poco F6 tvoří 6,67" AMOLED panel, který nabízí nádherné, léty prověřené barvy. Pochvalu zaslouží Poco za malé (téměř až vlajkové) rámečky a rovný displej bez typicky jemného zakřivení, který osobně preferuji více než displeje se zakřivením po bocích. Vzhledem k tělu displej na přední straně obsadil 89,9 % a při rozlišení 2712 × 1220 px nabízí jemnost 446 PPI.

Displej jako takový poskytuje nádherné barvy, které si můžete skrze nastavení maličko poupravit podle sebe, případně vyladit barevnou paletu podle škály sRGB nebo P3. Potěší také přítomnost HDR10+, které se nejvíce projeví při sledování podporovaného obsahu.

Problém jsem neměl ani s maximálním jasem 2400 nitů, díky kterému bylo možné telefon bez problému používat i na přímém slunci. Plusové body ode mě získává telefon i za práci s jasem v opačném případě, tedy v úplné tmě. Zde dokázal jas nastavit na tak nízkou hodnotu, že jsem neměl pocit žádného nepříjemného ozáření. Z toho by se mohli někteří výrobci (například Motorola) učit.


Možnosti přizpůsobení displeje

Možnosti přizpůsobení displeje

Autor: Cnews
Možnosti přizpůsobení displeje

Možnosti přizpůsobení displeje

Autor: Cnews

Uživatelské rozhraní:

Poco F6 běží na tom nejnovějším, co lze aktuálně dostat, tedy Androidu 14 s uživatelskou nadstavbou HyperOS. Ta s sebou přináší poměrně razantní zásah do domovské obrazovky, oznamovacího centra a centra pro rychlé nastavení. V konečném důsledku je však pouze na každém jednotlivě, zda se mu tato nadstavba líbí, či nikoliv (a vždy je možné využít nějaký z alternativních launcherů).

Nasazením ochranného krytu uděláte z F6ky nudnou šedou placku

Nasazením ochranného krytu uděláte z F6ky nudnou šedou placku

Autor: Cnews

Systém jako takový je ale plynulý a počas testování jsem se nesetkal prakticky s žádnými záseky nebo velkými prodlevami. HyperOS nabízí řadu softwarových funkcí navíc, kupříkladu měření srdečního tepu skrze čtečku otisku prstů. Její praktičnost je ale spíše diskutabilní. Bohužel Xiaomi je známé tím, že do svého systému rádo cpe přehršel předinstalovaných aplikací (tzv. bloatwaru), jejichž odinstalace při prvotním nastavení pár minut zabere.

Always-On (pojmenované jako Aktivní displej) pak dokáže zobrazit upozornění na černé obrazovce pouze po dobu 10 sekund, nejedná se tak o plnohodnotné Always-On, jak ho můžete znát z jiných prémiovějších modelů. Vzhledem k podobnosti s letošním Poco X6 Pro by mohla F6 dostat 3 roky velkých aktualizací Androidu a 4 roky bezpečnostních záplat, prozatím se však nejedná o oficiálně potvrzenou informaci.

Výkon:

Informace o procesoru z CPU-Z

Informace o procesoru z CPU-Z

Autor: Cnews

Srdcem nové F6 je 8jádrový procesor Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 vyrobený na 4nm technologii s maximální frekvencí až 3 GHz. Součástí procesoru je grafický akcelerátor Adreno 735. Na našem trhu pak bude dostupná konfigurace s 12 GB RAM a 512 GB vnitřního úložiště. Jak už tomu u dnešních smartphonů bývá, na rozšíření úložiště kvůli absenci slotu pro paměťové karty můžete zapomenout.

Přestože použitý procesor netrhá rekordy v žebříčcích benchmarků, jedná se o velmi výkonný kousek křemíku, s jehož pomocí získáte dostatek výkonu pro všechny každodenní operace i hraní náročnějších videoher. Při běžném používání jsem těžko dokázal procesoru zatopit, ztrácet dech se mnou začal až při hraní Genshin Impact na nejvyšší grafické nastavení. Zde občas trochu zaklopýtl, avšak stačilo mírně polevit z nastavení a ihned byla hra plynulá bez záseku.

Bohužel se mi však zdálo, že při dlouhodobější zátěži se záda telefonu zahřívají více, než je průměr dnešní doby. Není to nic hrozného a telefon lze i tak bez problému držet v rukou, se zahříváním (obzvlášť v pouzdře a při horkých letních dnech) ale budete muset při případné koupi počítat. Pokud by si někdo nedokázal představit celkový výkon, mohou mu pomoci výsledky benchmarků.

3DMark (Wild Life Extreme)
PCMark (Work 3.0)
PCMark (battery)
Geekbench 6
AnTuTu Benchmark

2990 bodů

15 396 bodů

11 hodin a 54 minut

1889 bodů SC

4744 bodů MC

1 430 100 bodů

Výdrž:

Co se výdrže týče, spadá Poco F6 do jakéhosi nastaveného průměru dnešní doby. S 5000mAh baterií se F6 stává klasickým jednodenním až jedenapůldenním telefonem, při troše skromnosti dokážete z baterie vyždímat i dva dny výdrže. Osobně jsem s telefonem dokázal bez problému fungovat po celý náročnější den a večer se vrátit domů s pár desítkami procent baterie. Na víkendové výletování bych si s telefonem bez nabíječky netroufl.

Poco F6 nabijete přibaleným 90W adaptérem

Poco F6 nabijete přibaleným 90W adaptérem

Autor: Cnews

Xiaomi, potažmo Poco, nabízí podporu rychlého 90W drátového nabíjení, které vám skrze dodávaný adaptér nabije 50 % kapacity baterie za necelých 20 minut. Po vypnutí všech úsporných opatření a nabíjení plnou rychlostí trvá nabíječce necelých 50 minut na plné nabití, osobně však doporučuji ponechat ochranná opatření baterie zapnutá v menší neprospěch doby nabíjení.

50 % baterie
70 % baterie
100 % baterie

± 17 minut

±  26 minut

±  47 minut

Fotoaparát:

Na těle nové F6 najdete celkem tři fotoaparáty, přičemž nejvíce parády obstarají zadní dva. O tu největší se pak stará hlavní 50Mpx fotoaparát s použitým snímačem od Sony IMX882, který disponuje velikostí 1/1.95" a světelností f/1.6. Hlavní fotoaparát rovněž nabízí optickou stabilizaci obrazu a PDAF, díky čemu dokáže produkovat krásně ostré a detailní snímky.


Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Z hlavního fotoaparátu dostanete ostré, správně barevně dynamické fotky s dobrým vyvážením jasu a kontrastu. Překvapivě dobrých výsledků dosáhnete s hlavním fotoaparátem za sníženého světla nebo v noci. Co bych mu však vytkl, je místy špatná práce s HDR, které je dosti náladové a zatímco vám jednou vytvoří krásně kontrastní snímek, jindy zase scénu zbytečně přesvětlí nebo ztmaví.


Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Hlavní 50Mpx fotoaparát

Hlavní 50Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Sekundární ultraširokoúhlý fotoaparát s rozlišením 8 Mpx s velikostí 1/4.0" za dne plní svoji funkci dobře a dokáže poskytnout relativně obstojné fotografie. Při jejich podrobnějším zkoumání na nich však už je viditelný úbytek detailů a ztráta ostrosti. Šíro se rovněž nedrží barevného standardu hlavního fotoaparátu a jeho fotky jsou vždy zbytečně přesvětlené. V nočních hodinách jsou pak fotky přinejlepším průměrné.


Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Ultraširokoúhlý 8Mpx fotoaparát

Autor: Cnews
2násobný digitální zoom

2násobný digitální zoom

Autor: Cnews

Přední 20Mpx selfie kamera uspokojí potřeby nenáročných uživatelů při momentkách nebo videohovorech, vášnivější „selfíčkáři“ nebo lidé vyžadující maximální kvalitu nechť se raději poohlédnou po něčem jiném. Pro tyto lidi ostatně ani Poco F6 není.

Co však potěší, je možnost natáčet 4K video při 60 fps, případně 1080p video s optickou stabilizací obrazu. Pro úplnost dodávám možnost 1080p videa při 30 fps na přední selfie kameře.

Závěr:

Smartphone Poco F6 je bezpochyby zajímavý telefon a povedený přírůstek do portfolia společnosti. Oproti minulé generaci se výrobce poučil a zapracoval na zlepšení v mnoha aspektech tak, aby byla jeho letošní F6 daleko více konkurenceschopnější. A v konečném důsledku se mu to vlastně i daří, dokud nepadne řeč o ceně.

Poco F6 bude k dostání ve 3 barevných variantách (černá, zelená a titanová) v konfiguraci 12/512 GB za cenu 11 999 Kč. Za tuto cenu bych čekal přinejmenším kovové tělo, nebo alespoň o něco více prémiovější zpracování, rovněž fotovýbavu má v dané cenové relaci konkurence mnohdy zvládnutou lépe.

WT100

Tyto neduhy však neubírají samotné podstatě věci a faktu, že Poco F6 je vesměs povedený smartphone, který, pokud mu jeho zápory odpustíte, vám může bez problému sloužit dlouhá léta. Pokud byste se navíc rozhodli pro jeho koupi, do 2. června na něj můžete na vybraných e-shopech získat extra 10% slevu.

Líbilo se mi:
Nelíbilo se mi:
+ plnohodnotná výbava v krabičce − plastové tělo
+ rychlé 90W nabíjení − vzhledem k ceně slabší fotovýbava
+ procesor s nadčasovým výkonem − stereo, ale „plochý“ nudný zvuk
+ možnost natáčet ve 4K@60fps 
+ výborný 120Hz AMOLED panel
+ LED přísvit s ring light efektem
+ Android 14 s příslibem 3 let aktualizací

Byl pro vás článek přínosný?