Hlavní navigace

Recenze vlajkové Sony Xperia 1 III: dokáže i letos obhájit svoji cenu?

19. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: cnews.cz
V srpnu letošního roku jsme se dočkali očekávané vlajky od Sony. Ta si pro nás připravila protáhlý 6,5" OLED displej s vysokou obnovovací frekvencí 120 Hz a jeden z nejvýkonnějších procesorů současnosti Qualcomm Snapdragon 888. Pro někoho může být i výhodou přítomnost 3,5mm jacku nebo slot pro microSD kartu, které jsou v dnešní době na ústupu. Dokáže však telefon obhájit svoji pozici a najít si cestu ke svým zákazníkům, nebo zůstane v rukou zarytých fanoušků a skončí zapomenut? To a mnohem více vám prozradí podrobná recenze.

Obsah balení:

Po rozbalení krabičky na vás vykoukne samotný telefon v papírovém obalu, dále uživatelské příručky, rychlý návod k použití telefonu, napájecí adaptér a metrový kabel s USB-C koncovkou na obou stranách.

Sony Xperia 1 III obsah balení 1 Sony Xperia 1 III obsah balení 1

Co musím ocenit, je použití minimálního množství plastu. Celá krabička je z papíru včetně oddělovacích částí a vaničky sloužící pro uschování telefonu. Jediná plastová věc je v tomto případě samotný obal telefonu, který má sloužit proti případnému poškrábání při převozu.

Parametry

Rozměry a hmotnost: 165 × 71 × 8,2 mm; 187 g
Zpracování: hliníkový rám, matná skleněná záda (Gorilla Glass 6), IP68
Displej: 6,5" OLED displej, 3 840 × 1 644 px, 120 Hz, 21:9, 10bit, HDR, krycí sklo Gorilla Glass Victus
Procesor: Qualcomm Snapdragon 888 5G, 8jádrový, grafický akcelerátor Adreno 660
RAM a paměť: 12 GB RAM, 256/512 GB úložiště UFS 3.X + slot na microSDXC karty
Selfie kamera: 8 Mpx, f/2.0, HDR, 1080p@30fps
Zadní fotoaparáty:

hlavní: 12 Mpx, f/1.7, 24 mm, 1.8µm

teleobjektiv: 12 Mpx, f/2.3, 70 mm, až 4,4× optický zoom

širokoúhlý: 12 Mpx, f/2.2, úhel záběru 124 °

makro: 0,3 Mpx, TOF 3D

Nahrávání videa:

4K@25/30/60/120fps HDR

1080p@30/60/120/240pfs

Baterie a nabíjení: 4 500 mAh, rychlonabíjení 30 W, bezdrátové Qi 15 W a reverzní nabíjení
Operační systém: Čistý Android 11 (podpora Android 12 a 13)
Konektivita a funkce:

LTE, 5G, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.2 (aptX HD, LDAC, ACC+)

GPS, GLONASS, GALILEO, QZSS

USB-C 3.1, NFC, čtečka otisku prstů, tlačítko Google asistent, 3,5 mm audio jack, podpora Sony Alpha

 

Vzhled a celkové zpracování

Ihned po rozbalení z krabičky a prvním osahání z telefonu ucítíte prémiové materiály a precizní zpracování. Telefon v žádném místě nevrže a jednotlivé části na sebe perfektně lícují. Mnou testovaná matně fialová barva dodávala telefonu lehce luxusní nádech. S takovým telefonem se nebudete bát jít na obchodní jednání nebo na posezení s přáteli.

Rám telefonu je vyrobený z hliníku, zadní strana poté z tvrzeného skla Gorilla Glass 6. Díky matné úpravě na zádech neulpívají otisky moc otisky prstů (respektive ulpívají, ale matný povrch velkou část z nich eliminuje) a tím pádem se vyhnete častému čištění. Čočky fotoaparátů našly útočiště v oválovitém výstupku, který nad celkově jinak plochá záda vyčnívá přibližně 1,3 mm. Nejedná se o nic zásadního, ovšem pokud budete telefon používat položený na stole, jemné viklání ucítíte.

Sony Xperia 1 III zadní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III zadní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III detail na fotomodul (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III detail na fotomodul (zdroj: cnews.cz)

Levý bok telefonu ukrývá šuplíček pro nano SIM kartu a microSDXC kartu. Pro vytažení šuplíčku nepotřebujete speciální nástroj, bok šuplíčku obsahuje malý výřez a vyjmete jej z telefonu pouze nehtem, což hodnotím jako plus. Pravý bok obsahuje lehce vystoupnutá tlačítka pro ovládání hlasitosti a mírně zapuštěné zapínací tlačítko, které v sobě ukrývá čtečku otisku prstů (o té později v kategorii funkce).

Na pravém boku dále naleznete dvoustupňové tlačítko s hrubým vzorkem pro pořizování snímků a také zapuštěné a téměř schované tlačítko pro vyvolání chytrého asistenta. Umístění zapínacího tlačítka je v ideální poloze a pohodlně na něj dosáhnete při používání telefonu jednou rukou. Trochu hůře jsou na tom tlačítka pro ovládání hlasitosti, která jsou vzhledem k protáhlému displeji umístěna na můj vkus až moc nahoře a pro jejich stisk jsem musel telefon přehmatávat při ovládání jednou rukou.

Sony Xperia 1 III levý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III levý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III pravý bok (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III pravý bok (zdroj: cnews.cz)

Na horní straně telefonu naleznete pouze 3,5mm audio jack a mikrofon. Výčet zakončím spodní stranou, na které se nachází USB-C 3.1 pro napájení telefonu. Pokud byste na spodní straně hledali reproduktory, máte smůlu. Ty jsou ukryty v úzkých otvorech nad a pod displejem a na své rozměry hrají nadprůměrně.

Sony Xperia 1 III vrchní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III vrchní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III spodní strana (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 1 III spodní strana (zdroj: cnews.cz)

Telefon splňuje certifikaci zvýšené odolnost IP68, což je úctyhodné vzhledem k otevřeným portům USB-C a 3,5mm jacku.

Displej

Displej telefonu je kapitola sama o sobě. Sony se rozhodlo zabojovat a osadilo telefon 6,5“ OLED displejem s 4K rozlišením, HDR a obnovovací frekvencí 120 Hz (a odezvou na dotyk 240 Hz). Jedná se tak o první telefon na světě, který má takovýto displej. Pro řadu uživatelů může být na první pohled nezvyk protáhlý displej s poměrem stran 21:9. A právě poměr stran může hrát důležitou roli při pořizování telefonu a záleží hlavně na vás, za jakým účelem byste si telefon chtěli pořizovat.

Sony Xperia 1 III displej Sony Xperia 1 III displej (zdroj: cnews.cz)

Pod ochranným sklem Gorilla Glass Victus se ukrývá displej s podporou 10bitového zobrazení a HDR s televizní normou BT.2020. Nastavení displeje umožňuje volbu mezi standardním zobrazením a režimem autora, který využívá technologie CineAlta. Po přepnutí do režimu autora se displej zkalibruje do stejného barevného schématu jako profesionální monitory Sony. V nastavení displeje si můžete nastavit i vyvážení bílé přesně podle vašich představ tak, jak vám to vyhovuje.

Sony Xperia 1 III nastavení kvality obrazu Sony Xperia 1 III nastavení kvality obrazu (zdroj: cnews.cz)

V nastavení si můžete vybrat mezi obnovovací frekvenci 60 Hz a 120 Hz (adaptivní obnovovací frekvence bohužel chybí). Co však v nastavení neuvidíte, je změna rozlišení. Vysoké rozlišení 3 840 × 1 644 pixelů je hlavním prvkem, který se podepisuje na výdrži baterie. Osobně bych ocenil možnost přepnutí mezi Full HD, QHD a 4K rozlišením přímo v nastavení displeje. Displej umožňuje automatické nebo manuální nastavení jasu od 2 do 345 cm/m².

sRGB režim standard (zdroj: cnews.cz)
sRGB režim standard (zdroj: cnews.cz)
Sony Xperia 5 displej režim autora
Sony Xperia 5 displej režim autora
Sony Xperia 1 III displej zkalibrovaný
Sony Xperia 1 III displej zkalibrovaný

Shrnuto podtrženo, protáhnutý displej využijete v případě, že na telefonu chcete sledovat filmy v poměru stran 21:9 nebo konzumovat multimediální obsah. Telefon je díky svému protáhlému displeji jako stvořený pro procházení webů, sociálních sítí a práci s dvěma aplikacemi naráz. Psaní je kvůli protáhlému displeji trochu nemotorné, na oplátku ale získáváte více místa. Na co jsem však během testování narazil, byly určité aplikace (některé aplikace, insta stories), které si nedokázaly poradit s tak velkým rozlišením na výšku a ve spodní části displeje zůstal černý pruh.

Sony Xperia 1 III černý pruh u aplikace Sony Xperia 1 III černý pruh u aplikace (zdroj: cnews.cz)

Uživatelské rozhraní

Sony v tomto případě vsadilo na čistý operační systém bez zbytečného balastu. Osobně jsem zvyklý na uživatelskou nadstavbu MIUI od Xiaomi a proto přechod na prakticky čistý Android byl zpočátku trochu nezvyk. Ten se po pár dnech vytratil a jakmile vám telefon tzv. sedne do ruky a sžijete se s ním, je orientace v systému svižná a plynulá. Za plynulost může nejen téměř čistý Android, ale i extrémně výkonný procesor, který si hravě poradí s jakoukoliv aplikací nebo procesem, který po něm budete chtít.

I přes očividnou snahu ponechat operační systém v jeho surové podobě si Sony neodpustilo integraci několika vlastních aplikací. A v konečném důsledku to není vůbec na škodu. Při tak velké úhlopříčce se hodí režim ovládání jednou rukou, který aktivujete dvojklikem na domovské tlačítko. Další funkcí navíc je herní režim s možnosti propojení s PlayStation nebo ovladačem DualShock.

V nastavení si můžete pro jednotlivé hry navolit preferovaný herní režim, vypnout automatický jas nebo ztišit notifikace. Bohužel celé herní nastavení působí kostrbatým, nevzhledným a nedodělaným dojmem a pokud si chcete hraním her pouze zkrátit čas v MHD nebo u doktora, bude vás „všudypřítomný“ herní režim spíše štvát než vám sloužit (při každém zapnutí hry se automaticky zapne a někdy jej nelze vypnout).

Aktivace režimu ovládání jednou rukou (zdroj: cnews)
Aktivace režimu ovládání jednou rukou (zdroj: cnews)
Režim jednou rukou (zdroj: cnews)
Režim jednou rukou (zdroj: cnews)
Nastavení herního režimu (zdroj: cnews)
Nastavení herního režimu (zdroj: cnews)
Možnosti herního režimu ve hře (zdroj: cnews)
Možnosti herního režimu ve hře (zdroj: cnews)

Za zmínku stojí aplikace pro pořizování snímků a natáčení videí Photo Pro a aplikaci pro profesionální nahrávání záběrů Cinema Pro. Těm však budu věnovat pozornost v kapitole o fotoaparátech. Co však ještě zaslouží kousek pozornosti, je ovládací centrum, které zkrátka zaspalo dobu. Chápu snahu Japonského giganta o zachování co největší míře jednoduchosti, ovšem trocha inovací by v tomto případě neuškodila.

Notifikační a ovládací centrum Notifikační a ovládací centrum (zdroj: cnews)

Výkon

Co se výkonu týče, toho má Xperia 1 III na rozdávání. 8jádrový Qalcomm Snapdragon 888 na 5 nm architektuře odvádí svoji práci na výbornou. Procesor se skládá z 1× 2,84 GHz, 3× 2,42 GHz a 4× úsporných 1,80 GHz Kryo680 jader. Grafický čip zde zastupuje Adreno 660.

Informace o procesoru Informace o procesoru (zdroj: cnews)

Pokud vám 8 GB operační paměti přijde málo, přijdete si v případě tohoto telefonu na své. Xperia 1 III má 12 GB operační paměti a vysokorychlostní 256 GB úložiště UFS 3.X. K dispozici bude i varianta s 512 GB úložištěm, které však můžete nadále rozšířit o micro SDXC karty a to do maximální velikosti 1 TB.

Z hlediska výkonu si tedy stěžovat rozhodně nebudete, o čem svědčí i výsledky v benchmarcích. 3DMark (Wild life) ukončil testování telefonu s 5 742 body a PCMark naměřil výsledné skóre 14 842 bodů.

3DMark (Wild life) PCMark (Work) PCMark (battery)
5742 14842 9:43 hodin

 

Výsledky testování v 3DMark (zdroj: cnews)
Výsledky testování v 3DMark (zdroj: cnews)
Výsledky testování v PCMark (zdroj: cnews)
Výsledky testování v PCMark (zdroj: cnews)

U takto výkonného procesoru jsem si nemohl odpustit ani test výkonu procesoru ve hrách. Pro testování jsem zvolil populární a všemi dobře známé hry, které jsem seřadil od nejméně náročných po ty nejvíce náročné. První mnou testovanou hrou byla Asphalt 9. A kdo by čekal, že tato hra dá Snapdragonu 888 zabrat, je na omylu. Podobně na tom byla populární hra Pokemon Go.

Podobně dobře si vedl i Call of Duty: Mobile. I přes maximální grafické detaily a neomezené FPS hra běžela plynule a bez záškubů i po hodině hraní (o zahřívání telefonu později). Snapdragonu 888 dal zabrat až můj favorit Genshin Impact, aktuálně nejnáročnější hra na Google Play. Při hraní na defaultní grafické nastavení běžela hra absolutně v pořádku, po přepnutí na vysoké grafické nastavení a navýšení FPS z 30 na 60 začal telefon místy až nepříjemně topit a hra byla prakticky nehratelná po 10ti minutách hraní.

Grafické nastavení v COD Mobile (zdroj: cnews)
Grafické nastavení v COD Mobile (zdroj: cnews)
Grafické nastavení v Genshin Impact (zdroj: cnews)
Grafické nastavení v Genshin Impact (zdroj: cnews)

Při delším hraní se připravte na nepříjemně vzrůstající teplotu telefonu hlavně ve vrchní oblasti vedle čoček fotoaparátu a displeje. Po půl hodině hraní může být dotyk displeje místy (hlavně ve vrchní oblasti) až nepříjemný a pokud máte rádi dlouhé herní seance na mobilním telefonu, doporučuji k telefonu připojit DualShock. Nádherné a štíhlé tělo je kompenzací za horší chlazení, které však pocítíte pouze při práci s náročnějšími aplikacemi nebo hrami.

Výdrž

Palčivým tématem všech mobilních telefonů je výdrž. Zatímco loňská vlajková loď v tomto ohledu trpěla a její výsledek byl spíše podprůměrný, letošní Xperia si polepšila. Uvnitř telefonu naleznete 4 500 mAh baterii, kterou můžete dobít buď 30W adaptérem nebo bezdrátovým napájením o výkonu 15 W. Příjemným a u vlajkové lodi očekávaným prvkem je reverzní nabíjení, pomocí kterého můžete dobít například bezdrátová sluchátka.

Napájecí adaptér Napájecí adaptér (zdroj: cnews)

Adaptérem v balení dokážete nabít zařízení z nuly na sto za 1 hodinu a 50 minut, 50 % baterie poté za necelou půl hodinku. Co však musím vyzdvihnout je snaha Sony o integraci úsporného režimu pro šetření baterie. Pokud tento režim s názvem stamina zapnete, bude se baterie dobíjet pouze do 90 % a tím by se měla zvýšit životnost baterie. Další užitečnou funkcí je aktivace adaptivní baterie, která dokáže chytře analyzovat, které aplikace používáte zřídka a těm omezit jim přístup k automatickému spuštění na pozadí.

Režim stamina (zdroj: cnews)
Režim stamina (zdroj: cnews)
Ochrana baterie (zdroj: cnews)
Ochrana baterie (zdroj: cnews)

Při méně náročném pracovním dni dokáže baterie udržet telefon při životě zhruba den a půl, ovšem při náročnějším a aktivnějším používání se připravte, že domů dorazíte s pár desítkami procent baterie a z telefonu se rázem stane jednodenní zařízení. Náročnějším používáním se v tomto případě rozumí pár hodin poslechu hudby skrze Bluetooth s audio kodekem aptX HD, jas na 50 % (na slunci více), vyřizování e-mailů, komunikace skrze Telegram a přibližně hodina volání.

Fotoaparát

Sony u tohoto modelu jasně dokazuje, že honba za megapixely není všechno. Zatímco ostatní výrobci se předhánějí o tom, kdo nabídne fotoaparáty s větším počtem megapixelů, Sony šlo více do hloubky a představilo objektivy s 12 Mpx rozlišením a doprovodným softwarem, za který by se nemuseli stydět ani hollywoodští kameramani.

Hlavní fotoaparát nabídne 12 Mpx rozlišení se světelností objektivu f/1.7, velikostí snímače 1/1,7“ a optickou stabilizací obrazu. Objektiv širokoúhlého fotoaparátu nabídne rovněž 12 Mpx rozlišení, světelnost f/2.6 a úhel záběru 124°. Posledním objektivem je teleskopický 12 Mpx snímač se světelností f/2.3 s 2,9× a 4,4× optickým přiblížením. Fotoaparáty doplňuje 0,3 Mpx TOF 3D kamera pro rychlejší ostření snímků. Čočky všech fotoaparátů dodala společnost ZEISS s antireflexním T* potahem.

Sony Xperia 1 III detail na fotomodul Sony Xperia 1 III detail na fotomodul (zdroj: cnews.cz)

Hlavní fotoaparát na automatický režim a za dobrých světelných podmínek fotí nádherně a výsledné snímky jsou ostré, dynamické s věrným podáním barev, ovšem místy jsem raději přepnul na program auto umožňující pokročilé nastavení s automatickým ovládáním rychlosti závěrky. A nastavení je tu opravdu spoustu. Pokud je focení vašim koníčkem, budete s aplikací Photo Pro jako v ráji.

Zatímco základní režim umožňuje nastavení HDR, poměru stran a změnu optického zoomu, k dispozici máte i automatický režim, který vyhodnocuje scénu automaticky a podle toho přizpůsobuje aktuální nastavení. K dalším a pokročilejším režimům patří již zmíněný program auto, priorita závěrky, ruční expozice a vyvolání paměti. Pochválit musím i automatické ostření, které až na výjimky fungovalo bleskově a dokázalo daný objekt sledovat i při pohybu.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Huawei Nova 5T fotoaparat8 makro
Huawei Nova 5T fotoaparat8 makro

Podobně dobrých výsledků dosahuje širokoúhlý objektiv, který však na můj vkus vytvořil občas více "umělý" snímek, než bych . Teplotu barev můžete v nastavení jasu libovolně upravit, proto tento neduh neberu jako zápor. Teleobjektiv nabízí volbu mezi 2,9× a 4,4× přiblížením. Přepínání mezi ohniskovými vzdálenostmi a samotné ostření je bleskové, ovšem výsledné snímky teleobjektivem zkrátka nejsou takové, jaké bych očekával od telefonu za bezmála 34 tisíc. Maximální digitální zoom je 12,5×.

Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Teleobjektiv 0,7× (zdroj: cnews)
Teleobjektiv 0,7× (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Hlavní fotoaparát (zdroj: cnews)
Makro snímek (zdroj: cnews)
Makro snímek (zdroj: cnews)

Překvapením pro mě byly fotky za zhoršených světelných podmínek. Telefon při focení v noci a šeru automaticky rozpoznal scénu a ponechal závěrku déle otevřenou. Výsledkem byly stále dobré a použitelné snímky s dobrým dynamickým rozsahem a nízkým digitálním šumem. Hůře je na tom kvalita a ostrost objektů na fotce. V tomto je konkurence o krok dále.

Noční snímek v automaticém režimu (zdroj: cnews)
Noční snímek v automaticém režimu (zdroj: cnews)
Noční snímek v automaticém režimu (zdroj: cnews)
Noční snímek v automaticém režimu (zdroj: cnews)
Noční snímek v automatickém režimu (zdroj: cnews)
Noční snímek v automatickém režimu (zdroj: cnews)

Selfie kamera s rozlišením 8 Mpx a světelností f/2.0 kvalitou fotek nevyčnívá a zapadá spíše do průměru, co se selfie kamer týče. Pro videohovory a základní fotoportréty vám bohatě postačí, pokud jste náruživým fanouškem selfie fotek, bude pro vás kamera spíše zklamáním.

Selfie kamera s bokeh efektem Selfie kamera s bokeh efektem (zdroj: cnews)

Natáčení videí můžete provádět dvojím způsobem. Prvním je klasické prostředí aplikace Photo Pro a druhým profesionální aplikace Cinema Pro, která je spíše pro profesionály nebo uživatele, kteří vědí, co kde a jak nastavit. Záznam videa je možný ve 4K při 30 FPS (ve standardu HLG až 120 FPS), ve Full HD při 30 FPS se zapnutým HDR, při Full HD@60FPS HDR aktivovat z neznámého důvodu nelze. Při natáčení videa jde poznat pětiosá elektronická stabilizace a nahraná videa mají velmi pěkné a pestré barvy.

Funkce a zápory

Dynamické vibrace

Představte si, že posloucháte svoji oblíbenou hudbu a do toho vám telefon do rytmu hudby vibruje. Připadá vám to divné? Japonským inženýrům to přišlo jako dobrý nápad, a proto se rozhodli integrovat do tohoto modelu dynamické vibrace. Jejich intenzitu si můžete libovolně nastavit a fungují téměř v jakékoliv mediální aplikaci.

Nastavení dynamických vibrací (zdroj: cnews)
Nastavení dynamických vibrací (zdroj: cnews)
Změna dynamických vibrací (zdroj: cnews)
Změna dynamických vibrací (zdroj: cnews)

Osobně si nedokážu představit, že mi při poslechu hudby v kapse vrní telefon a větší smysl mi dává použití dynamických vibrací při sledování filmu nebo seriálu. Tak jako tak jsem si na funkci nedokázal zvyknout a ponechal ji raději vypnutou.

Nepřesná čtečka otisku prstů a chybějící odemykání obličejem

Co bohužel nemohu pochválit, je špatná čtečka otisku prstů. Její umístění v zapínacím tlačítku na pravém boku je dobré, bohužel přesnost a spolehlivost čtečky vázne. Na čtečku otisku se potřebuji spolehnout a pokud sahám do kapsy pro telefon, zároveň přikládám prst ke čtečce a očekávám, že jakmile se na telefon podívám, bude odemknutý a v hlavním menu. To se bohužel nedělo a čtečka mi častokrát hlásila, že nedokázala rozpoznat můj otisk prstu.

Celkově bych zhodnotil úspěšnost čtečky na 7 pokusů z 10. Rychlost čtečky je blesková (prstem stačí přes čtečku pouze rychle přejet nebo se rychle dotknout), ovšem rychlost trochu sráží dlouhá animace odemčení a rozsvícení displeje. Tento neduh se dá naštěstí odstranit změnou délky animace na 0 v režimu pro vývojáře, stále se ale nemohu zbavit dojmu, že kupříkladu Poco X3 Pro reaguje na dotyk čtečky rychleji.

Osobně jsem zklamán i z chybějící funkce odemykání obličejem, kterou bych tak nějak u vlajkového modelu očekával.

Snadno přehlédnutelné tlačítko chytrého asistenta

Tlačítko pro vyvolání chytrého asistenta Google je stejně zapuštěné jako zapínací tlačítko. Bohužel díky jeho zapuštění, malým rozměrům a nešťastnému umístění je jeho mačkání spíše otravou než k užitku a pokud používáte Google asistenta pravidelně, bude pro vás snazší vyslovit „Hey Google“, než mačkat tlačítko.

Bohužel chybí i jakákoliv možnost pro přenastavení tlačítka na vámi zvolenou funkci a tím pádem se z mého pohledu jedná o zbytečně nevyužitý potenciál tlačítka.

Náhodné odemčení v kapse

Další věc, kterou musím telefonu vytknout, je občasné odemknutí telefonu v kapse. I přes zapnutou ochranu proti náhodnému stisku tlačítka nebo displeje v kapse se telefonu během testování podařilo odemknout v kapse a přepnout mi aktuálně přehrávanou skladbu a jednou i otevřít chatovací aplikaci a napsat nesmyslnou zprávu. To by nebyla taková hrůza, ale zkuste si představit, že se vám telefon odemkne v kapse a omylem vytočí vašeho nadřízeného.

Povedený ambientní displej

Kombinace ambientního displeje a OLED panelu přímo vybízí k vzájemné spolupráci a příznivci rychlých notifikací a neustálého zobrazení času si přijdou na své. Můžete si nastavit zobrazení ambientního displeje pouze při příchozí notifikaci nebo jej mít neustále zapnutý. Díky OLED panelu se i při zapnutém ambientním displeji nijak dramaticky nezhoršila výdrž baterie a proto jej mohu s klidným svědomím doporučit používat.

Režim stanima a ochrana baterie

Pochvalu zaslouží také snaha o ochranu a životnosti baterie. V nastavení si můžete aktivovat režim stamina, který omezí aktivitu na pozadí a vizuální aplikace náročné na výdrž baterie. Zároveň můžete aktivovat ochranu baterie, která bude baterii dobíjet do 90 % maximální kapacity s cílem prodloužení její životnosti. Tento režim přijde vhod, pokud nemáte k nabíječce daleko a nepotřebujete od telefonu maximální výdrž, ale dáte přednost vyšší životnost baterie.

Nastavení kvality obrazu a vyvážení bílé pro opravdové fajnšmekry

Za vyzdvihnutí stojí také nastavení kvality obrazu a vyvážení bílé. Nastavení kvality obrazu umožňuje volbu mezi standardním barevným režimem a režimem autora, který nabízí zobrazení s barevnou škálou BT.2020 a 10bitovým HDR zobrazením. V nastavení si můžete vybrat standardní režim s automatickým spuštěním vámi zvolených aplikací, které se spustí v režimu autora.

Nastavení kvality obrazu (zdroj: cnews)
Nastavení kvality obrazu (zdroj: cnews)
Nastavení vyvážení bílé (zdroj: cnews)
Nastavení vyvážení bílé (zdroj: cnews)

V nastavení můžete provést i změnu vyvážení bílé barvy. Na výběr máte mezi teplou a studenou bílou, středem mezi dvěma předchozími volbami a vlastním režimem, ve kterém si můžete nastavit hodnotu složky červené, zelené a modré.

Závěr

Sony Xperia 1 III představuje důstojného nástupce loňské vlajky s řadou vylepšení. Za vyzdvihnutí stojí nádherný 4K OLED displej, perfektní a prémiové zpracování, solidní stereo reproduktory a fotoaparáty s doprovodnými aplikacemi, které naplno využije nad jen profesionál. Bohužel je škoda, že mezi Photo Pro a Cinema Pro nelze přímo přepínat a jejich otevírání probíhá separátně.

Vyzdvihnout musím i zvýšenou odolnost IP67 a špičkovou výbavu, kterou bych od vlajkové lodi při startovací ceně 33 990 Kč čekal. Na úkor tenkého těla naopak nepotěší maličko horší chlazení při vysoké zátěži procesoru a baterie s kapacitou „pouze“ 4 500 mAh. Přítomnost bezdrátového 15W napájení v tak tenkém těle je příjemným bonusem.

MMF24

Odladěný operační systém Android s pár aplikacemi od Sony působí decentně a svižně, což bohužel nemohu říct o náladové čtečce otisku prstů a nešikovně umístěném tlačítku pro vyvolání chytrého asistenta.

Telefon mohu doporučit hlavně fanouškům fotografování a profesionálům v oboru, kteří dokáží naplno využít potenciál všech objektivů a aplikací Photo Pro a Cinema Pro. Celkový dojem telefonu kazí poněkud vyšší cena, která může být hlavní překážkou pro velkou část uživatelů a je vidět, že Sony v případě tohoto modelu svým specificky protáhlým displejem a fotoaparáty míří na úzkou skupinu profesionálních tvůrců video obsahu. Pokud vás však vyšší cena neodradila a našli jste v telefonu skryté kouzlo, jeho koupí určitě neprohloupíte.

Byl pro vás článek přínosný?