Hlavní navigace

RIM opouští Hampus Jakobsson, hlavní návrhář uživatelského rozhraní BlackBerry

2. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco na ExtraHardware průběžně informujeme o exodu zkušených inženýrů a manažerů z AMD, společnost Research in Motion stojící za chytrými telefony BlackBerry zažívá něco podobného (jen s tím rozdílem, že bankrot AMD se v nejbližší době neočekává). Poté, co odešli Jim Balsillie a Mike Lazaridis, kteří se dělili o post generálního ředitele, a nahradil je veterán ze Siemensu Thorsten Heins (nechceme mu upírat dlouholeté zkušenosti, ale kde jsou dnes mobilní telefony Siemens?), společnost opustili také senior viceprezident Alan Brenner a viceprezident zodpovědný za BlackBerry Messenger, Alistair Mitchell.

RIM vkládá velké naděje do operačního systému BlackBerry 10, který je postupně odkládán a momentálně je jeho příchod plánován na rok 2013. BB10 má uživatele oslnit novým uživatelským rozhraním jménem Cascades. Na něm se velkou měrou podílel Hampus Jakobsson, zakladatel švédské firmy TAT (The Astonishing Tribe). RIM ji odkoupilo v roce 2010, aby Jakobsson a jeho tým pomohli vylepšit uživatelské rozhraní BlackBerry a tabletu PlayBook (který ale i tak skončil jako prodejní propadák).

Svůj odchod oznámil prostřednictvím twitterového účtu TATMobileUI. Na dotaz, proč RIM opouští, odpověděl, že sice má společnost a její lidi moc rád, ale že je „startupový člověk“ a cítil, že je čas založit další firmu.

 

CS24

Závěrem nutno poznamenat, že dobře navržené uživatelské rozhraní může telefonu zajistit chválu recenzentů, největší vliv na prodeje mají ale operátoři. Podaří se RIM příští rok přesvědčit svět, že jeho platforma není mrtvá, a nebo skončí v propadlišti dějin? Žertovných obrázků na adresu firmy a jejího operačního systému koluje po internetu celá řada (všimli jste si, že když se na logo BlackBerry podíváte z boku, vypadá jako náhrobní kameny?).

Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?